Strona 1 z 1
Wino z jabłek
: wtorek, 8 lip 2014, 19:40
autor: siwy1121
Witam, pisałem już w tej sprawie do gr000bego, bo po tym co pisał wydaje się, że ma doświadczenie w kwestii wina jabłkowego, dzięki za wszystkie odpowiedzi
. Ja nastawiłem 30l z jabłek, nie jestem pewien, ale to chyba reneta.
Przepuściłem owoce przez sokowirówkę, sok wlałem do balona, dosłodziłem, ale kwaśne jak cholera, niestety nie posiadam kwasomierza. Postanowiłem - zdaje się, że niesłusznie - dodać ok 5-6 litrów wody
.Teraz się zastanawiam czy potrzebnie dodałem tej wody, zastosowałem Fermiviny, które obniżają poziom kwasów nawet do 30% (przynajmniej tak twierdzi producent), zastanawiam się też czy zbyt kwaśny moszcz zamiast rozcieńczać wodą można potraktować węglanem wapnia, żeby zejść do pożądanego poziomu kwasów.
Re: Wino z jabłek
: środa, 9 lip 2014, 20:15
autor: Wald
W tym roku jabłek nie ruszałem. W ubiegłym, te z których ja robiłem, miały 6 g/l kwasu i sporo cukru, rewelacja
Jęzorem tego nie sprawdzisz, bo jedno zagłusza drugie (kwas z cukrem). Można przyjąć, że słodsze, dojrzałe mają mniej kwasu, ale ile sprawdzisz tylko pomiarem.
U Jana są tanie papierki
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-68 ... usowe.html. Pomiar co stopień pH, ale już coś wiadomo. Możesz też zakupić 5 mb za ok 25 zł, z dokładnością co 0,5 st w zakresie od 0,5 do 5,5 pH.
Re: Wino z jabłek
: czwartek, 10 lip 2014, 06:25
autor: siwy1121
Ale papierkami będę znał tylko ph, a nie g/l.
Re: Wino z jabłek
: czwartek, 10 lip 2014, 11:10
autor: Zygmunt
Możesz to miareczkować, ale to jak przesadzanie kwiatków koparką. Dodawaj po małej porcji do zamierzonego efektu. Paiętaj jednak, że drożdże lubią kwasne środowisko!
Re: Wino z jabłek
: czwartek, 10 lip 2014, 15:33
autor: WacekJ
Re: Wino z jabłek
: piątek, 25 lip 2014, 12:33
autor: ciekawa.forumowiczka
Wino z jabłek jest doskonałe na letnie wieczory, nigdy nie piłam czegoś tak dobrego
Re: Wino z jabłek
: czwartek, 4 wrz 2014, 08:53
autor: gbodek
Hej, mam prośbę o pomoc.
2 tygodnie temu zrobiłem nastaw: wyszło 15 litrów nastawu w tym: 1,5 litra wody i 1,8kg cukru, reszta to sok z jabłek (piros, sokowirówka) zmierzyłem 21Blg. Sam sok miał 15 Blg. Celowałem w okolice 12% ale nie mam pojęcia czy dobrze policzyłem
Na drugi dzień dolałem jeszcze 3,5 litra samego soku, Blg15 ot taki impuls
Nastaw popracował, od kilku dni jest spokój, wszystko wygląda dobrze ale mam 2 pytanie:
1. Jaką moc % (orientacyjnie) będzie miało moje wino, przy założeniu, że końcowe Blg wynosi 0 (zmierzyłem, jest 0). Obawiam się, że chyba wyjdzie coś bardzo słabego.
2. Gdybym chciał jeszcze podnieść zawartość alkoholu o np: 1-2 % (do planowanych 12%) to czy i co powinienem zrobić? A może dać sobie spokój i zostawić jak jest?
Re: Wino z jabłek
: czwartek, 4 wrz 2014, 08:58
autor: gr000by
W tej chwili masz wino o mocy około 11%. Jeżeli chcesz uzyskać nieco mocniejsze wino, to zlej część nastawu (1-2 litry), dodaj 400g cukru i rozpuść delikatnie podgrzewając, a po rozpuszczeniu ostudź i dolej do reszty wina - wtedy wyjdzie ci wino około 12%.
Re: Wino z jabłek
: czwartek, 4 wrz 2014, 09:13
autor: gbodek
Bardzo dziękuję za błyskawiczną i fachową odpowiedź