Strona 1 z 1

AAlicja

: niedziela, 9 cze 2019, 09:32
autor: AAlicja
Dzień dobry wszystkim, jestem tu nowa. Od razu mam pytanie. Zostały mi pędy sosy po syropie, szkoda było wywałać to zalałam je 90% spirytusem, z zamiarem uzyskania nalewki leczniczej. Dodać do tego wódkę , żeby obniżyć zawartość alkoholu? Czy jakoś inaczej można to zrobić? :)

Re: AAlicja

: niedziela, 9 cze 2019, 10:59
autor: wawaldek11
Witam serdecznie w krainie czarów ;)
Można wodą, bo wódki trzeba dużo więcej dolać, aby uzyskać odpowiednią moc.

Re: AAlicja

: niedziela, 9 cze 2019, 14:58
autor: Doody
Witaj Alicjo i powodzenia :ok:
Nalewki z pędów sosnowych są najlepsze w wersji słabej 20 - 30%. Wtedy syrop na kaszel działa najlepiej ;)

Re: AAlicja

: wtorek, 11 cze 2019, 10:24
autor: AAlicja
Dziękuję za informację, nie mam przekonania do dolewania wody ale mam małe doświadczenie nalewkowe, więc zaryzykuję :)

Re: AAlicja

: piątek, 5 lip 2019, 10:53
autor: alicja.kondraciuk
Za poradą wawaldek11 dodałam do swojej nalewki wody i zmętniała. Wygląda ja zielonkawe mleko :( Wykrystalizuje się to czy zmarnowane?

Re: AAlicja

: piątek, 5 lip 2019, 11:25
autor: KarolinaZawierucha
Powodów zmętnienia może być kilka, ale jeżeli był to spirytus kupiony w sklepie to na 99% stało się tak, przez minerały zawarte w wodzie. Do alkoholu najlepiej dodawać wodę destylowaną (in. demineralizowaną), o takiej samej temperaturze jak alkohol. Zmętnienie jest skutkiem reakcji, w którą zachodzą minerały z alkoholem.

Re: AAlicja

: piątek, 5 lip 2019, 12:07
autor: Doody
Mętne nie znaczy , że niedobre. zmętnienie pojawia się gdy stężenie spada poniżej określonej granicy i nie musi wcale wynikać z minerałów. Jak masz spirytus czysty to odlej 50g zmętniałej cieczy i powoli dolewaj spirytus. Jeżeli zmętnienie w pewnym momencie ustąpi to znaczy, że rozcieńczyłaś poniżej stężenia, w którym fuzle smakowe są jeszcze rozpuszczone w alkoholu.