Strona 1 z 1

Mafiej

: piątek, 20 paź 2017, 22:30
autor: Mafiej
Witam wszystkich.
Podążając szlakiem tworzenia alkoholu w internecie, kilka tygodni temu natrafiłem na te forum. Chcę tworzyć przede wszystkim "rudą" i wino. Oczywiście woda ognista też będzie gościć na moim stole. W związku z tym zamówiłem u tutejszego producenta odpowiedni sprzęt :) (już nie mogę się doczekać, jeszcze z 4 tygodnie ). Napewno jeszcze będę Wam zawracał głowę co do postępowania podczas tych wojaży. Podstawowe informacje już zdobyłem wertując tutejsze wpisy. W poniedziałek mam zamiar nastawić pierwsze wino z winogron.
Mieszkam w Norwegii więc mam trochę miej stresu związanego z legalnością wytwarzania.

Pozdrawiam wszystkich i do następnego postu :)

Re: Mafiej

: sobota, 21 paź 2017, 10:36
autor: gadaka
Witamy na forum:)
Z ciekawości - opiszesz jaki sprzęt zamówiony? ;)

Re: Mafiej

: sobota, 21 paź 2017, 14:46
autor: kropelka uk
Witamy, W Norwegii ? Z tego co wiem tam jest strasznie drogi alkochol, wiec i sprzęt ci sie przyda.

Mod.
Jeszcze raz na tym forum napiszesz alkohol przez "ch" a odpoczniesz sobie na jakiś czas od pisania
:o

Re: Mafiej

: sobota, 21 paź 2017, 18:32
autor: Mafiej
Witajcie i dziękuję za miłe przyjęcie.
Kol. @gadaka

Mój sprzęt będzie wyglądał tak:
Głowica UFO (wejść wyjść wody, port centralnego mycia/odpowietrznik, port temperatury),
duże jeziorko, segment 30cm zasypu wraz z półka OLM wykonany ze szkła, do tego dochodzą dwa zawory do odbiorów oraz węże wody oraz silikonowe i szybko złączki mosiężne.
Kolumna półkowa składająca się z 5 poziomów grzybków, oraz portów temperatury na wejściu i wyjściu, wraz z systemem odbioru (papuga, rotametr, chłodniczka OLM)
Na dole zbiornik około 128 litrów ze spustem klapowym 2" mocowany na clampie, nóżki regulowane, grzałka 6-12kW z okablowaniem, zabezpiecznie zbiornika przed brakiem zalewu, port temperatury w kotle, wziernik górny 2", główny właz 154mm. Dodatkowe wyjście 63mm na clampie pod kolumnę półkową, spust z płaszcza oraz szklany wziernik rurkowy pokazujący ilość płynu w płaszcz.
Wszystko ocieplone armaflexem.
Bufor tradycyjny o pojemności około 6l z portami wziernikami na ful wypasie, dodatkowo kolumna tradycyjna szklana zeby przyciągać oko.
Sterowanie realizowane przez SKN V3
System mieszadła wraz z mocowaniem, silnikiem i reduktorem.
Jak już przyjedzie do mnie to napewno wstawię jakieś zdjęcia.
Kolego @kropelka uk. alkohol w Norwegii zaje.... drogi, tak jak piszesz trzeba pomyśleć o własnej produkcji.
Pozdrawiam.