Zastałem nastawiony cydr bez płynu w rurce nad ranem :(
: niedziela, 17 kwie 2022, 14:28
Witam Jestem tutaj nowy i także świeży w temacie (brak mi doświadczenia).
Mam pytanie odnośnie swojego nastawionego świeżo cydru, który po 2 nocy fermentacji zastałem ze znikomą ilością spirytusu 95% w rurce fermentora ostatnio zaglądałem do niego wczoraj wieczorem 19/20 godz. i wszystko było ok rano taka niespodzianka. Spirytus był na wieku fermentora, od razu dolałem jak to zobaczyłem, ale niestety nastaw zmienił kolor (chyba utlenienie), ale pracuje nadal i jest ładna pianka (biała dosyć wysoka) a gaz z rurki nadal ładnie pachnie aromatem jabłek.
Nastaw 13,4 litra w dużym wiadrze 33L (podziałka do 25l) więc drożdże miały ogrom miejsca na dwutlenek węgla
Użyte drożdże:
CIDERINI STRONG 5g Browin
jak zapobiec takiemu incydentowi w przyszłości i czy mój cydr po zakończeniu fermentacji będzie zdatny do spożycia?
Dodaję w załączniku zdjęcie przedstawiające zmianę po nocy.
Dziękuję z góry za wasze odpowiedzi/porady i pozdrawiam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie swojego nastawionego świeżo cydru, który po 2 nocy fermentacji zastałem ze znikomą ilością spirytusu 95% w rurce fermentora ostatnio zaglądałem do niego wczoraj wieczorem 19/20 godz. i wszystko było ok rano taka niespodzianka. Spirytus był na wieku fermentora, od razu dolałem jak to zobaczyłem, ale niestety nastaw zmienił kolor (chyba utlenienie), ale pracuje nadal i jest ładna pianka (biała dosyć wysoka) a gaz z rurki nadal ładnie pachnie aromatem jabłek.
Nastaw 13,4 litra w dużym wiadrze 33L (podziałka do 25l) więc drożdże miały ogrom miejsca na dwutlenek węgla
Użyte drożdże:
CIDERINI STRONG 5g Browin
jak zapobiec takiemu incydentowi w przyszłości i czy mój cydr po zakończeniu fermentacji będzie zdatny do spożycia?
Dodaję w załączniku zdjęcie przedstawiające zmianę po nocy.
Dziękuję z góry za wasze odpowiedzi/porady i pozdrawiam serdecznie.