Strona 1 z 1

Cydr - zakażenie?

: sobota, 8 maja 2021, 16:14
autor: Sortirus
Witam drogich forumowiczów,
jestem dość nowy w robieniu cydru, mianowicie po pierwszej, na szczęście udanej partii. Wstawiłem drugą partię trochę inaczej, mianowicie:
- 5kg soku zagęszczonego Purena
- pożywka i drożdże cidre strong
Pojemnik w pierwszej partii zdezynfekowałem najpierw nadwęglanem sodu, potem wrzątkiem, teraz, w tej partii postanowiłem zrezygnować z wrzątku i zdezynfekowałem, moim zdaniem w miarę dokładnie, nadwęglanem sodu. Po przepłukaniu kranówką dodałem sok i wodę.
Drożdże wsypałem do szklanki z wodą i po 20-30 minutach przelałem do fermentatora, tuż przed szklanką z pożywką, którą przygotowałem tuż przed wlaniem jej.
Wyszło około 22l, 13blg. Wstawiłem do fermentacji tą partię 05.08 późnym wieczorem. Fermentacja ruszyła po 24 godzinach. Niestety po około 36h, czyli w piątek zaobserwowałem dosyć dużą pianę przypominającą skorupę (brązowy kolor z prześwitami białej, normalnej piany).
Dzisiaj, tzn 08.05 piana opada na dno. Cydr dalej fermentuje, rurka bulgocze.
Obrazek
Obrazek

Czy jest to objaw infekcji? Jeśli tak - da się jakoś to odratować?

Re: Cydr - zakażenie?

: poniedziałek, 10 maja 2021, 14:32
autor: majster1
Sprawdź datę ważnosci na tym soku, który dodawałeś. Te gluty wyglądają tak jak w zepsutym soku, fermentacja i tak ruszy póki jest cukier. To był czysty sok jabłkowy czy z jakimś dodatkiem? Agrest na przykład tak się wytrąca.

Re: Cydr - zakażenie?

: poniedziałek, 10 maja 2021, 20:35
autor: Sortirus
Data ważności to 07.2021, czysty sok zagęszczony, w składzie tylko i wyłącznie sok. Dzisiaj spróbowałem, jest lekki smak smak zepsucia, tak jakby jedno opakowanie tego soku było zepsute, ale nie jest aż tak tragicznie. Pytanie, czy da radę zniwelować ten lekki posmak zepsucia jakoś? Wylewać szkoda, tak jak mówię, nie jest tragiczny, więc tak czy siak się wypije ;)

Re: Cydr - zakażenie?

: poniedziałek, 10 maja 2021, 21:30
autor: zaradek
Wg mnie, wszystko jest w porządku.
Nie otwieraj fermentora, poczekaj, aż fermentacja burzliwa się zakończy.
Nie zaszkodzi również zaczekać (bez otwierania fermentora) aż się cydr ułoży (np. 2 tygodnie w chłodniejszym miejscu cichej fermentacji).
Obstawiam, że po tym czasie na wierzchu cydru już nie będzie podejrzanych substancji a to, co teraz widzisz, to po prostu fermentacja cydru i nie ma powodów do niepokoju).

EDIT:
Doczytałem, że z 5l soku wyszło Ci 22 litrów cydru...
Dodałeś 17l wody...?
Cydr robi się z samego soku...

Re: Cydr - zakażenie?

: poniedziałek, 10 maja 2021, 23:13
autor: MASaKrA_Domingo
Jak to mówię - wylać zawsze zdążysz.
Szczerze mówiąc to niepotrzebnie się tak pieprzysz z tym odkażaniem. Umyj dokładnie detergentem, przelej gorącą wodą ( fest gorącą ) dwa razy i tyle. Do mycia wykorzystaj patent z dwoma gąbkami i dwoma magnesami - wymyjesz każdy zakamarek.
ps - czy faktycznie dodałeś 17 litrów wody? Jakim cudem wyszłoby wtedy tyle BLG?

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 05:47
autor: Góral bagienny
Sortirus pisze: - 5kg soku zagęszczonego Purena
-
;)

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 07:26
autor: zaradek
Człowiek czyta, niby widzi - a ślepy.
Dzięki góralu za pokazanie palcem.
Do autora tematu - sam nigdy nie robiłem cydru z soku zagęszczonego, ale cała reszta pewnie jest podobna, jak przy produkcji cydru z soku tłoczonego.
Poczekaj miesiąc od nastawienia i wtedy sprawdź co i jak.

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 09:23
autor: majster1
Mogła woda skisnąć, ale rozwarstwiły Ci się płyny i drożdże złapały czystą wodę. W ciągu tygodnia powinno być widać czy to pleśń czy nie.

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 16:06
autor: czytam
MASaKrA_Domingo pisze:Do mycia wykorzystaj patent z dwoma gąbkami i dwoma magnesami - wymyjesz każdy zakamarek.
Mogę prosić o jakiś dokładniejszy opis/link/filmik?

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 16:11
autor: Góral bagienny
Patent dobry przy myciu dymionów ale kolega nastawił w wiaderkach fermentacyjnych :)
Nie rozumie po co utrudniać sobie życie :scratch:

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 16:15
autor: MASaKrA_Domingo
To bardzo proste. Kupujesz dwa magnesy neodymowe. Jeden mniejszy, jak np ten:
https://allegro.pl/oferta/magnes-neodym ... 5064390562
Drugi większy jak ten:
https://allegro.pl/oferta/magnes-neodym ... 9423445671

Ten mniejszy wsadzasz do gąbki do naczyń ( rozcinasz gąbkę, wsadzasz magnes, obwiązujesz mocną nicią i sklejasz, bo inaczej magnes i tak się wysupła )
Ten większy jest po zewnętrznej stronie dymiona.
Gąbkę z magnesem wrzucasz do dymiona z odrobiną wody i ludwika. Od zewnątrz ruszasz dużymmagnesem w ścierce, który przyciąga ten drugi i całość działa tak, że nie ma opcji, abyś czegoś nie domył. Jak nie przyoszczędzisz na magnesach, to mają one ok 2-3kg nacisku na szkło i siłą rzeczy domyjesz wszystko, a chropowaty dół gąbki do mycia naczyń domyje nawet zaschnięty brud.

Dobra rada - nie kupuj kilku małych, a jeden większy.

EDIT - rzeczywiście - są to wiaderka, ale koledze czytam się przyda informacja ;)

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 18:29
autor: czytam
Tak, bo nastawiam w dymionach.

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 18:35
autor: Góral bagienny
czytam pisze:Tak, bo nastawiam w dymionach.
https://www.youtube.com/watch?v=j3oVsS2MM-4 Od 6 minuty :ok:

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 19:47
autor: Sortirus
Jestem początkującym i leniwym cydrownikiem, dlatego póki co w wiaderku nastawione i sok zagęszczony zamiast jabłek :P. Brak miejsca i czasu na bardziej ambitne zabawy, na to przyjdzie czas za rok-dwa. Dzięki za wszystkie rady, poczekam i zobaczymy co się wydarzy ;)

Re: Cydr - zakażenie?

: wtorek, 11 maja 2021, 19:59
autor: MASaKrA_Domingo
Troszkę małe te magnesy. Przerabiałem już mniejsze i lepiej wydać te 15zł więcej. Ale fakt - sposób najlepszy z dostępnych i najszybszy.

Re: Cydr - zakażenie?

: czwartek, 13 maja 2021, 00:59
autor: Sortirus
Na wstępie chciałbym przeprosić wszystkich którzy chceli pomóc - z racji że jestem niecierpliwy i przede wszystkim POCZĄTKUJÀCY - postanowiłem otworzyć fermentator. Wrzątkiem "zdezynfekowałem" chochlę
Następnie z wierzchu zebrałem resztki tej "infekcji", z dna z 10 razy chochlą zabrałem część tego osadu (nie cały z racji tego, że chciałem to zrobić jak najszybciej, tak aby nie zwiększyć ryzyka dodatkowej infekcji). Następnie dodałem 0.5kg cukru by zwiększyć blg do ok. 15 i zamknąłem fermentator.

Obserwacje po dwóch dniach:
Smak widocznie się poprawił, mam wrażliwe kubki smakowe więc czuję bardzo, bardzo lekkie zepsucie, ale nie średnie, tak jak przed tą "operacją".

Od razu zaznaczam - moje działania są lekkomyślne, jestem początkującym i chciałem jak najszybciej kolejną partię cydru. Przy soku zagęszczonym marki Purena to działanie pomogło (na obecną chwilę), nie znaczy że pomoże w innych przypadkach.

PS: Niesamowite forum, nie spodziewałem się takiego odzewu i ciekawostek odnośnie np. czyszczenia pojemnika szklanego.

Re: Cydr - zakażenie?

: piątek, 14 maja 2021, 04:48
autor: rozrywek
MASaKrA_Domingo pisze:Troszkę małe te magnesy. Przerabiałem już mniejsze i lepiej wydać te 15zł więcej. Ale fakt - sposób najlepszy z dostępnych i najszybszy.
A jak pierdolnięty wsypywałem ryż albo żyto i telepałem tym na kolanach aż się wyczyści.
I jeszcze z tego winko się zrobić dało jakieś, naturalna pożywka. :D
Patrz jak technika poszła do przodu, magnes i gąbka. :D
Piasku nie polecam, nie idzie cholerstwa wypłukać. :D

Re: Cydr - zakażenie?

: sobota, 15 maja 2021, 02:57
autor: Rebeli@nt
Sortirus pisze:Jestem początkującym i leniwym cydrownikiem, dlatego póki co w wiaderku nastawione
Wiaderko obecnie to standard. Ja właśnie zlałem cydr z Petainera/keg PET. Nawet się sprawdził, przedewszystkim dlatego, że jest "szczupły" i dzięki temu fajnie się w nim oddziela osad. Kłopot pojawia się dopiero jak trzeba go przenieść, gdyż moje Petainery są bez tych czarnych uchwytów. Może ktoś wie gdzie takie uchwyty można nabyć?

Re: Cydr - zakażenie?

: sobota, 15 maja 2021, 12:27
autor: patrzal

Re: Cydr - zakażenie?

: czwartek, 27 maja 2021, 02:09
autor: kondon
Rebeli@nt pisze:moje Petainery są bez tych czarnych uchwytów. Może ktoś wie gdzie takie uchwyty można nabyć?
Prawdopodobnie chodzi Ci o petainery 24 l lub jeszcze inne, a te Twoje mają 30 l i są oryginalnie dostarczane w kartonach. Je trzyma wewnętrzne ciśnienie.

Re: Cydr - zakażenie?

: piątek, 15 paź 2021, 14:09
autor: majster1
Czy jak cydr po fermentacji będzie stał w zbyt niskiej temperaturze ok 5-10st to może zrobić się octowy?

Re: Cydr - zakażenie?

: piątek, 15 paź 2021, 14:55
autor: jakis1234
A dlaczego? Jeżeli nie będzie dostępu powietrza, to nie ma powodu, żeby się zepsuł.

Re: Cydr - zakażenie?

: poniedziałek, 18 paź 2021, 10:17
autor: majster1
Robi mi się na wierzchu octowa warstwa, nie ma dostepu powietrza stoi sobie spokojnie w garażu po burzliwej fermentacji tylko jest tam troche za zimno poniżej 10 st. Jest dobrze nagazowany bo widać.

Re: Cydr - zakażenie?

: poniedziałek, 18 paź 2021, 10:22
autor: jakis1234
Nie rozumiem stwierdzenia:
Robi mi się na wierzchu octowa warstwa
, to znaczy co?
Na wierzchu ocet, a w środku normalny cydr?

Re: Cydr - zakażenie?

: poniedziałek, 25 paź 2021, 12:03
autor: majster1
tak, poniżej cydr jest normalny, robi się biała warstwa octowa od góry, czuć lekko w smaku ocet ale nie jest źle, nawet fajny smak, pod warunkiem, że w miarę szybko to zauważę. Robiąc cydr od początku do końca w domu w temp 22 st C nie ma czegoś takiego. Dopiero po wyniesieniu do garażu do temp ok 10 st C.