Strona 1 z 1

Cydr nie bąbelkuje

: czwartek, 26 lis 2020, 23:14
autor: Paździoch1984
Witam!
3 dni temu nastawiłem cydr z soku jabłkowego z butelki używając drożdzy browin "ciderini sweet" z dodatkiem pożywki combi vita od tego samego producenta. Cydr przez 3 dni intensywnie się pieni i pachnie mocno drożdżami ale zero ruchu w rurce fermentacyjnej do dzisiaj.
Czy ktoś wie co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Re: Cydr nie bąbelkuje

: piątek, 27 lis 2020, 07:43
autor: Carl
A co i w czym nastawiłeś?
Czy w soku nie ma zbyt dużo konserwantów?Czy pokrywa/korek/rurka są szczelne?


Wystukane z Tapatalka

Re: Cydr nie bąbelkuje

: piątek, 27 lis 2020, 10:11
autor: Paździoch1984
Użyłem soku firmy "innocent", niestety na opakowaniu nie pisze czy sok był konserwowany tylko że był leko pasteryzowany. Sprawdziłem pojemnik kilka razy więc wiem że jest szczelny.

Re: Cydr nie bąbelkuje

: piątek, 27 lis 2020, 11:07
autor: wawaldek11
Ja bym stawiał na nieszczelności. Jak sprawdzałeś szczelność?

Re: Cydr nie bąbelkuje

: piątek, 27 lis 2020, 12:08
autor: Carl
Ja również, choć co do soku, to też bym nie był pewien. Odkąd produkuję go coca-cola, to tylko oni wiedzą, co tam dodają

Jak chcesz dobry cydr uzyskać, to zrób z soku wyciśniętego z jabłek i fermentuj w szklanym gąsiorze.

Wystukane z Tapatalka

Re: Cydr nie bąbelkuje

: piątek, 27 lis 2020, 18:25
autor: Paździoch1984
wawaldek11 pisze:Ja bym stawiał na nieszczelności. Jak sprawdzałeś szczelność?
Zakleiłem pojemnik taśmom klejącą

Re: Cydr nie bąbelkuje

: sobota, 28 lis 2020, 14:13
autor: wawaldek11
Szczelność fermentora sprawdzałem przez paszczowe wdmuchnięcie przez rurkę ferm. np. trzech "bulków" do pojemnika, odczekanie kilku chwil i sprawdzenie ile "bulków" pojemnik odda. Jak jest szczelne, to bilans wychodzi na zero lub plus.

Re: Cydr nie bąbelkuje

: niedziela, 17 sty 2021, 09:03
autor: li5ek
Hej!

To mój debiut z cydrem więc poszedłem na skróty. Sok zagęszczony Profimator 3 kg uzupełnione 1 kg cukru i wodą do 20l = cukier 100 g/l. Drożdże Saccharomyces cerevisiae 8g oraz pożywka 10g. Widoczne małe ślady piany, a z rurki nic się nie wydobywa, temp. 20*C.

Jeśli doszedłeś co było maknamentem Twojej produkcji, proszę daj znać. Jak do jutra nastaw nie ruszy to zapewne wystartuję jeszczeraz z drożdżami.

Pozdrawiam,
Maciej

Re: Cydr nie bąbelkuje

: niedziela, 17 sty 2021, 21:28
autor: li5ek
Daję update.
Fermentacja ruszyła. Nawet przeniosłem z 21*C do 15*C, bo tak się drożdże rozpędziły.

Re: Cydr nie bąbelkuje

: poniedziałek, 18 sty 2021, 15:21
autor: MASaKrA_Domingo
Kolego, jeśli dodałeś cukru, to idziesz w kierunku wina, nie cydru. Akurat dziś również będę nastawiać cydr i na pewno jedyny cukier jaki dołożę, to płaska łyżeczka do butelki, aby złapał bąbelki.
1kg cukru da Ci już bimbrowe posmaki plus zwiększysz (wg mnie) niepotrzebnie %, bo nie o to chodzi w cydrze.
Teraz to już niech tak zostanie, ale następnym razem spróbuj dodać nieco mniej wody ( niech wyjdzie max 6% alkoholu - to już z tabeli producenta ) i w ogóle cukru - dostaniesz idealny napój na lato. Mimo niewielkiego %, nawet cydr lepiej smakuje po paru tygodniach ( nigdy mi się dłużej nie utrzymał, więc nie mam porównania do miesięcy ;) ), niż na świeżo.