Strona 1 z 1

Nastaw prawie bez piany/osadu

: wtorek, 27 paź 2020, 18:42
autor: JakobS
Cześć
Z początku - polski nie jest moim pierwszym językiem dlatego pisanie może brzmieć trochę nie poprawnie.
2 tygodnie temu nastawiłem 30l soku wyciskanego z drożdżami do cydru (10g / cidre strony + pożywka). Fermentacja burzliwa zaczęła się za parę godzin i trwała dobre 6 dni.
Od tego czasu spowolniała - teraz jest może 1 blup na 30 sekund
Pytanie co do następnych kroków
Zastaw jest mętny ale nie ma wiele osadu. Wszędzie czytam aby odciągnąć spod osadu, ale u mnie tego osadu prawie nie ma.
Odlać już w butelki czy czekać jeszcze? Chce osiągnąć cydr lekko musujący, także planuje dodać cukru do butelek.
Dziękuje za pomoc

Jakob

Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

: wtorek, 27 paź 2020, 20:52
autor: Góral bagienny
Osadu nie ma na spodzie bo nastaw jeszcze pracuje ;)

Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

: wtorek, 27 paź 2020, 20:56
autor: artur.sukiennik
No i cydr z soku nie będzie idealnie klarowny;-) 6 dni to mało. Ja zazwyczaj cydry trzymam 2 tygodnie, potem zlewam znad osadu i po kolejnym tygodniu butelkuję;-)

Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

: wtorek, 27 paź 2020, 21:33
autor: JakobS
Góral bagienny pisze:Osadu nie ma na spodzie bo nastaw jeszcze pracuje ;)
dziękuje,
to znaczy, czekam jeszcze parę dni.
teraz minęły 10 od nastawienia.
artur.sukiennik pisze:No i cydr z soku nie będzie idealnie klarowny;-) 6 dni to mało. Ja zazwyczaj cydry trzymam 2 tygodnie, potem zlewam znad osadu i po kolejnym tygodniu butelkuję;-)
Nie oczekuje że będzie klarowany. Jedynie obawiałem się że coś nie wyszło bo wszędzie czytam o osadzie.
Poczekam jeszcze parę dni i rozleje do butelek.

Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

: środa, 28 paź 2020, 08:09
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Czy cukromierz kolega ma i czy zna poczatkowe Blg?
Wg mnie, rzecz pracuje jeszczcze a gdy zakończy, sam klarować się będzie.

Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

: wtorek, 2 lut 2021, 13:45
autor: MASaKrA_Domingo
Nie rozlewaj tak od razu. Ma przestać bąbelkować. Min 2-3 dni potem zlewaruj cydr, czyli zlej to czyste znad osadu do innego pojemnika, umyj balon ( dymion, gąsior to inne nazwy ), a potem przelej z powrotem do niego cydr.

Poczekaj ok 4-5dni na wyklarowanie się, a potem zlewaj go do butelek, ale staraj się nie ruszać balona tak, aby powstały osad został na dnie. On daje nieprzyjemne drożdżowe posmaki w cydrze.

Dosłódź ksylitolem / erytrolem do smaku i do każdej butelki daj 1 płaską łyżeczkę cukru/glukozy.

Cydr jest najlepszy po ok miesiącu, podawany lekko schłodzony. Potrzebuje czasu na ułożenie smaków. Jak wszystko.

Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

: wtorek, 2 lut 2021, 16:08
autor: Góral bagienny
Cydr już pewnie wypity a Ty doradzasz :o :angry:

Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

: niedziela, 7 lut 2021, 16:10
autor: MASaKrA_Domingo
No i co z tego? Nie każdy jest na tym forum od 2010 roku. Potem szukasz danego tematu i nie interesuje Cię kiedy były odpowiedzi pisane. Ważne jest to, że znajdujesz odpowiedź na swoje pytanie lub problem.