Strona 1 z 1

Cydr herbaciany

: wtorek, 28 sty 2020, 10:05
autor: artur.sukiennik
Witam, wszystkich zainteresowanych tytułem tematu :D Wracam do was z moim kolejnym eksperymentem na temat gazowanych trunków a'la cydr. Tym razem cydr herbaciany. A więc tak:

-16l wody
-200g zielonej herbaty z owocami(u mnie zielona herbata z granatem i ananasem-lord nelson z lidla :ok: :ok: )
-500g rodzynek
-300g suszonej żurawiny
-drożdże do cydru
-pożywka
-słodzik syntetyczny/ksylitol/erytrol

Wodę podgrzać do temperatury 90*C. Zalać herbatę i zaparzyć 10 minut. Po tym czasie odcedzić liście a w gorącym naparze rozpuścić cukier. Kiedy nastaw przestygnie dodać wypażone rodzynki oraz żurawinę. Dodać drożdży wraz z pożywką i fermentować 2-3 tygodnie. Po tym czasie nastaw należy zlać z nad osadu, odcedzić części stałe dosłodzić do smaku jakimś niefermentowalnym cukrem lub słodzikiem i odstawić na 2-3 dni żeby nieco się wyklarował. Przed butelkowaniem dodać 4g cukru na każde 0,5l cydru. Zabutelkować i odstawić do nagazowania na 2-3 tygodnie.

Powstały cydr jak dla mnie jest świetny. Pięknie, owocowo pachnie, wygląda nieco jak lekko zmętniałe piwo pszeniczne, i posiada wyrazistą goryczkę. Mógłbym nieco porównać dany cydr do napojów typu fuzetea z zieloną hebatą tyle, że mniej słodki a bardziej goryczkowy :) Jeśli ktoś preferuje mniej goryczkowe napoje alkoholowe to polecam herbatę zalać mniejszą ilością wody a powstały napar nieco rozcieńczyć. Mi posmakował na tyle, że na weekend nastawiam kolejne 50 :piwo: :piwo: Ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika z butelki :pije:

No i jak zawsze polecał każdemu komu znudziło się piwo albo tradycyjne cydry;)

Re: Cydr herbaciany

: wtorek, 28 sty 2020, 10:30
autor: george1255
Na ile litrów są to proporcje? :)
Lubie cydry, i chętnie nastawię jakieś 5l na testy, wyjdzie ok to akurat zwolnią mi się balony to zrobię więcej bo butelki puste stoją :)

Re: Cydr herbaciany

: wtorek, 28 sty 2020, 10:44
autor: artur.sukiennik
Z podanego przepisu wyszło mi 14l gotowego cydru. Trochę wchłoneły liście herbaty, trochę rodzynki i żurawina a trochę poszło na stracenie wraz z osadem;)

Re: Cydr herbaciany

: piątek, 18 wrz 2020, 19:18
autor: mrianura
I jak? Próbował ktoś już tego przepisu? Czy to jest coś w stylu kombuchy?

Re: Cydr herbaciany

: wtorek, 6 paź 2020, 21:20
autor: artur.sukiennik
Nie, kombucha jest kwaśna bliżej jej do octu. Ten cyde jest słodki nawet za bardzo. Robie go jeszcze od czasu do czasu ale zdecydowanie zmiejszyłem iliść rodzynek;-)

Re: Cydr herbaciany

: środa, 18 maja 2022, 13:43
autor: kr1s
> Wodę podgrzać do temperatury 90*C. Zalać herbatę i zaparzyć 10 minut. Po tym czasie odcedzić liście a w gorącym naparze rozpuścić cukier.

Chodzi o zwykły cukier czy słodzik syntetyczny? Jak cukier to ile go dajesz?

Re: Cydr herbaciany

: środa, 18 maja 2022, 19:46
autor: artur.sukiennik
Ooo tyle czasu minęło a ja się nie zorientowałem, ze nie ma w przepisie cukru:-) na takie proporcje dawałem 1,3 kg cukru:-):-)

Re: Cydr herbaciany

: środa, 18 maja 2022, 23:55
autor: rozrywek
Jak już bawicie się w takie proporcje to jedno wam doradzę:

Jabłek nie zapomnijcie dodać.
Bo wam ten cydr średni wyjdzie.
Pozdrawiam.

Re: Cydr herbaciany

: poniedziałek, 23 maja 2022, 13:51
autor: RafaCoralowa
Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak cydr herbaciany ;) jabłkowy owszem i taki też zresztą robię. Podajecie potem go w szampanówkach schłodzony czy jak?