Strona 17 z 17

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 1 mar 2020, 16:31
autor: krukis0
OK, dzięki za radę, spróbuję, na wszelki wypadek potraktuję nalew piro i dopiero drożdże.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 mar 2020, 19:27
autor: krukis0
Więc jak pisałem zasiarkowałem - 4 g. na 28 l. soku, a wcześniej w trakcie wlewania soku miałem już dodane drożdże - szczep Saccharomyces cerevisiae i byłem pewien, że drożdże także padną. Zdziwiłem się bo fermentacja powoli ruszyła i na razie wszystko w porządku, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Re: Cydr z soku z kartonika

: poniedziałek, 11 maja 2020, 23:34
autor: MASaKrA_Domingo
Yarod pisze:Witam,

nastawiłem na cydr sok tłoczony (po 5l w opakowaniu) z Auchan. Do gąsiora 15l nalałem około 11-12l soku, dodałem pożywkę i drożdże CIDERINI SWEET (jak w załączniku, tylko takie były w sklepie). Oczywiście drożdże wcześniej wymieszałem w 100ml wody o temp. pokojowej i odstawiłem na 20 minut. Wszystko stoi w piwnicy w temp. około 21-22 st. Minęły ponad 72h i nie widać żeby zaczęło pracować. Sprawdziłem cukromierzem i jest 12 blg. Jest mętny, a w smaku jest jak świeży sok, nie czuć drożdży. Co może być nie tak? Czy jeszcze czekać?
Robiłem na tych samych drożdżach ( i dziś nawet zapodałem kolejny cydr jabłkowo-porzeczkowy ) i drożdże pracują bez problemu. Ruszają po ok 12h, a po 24h ładnie już pracują. Dodaję zwykle mniejszą ilość, niż zalecana, a i tak w 4-5dni przerabiają już cały cukier.
Cydr robię półwytrawny, dosładzam lekko stewią, łyżeczka płaska białego cukru na butelkę, a butelkuję ~2dni po ustaniu bąbelkowania.

Podsumowując - coś zrobiłeś nie tak albo miałeś pecha i drożdże były wadliwe.

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 12 maja 2020, 01:07
autor: Kòpôcz
@krukis0 - jeśli sok zmętniał, to coś się dzieje. Brak bąbelków nie oznacza braku pracy drożdży. Soki z kartoników jakie przerabiałem miały 13-13,5 blg, więc może 1 blg już Ci zjadły. Pożywki dodałeś?
Sweet są spoko, dry nawet mnie wykręcają migdałki. W składzie sweet jest składnik redukujący kwas jabłkowy, ale nie zwiedź się nazwą - słodki pi fermentacji nie będzie, ani nawet półsłodki, co najwyżej półwytrawny.

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 13 cze 2021, 21:00
autor: majster1
Mam pytanie. Ile powinno się dodawać gęstwy drożdżowej ze starego cydru do nowego?

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 13 cze 2021, 22:57
autor: Kòpôcz
Nie podałeś żadnych danych potrzebnych choćby do powróżenia - blg, ilości nastawu, wieku gęstwy. Poszukaj na piwo.org kalkulatora ilości potrzebnej gęstwy. Nie wiem niestety, czy to można przełożyć na drożdże winne, ale zawsze to jakiś punkt odniesienia.
P.S. Wiek gęstwy liczysz od momentu zakończenia fermentacji pierwotnej (burzliwej).

Re: Cydr z soku z kartonika

: poniedziałek, 14 cze 2021, 15:52
autor: majster1
Na przykład dla soku blg 10 na 20L. Chodzi mi o to jaka jest zasada.

Re: Cydr z soku z kartonika

: poniedziałek, 14 cze 2021, 17:26
autor: czytam
Pół szklanki.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 sie 2021, 10:14
autor: majster1
Cydry po miesiącu wyszly bardzo klarowne. Niektore sie zepsuly przez te upaly, zrobil sie ocet, ale jeden nastaw wyszedl bardzo ladny, widze ze lepiej dać mniej drozdzy niz wiecej, poczekac tydzien dluzej i wychodzi super cydr.
Cydr z soku z kartonika z soku zageszczonego pewnie wyjdzie bardziej klarowny niz z soku bezposrednio tloczonego dlatego ze ma wiecej wody ktora jest dodawana do koncentratu. Zrobilem kolejny cydr z soku wirowanego, ten sam sok jabłkowy tłoczony NFC wrzucony dodatkowo na wirówkę, traci sie okolo 10 % soku ale odwirowuje się jeszcze trochę miąższu dzieki czemu cydr wyjdzie tez ladniejszy.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 sie 2021, 10:57
autor: jakis1234
@majster1, cydr robiony domowo powinien być jak najbardziej naturalny.
Robienie cydru z soku zagęszczonego mija się z celem, to już lepiej kupić gotowy i nie przejmować się całą robotą.
Jeżeli cydr to z soku NFC lub, najlepiej, samodzielnie tłoczonego. To zupełnie inny cydr, niż ten kupny czy zrobiony z krystalicznie czystych, czyli pozbawionych wszystkiego co najlepsze, soków.
ten sam sok jabłkowy tłoczony NFC wrzucony dodatkowo na wirówkę, traci się około 10 % soku ale odwirowuje się jeszcze trochę miąższu dzięki czemu cydr wyjdzie tez ładniejszy.
Tak, traci 10% soku i 50% smaków i aromatów.
A czy cydr musi być idealnie klarowny? Ja osobiście wolę mętny i wiem, że znajomi też taki wolą, wtedy widać, że cydr został zrobiony z prawdziwego soku.
A jeżeli już bardzo chcesz mieć klarowny, to można to zrobić innymi metodami, filtrowanie, chłodzenie itp.
P.S
Cydr nie zepsuł się przez upały, musiał mieć dostęp powietrza.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 sie 2021, 15:01
autor: majster1
robiłem cydr tak samo jak zawsze, tak jak każdy poprzedni i zepsul sie tylko ten ktory byl robiony w trakcie upałów.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 4 maja 2022, 09:22
autor: CarlaBruni
Cześć ;) Fajnie, ze tego typu trunek można zrobić samemu, a ja właśnie jestem osobą, która uwielbia cydr ;) Może się pokusze i sama zrobię według Twojego przepisu ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 28 wrz 2022, 16:25
autor: majster1
zrobilem nowy cydr do ktorego dorzuciłem 50% jabłek, nie wyciśniętych tylko pokrojonych. Żaden cydr sie nie zepsuł, przedłużyła się fermentacja, jest kwasniejszy i chyba dzieki temu sam lepiej się zabezpieczył.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 28 wrz 2022, 16:56
autor: jakis1234
Piwo, cydr, wino - zawsze ta sama zasada, żeby się nie zepsuły.
Czystość i brak dostępu powietrza po zakończeniu fermentacji.
Wino z akacji, w którym nie dopilnowałem wody w rurce fermentacyjnej, cudownie zamieniło się w niezły ocet ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 10:32
autor: Adam1070
Przeczytałem cały temat i aż mi się zachciało napić własnego cydru. Notatki zrobiłem, plan ułożyłem. Właśnie nastawiłem dwie Damy 5L na cydr. Sok z Lidla jabłkowy Solevita (11Blg). Na razie wlane po 3L soku i 5g drożdży (winnych Saccharomyces cerevisiale Spirit ferm) do każdej Damy. Wstrząchnąłem nimi porządnie w celu natlenienia i odstawiłem do kąta. Temperatura otoczenia 19-20st. Po burzliwej fermentacji doleję do jednej 1L soku jabłkowego, a do drugiej 1L nektaru z czarnej porzeczki i cierpliwie będę czekał na koniec fermentacji. Jak BLG=0 to zleje z nad osadu i postoją sobie +/- 10 dni. po tym czasie będę zlewał do butelek patentowych z małą porcją cukru do zgazowania trunku i osłodzę ksylitolem. Ksylitol chciałbym nabyć w tabletkach do łatwiejszego dozowania. Robiłem już różne trunki, ale cydr pierwszy raz. Na pewno będzie pycha bo jak się samemu coś zrobi to zawsze smakuje.
Pozdrawiam

Edit. Po dwóch godzinach od nastawienia pojawiły się pierwsze oznaki życia. :) Zuch chłopaki.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 13:37
autor: jakis1234
Cydr nie zejdzie z Blg do zera, pamiętaj o niecukrach.
Sok z czarnej porzeczki jest bardzo intensywny smakowo. Jak na 3 litry soku z jabłek dasz litr soku z czarnej porzeczki, to będziesz miał napój o smaku porzeczki.
P.S A cóż to za szacunek do dam? Wszystkie z dużej litery :D

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 14:28
autor: Adam1070
Dama to Dama nie ważne jaka by była to trzeba szanować, a te moje czy też Nasze Damy to tym bardziej trzeba szanować. Co nie którzy namawiali do przytulania się do nich i śpiewania im kołysanek.
Tak teraz mi przypomniałeś o nie cukrach. Czytając wątek chyba ktoś pisał o Blg nawet -2 na koniec, a może się mylę. Stary już jestem to mogę coś z pamięcią pokręcić. W każdym bądź razie jak przez ostatnie 4-5 dni Blg nie będzie spadać to cydr w butelki. Co do czarnej porzeczki (bardzo ją lubię) to właśnie chciałem sprawdzić jak będzie smakować w takiej proporcji w porównaniu do samego soku z jabłek. Jeszcze mam czas. Możliwe, że wleje mniej porzeczki, a jabłka więcej tak żeby prawie pod szyjkę było. Czas pokaże.

Panowie Szlachta, który z Was słodzi ksylitolem i w jakiej postaci i jakiej firmy/marki. Bo na alledrogo jest tego mnóstwo z negatywnymi komentarzami, że z czymś mieszany, że to ze wschodu, a nie z północy, że to nie ksylitol itp., itd. Tak jak pisałem wcześniej w formie tabletkowej typu słodzik byłby najwygodniejszy do stosowania. W te butelki jedna tabletka, w te dwie, a tu trzy. I na następny raz będzie wszystko wiadomo. Zresztą po co ja o tym piszę wiecie o co chodzi.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 15:02
autor: jakis1234
Ja słodzę ksylitolem. Zawsze kupuję fiński, inne mogą być podrabiane.
Konkretnej firmy Ci nie podam, bo tego nie sprawdzam, ważne, żeby był fiński.
Kupuję normalnie sypki, tylko inaczej słodzę.
Sprawdzam na niewielkiej ilości, powiedzmy 0,5l ile dosłodzić. Później przeliczam ilość na całość.
Przelewam z jednego fermentora do drugiego i przy okazji dodaję wyliczoną ilość.
To pozwala też dokładniej rozprowadzić ksylitol i potem butelkuję.
Co do Blg, wynik może być różny, to zależy jaki był sok na początku i jaka jest ilość alkoholu.
Chodzi o to, że nie musi zejść do zera, ale jeżeli nie będzie spadał, to faktycznie koniec.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 15:38
autor: kiwitom23
Ja też słodzę ksylitolem i żadnych przygód nie miałem, kupowałem i w Rossmanie i w Biedrze, a ostatnio u Malinowego Nosa, wszystko zawsze było OK. Właśnie jakiś tydzień temu zabutelkowałem cydr z mieszanych jabłuszek z własnych jabłonek. Miałem 13BLG bez dodawania cukru, tak więc idealnie na cydr. Właśnie dosładzałem go ksylitolem, robię tak jak @jakis1234, czyli próbka, a później do wiadra, to samo robię z cukrem do refermentacji. Ciekawe czy się nagazuje po 14 dniach w stałej temperaturze piwnicy 18*C, co myślicie?

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 16:37
autor: jakis1234
Nagazuje się, ostatnio stwierdziłem, że nie ma potrzeby nagazowywać w wyższych temperaturach.
W niższych proces zachodzi powoli, ale to nawet lepiej.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 16:46
autor: Adam1070
kiwitom23 pisze:Ciekawe czy się nagazuje po 14 dniach w stałej temperaturze piwnicy 18*C, co myślicie?
Jestem nowicjuszem lub nawet uczniem nowicjusza jeśli chodzi o wyrób cydru, ale 18*C i dwa tygodnie to co ma się nie nagazować.

Ksylitol Fiński podobno jest czasem Chiński. Dlatego gdzieś w którejś sieciówce kupię. A na takie 0,5L cydru to ile tego ksylitolu się sypie bo nie pamiętam? Małą łyżeczkę, łyżkę czy więcej? Bo nie wiem ile mam kupić 0,5kg czy 5 kg? :) Cydru będzie jakieś 8-9L. Wiem, że każdy ma inne podniebienie, ale tak orientacyjnie ile gramowe opakowanie wystarczy na ten pierwszy raz?

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 18:04
autor: kiwitom23
Ksylitolem dosładzasz do smaku, więc trudno powiedzieć. Ja miałem w sumie 13 litrów soku, to dałem do tego chyba 280g i dla mnie i moich jest spoko, ale ja nie przepadam za ulepkiem. Mimo wszystko na pewno 0,5kg Ci styknie na te 9 litrów i pewnie jeszcze zostanie na zaś.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 18:38
autor: Adam1070
Dzięki za odpowiedz. Czyli pi razy drzwi 10g ksylitolu na 0,5L cydru. Kupię tak jak mówisz 0,5kg.

A tak wygląda mój nastaw na cydr po 8,5 godzinach od zadania drożdży.
image0.jpg
Już nie mogę się doczekać. :)

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 14 paź 2022, 10:53
autor: majster1
10g na jedna butelke cydru to chyba dwa razy za dużo. Będzie bardzo slodkie. Lepiej dodac mniej i pozniej w razie czego sobie doslodzic, bo odsłodzić już się nie da.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 14 paź 2022, 12:40
autor: Adam1070
Kiedyś jak bezkarnie mogłem spożywać cukier to słodziłem kawę i herbatę dwoma łyżeczkami cukru (teraz unikam cukru). I jak dla mnie nie było to jakoś bardzo słodkie. Wszędzie jest napisane, że ksylitol stosuje się 1:1 zamiast cukru. Więc na 0,5 litra cydru dwie łyżeczki to nie będzie za dużo. Zresztą podczas słodzenia cydru dobierze się dawkę organoleptycznie.

Czy taki ksylitol będzie OK?
Bez tytułu.jpg

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 14 paź 2022, 12:49
autor: rastro
No... jak kiedyś słodziłem herbatę i kawę dwoma łyżeczkami cukru to też nie było bardzo słodkie... teraz jak od wielu lat nie słodzę to oba te napooje posłodzone choćby łyżeczką cukru są obżydliwie słodkie. Ale ja przestałem słodzić z wyboru, i nie szukałem niczego co mogło by zastąpić cukier - tak że uważał bym z poziomem słodkości i jednak dobrał bym dawkę eksperymentalnie jak koledzy wcześniej radzili.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 14 paź 2022, 14:42
autor: Adam1070
Spoko, dam radę posłodzić na tyle, żeby mi smakowało. I mam nadzieję, że innym też. Bo co zrobię jakieś alko to obdarowuję najbliższych.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 19 paź 2022, 14:06
autor: majster1
moje juz zabutelkowane. Zrobilem kilka wersji, z sokiem malinowym, żurawinowym i z lawendą.
cydr - Kopia.jpg

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 20 paź 2022, 17:04
autor: Adam1070
majster1 pisze:z sokiem malinowym, żurawinowym i z lawendą
Jak dodawałeś smaki? Podczas butelkowania? Czy jeszcze w balonach?

Ja czarnej porzeczki dodałem jakoś na trzeci dzień od nastawienia. Obecnie wyglądają tak:
1.jpg
Dzisiaj chyba zleję z nad osadu bo już dobry centymetr się osadził.
Udało mi się kupić butelki patentowe po piwie grolsch za 1,46 zł z przesyłką. Wziąłem 40 szt. Mam zamiar je systematycznie napełniać cydrem.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 20 paź 2022, 17:08
autor: kiwitom23
Podczas butelkowania to trochę bojno dodawać, nie wiadomo ile w tym soku jest cukru i czy nie będą granaty. Najlepiej wcześniej, jeszcze w czasie fermentacji.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 21 paź 2022, 00:11
autor: majster1
Ja dodaję soku zagęszczonego do butelki. Ma trochę cukru i trochę słodzik więc wychodzi fajny miks. Fajnie wychodzi też z dodatkiem miodu, chyba najlepszy, bo mimo że miód odfermentuje w butelce to zostaje zapach miodu.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 16 lis 2022, 20:53
autor: Adam1070
Już od jakiegoś czasu nie mogąc się powstrzymać i konsumuję mój cydr. Z dnia na dzień co raz więcej nagazowany. Tak mi zasmakował, że nastawiłem ponownie te same Damy co wcześniej. A tak wygląda szklaneczka zaraz po nalaniu i chwilę po.
1a.jpg
1.jpg

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 18 lis 2022, 10:44
autor: majster1
Całkiem przejrzysty wyszedl. A kolor taki ciemny bo taki sok był?

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 18 lis 2022, 11:21
autor: Adam1070
To jest ten z dodatkiem nektaru z czarnej porzeczki. Teraz obie Damy z tym nektarem stoją. Szklanka bez pianki była jako pierwsza zalana bez osadu z butelki i po "wybąbelkowaniu" się. Dlatego taka klarowna. Ta z pianką już z osadem z butelki i szybko zdjęcie zrobiłem zanim bąbelki znikną.
Tak wygląda cydr tylko z soku jabłkowego. https://youtu.be/g5t4RxrtJrA

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 23 lis 2022, 13:04
autor: majster1
a tak bo sok juz pewnie byl klarowany. Podobnie wychodzi idealnie przejrzyste piwo z ekstraktu ze sklepu, od razu jest klarowne po tygodniu, aż dziwne jakby w ogole tam drożdży nie bylo.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 12 sty 2023, 21:51
autor: mariush
Podzielę się swoim doświadczeniem. Robiłem kilka tego typu cydrów z kartoników. Na pierwszy rzut poszły kartoniki z Biedronki (Riviva) oraz z Lidla (Solevita). Potem był naturalny sok z jabłek z dodatkiem imbiru na dzikich drożdżach. Ten niestety najgorszy, bo walił siarkowodorem. Niestety po czasie dowiedziałem się, że taki cydr można uratować miedzianym drutem dodanym do śmierdzącego nastawu. Następnie przyszedł czas na różne soki NFC. Aż któregoś razu zrobiłem cydr z koncentratu jabłkowego przeznaczonego do cydru i póki co ten wyszedł mi najlepszy. Dla zainteresowanych podaję sposób, w jaki go zrobiłem.

- 3 kg zagęszczonego soku jabłkowego
- 10 l wody mineralnej
- 5 g drożdży Lalvin QA23

Cukromierz pokazał ok. 13° BLG (poziom cukrów ok. 100 g/l). Teoretycznie można go rozcieńczyć w 15 l. Będzie na pewno słabszy (ok. 4,5%) i może mniej aromatyczny. Uwodniłem drożdże i dodałem do nastawu po czym przeniosłem do pomieszczenia o temp. ok. 16℃, gdzie nastaw stał ok. miesiąca, a nawet nieco dłużej. Ogólnie czekałem aż fermentacja całkowicie ustanie. Po zlaniu znad osadu wyszło mi ok. 11,5 - 12 l bardzo klarownego cydru, do którego dodałem 90 g cukru i 100 g ksylitolu. Całość wymieszałem w wiadrze i przelałem do 24 półlitrowych butelek. Po 3 tygodniach jest już dość mocno nagazowany. Następnym razem rozważyłbym dodanie ok. 3 g cukru na 0,5 l cydru i również nieco mniej ksylitolu.

Obecnie kończy mi się fermentować cydr na zwykłym koncentracie jabłkowym. Ten z kolei zrobiłem na drożdżach Safcider AS-2 teoretycznie dostosowanych do cydrów robionych z koncentratu. Dam znać za jakiś czas, jak się ma ten cydr do tego obecnego ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 12 sty 2023, 22:59
autor: jakis1234
A mnie najlepszy wyszedł z soków NFC, 5l słodkiego, 5l kwaśnego i 3l z szarej renety.
I ten dodatek szarej renety jest bardzo ważny.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 12 sty 2023, 23:11
autor: mariush
A na jakich drożdżach robiłeś? I jak się klarował?

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 13 sty 2023, 07:54
autor: jakis1234
Drożdże do cydru, ciderini.
Wyklarował się w miarę, nie był idealnie przezroczysty, ale nie zależy mi na tym.