Strona 16 z 17

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 18 lip 2018, 16:24
autor: dcd84
Powitać szanowne grono. :D
Robię sobie cydr z kartonu, który stoi już ponad 3 tygodnie i BLG utrzymuje się nadal w okolicach 2.
Coś tam bąbelkuje, ale od 4 dni wspomniane BLG nie spada. Co robić? Cierpliwie czekać czy dosładzać sokiem i butelkować?
Pozdrawiam.
Paweł

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 18 lis 2018, 06:12
autor: zaradek
Witajcie! Podłączę się pod temat.
Planuję popełnić swój pierwszy cydr z gotowego soku, ale mam dylemat: czy lepiej zrobić z soku tłoczonego, czy z soku robionego z soku zagęszczonego?
Podajcie mi proszę Wasze przemyślenia / doświadczenia w tym temacie - coś na plus i coś na minus.

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 18 lis 2018, 11:47
autor: manowar
A lepsza będzie whisky destylowana przez gorzelnię czy robiona z zaprawki...
Z jednej strony masz sok tłoczony bezpośrednio z owoców - najlepiej jakby był tłoczony na zimno i niepasteryzowany - widziałem, że jakiś sad w okolicach Warszawy sprzedaje taki na cydr, z drugiej sok tłoczony, gotowany wiele godzin dla odparowania wody (to ułatwia transport i składowanie) i potem odtworzony przez dodanie wody...
Jeśli nadal masz dylemat to przemyśl sprawę raz jeszcze...

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 18 lis 2018, 13:42
autor: zaradek
Co racja, to racja - szczególnie, że promocja w Auchan była - 16,99zł / 5 litrów (to tylko 90gr więcej za litr w porównaniu z soczkiem z koncentratu z biedry).
Jeżeli chodzi o drożdże - mam wersję z pożywką od Starowaru (Cydr Drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX / 25L).
Używał ktoś? Będą dobre?

EDIT:
Jeszcze przyszły mi do głowy 3 pytania związane z produkcją cydru z kartonu (z soku tłoczonego):
1. Czy na samym początku przelać sok przez jakąś gazę / gęste sitko? Czy dopiero po fermentacji sam się wyklaruje grawitacyjnie?
2. Ile ksylitolu dodać jeżeli chciałbym uzyskać cydr półsłodki a ile dla cydru słodkiego?
3. Jeżeli chodzi o nagazowanie, to planuję dodać po 3,5g cukru brązowego na 0,5L cydru. Może być brązowy?

EDIT 2:
W sumie na trzecie pytanie znam już odpowiedź (może być brązowy).
Drugie nie jest takie pilne (w sumie mogę dosypać trochę, spróbować i wtedy sam się dowiem, czy słodkie
Ale jeszcze potrzebowałbym info odnośnie pierwszego pytania. Wie ktoś?

EDIT 3:
No i nastawiane (zamiast 20 - tylko 10L - na próbę).
BLG startowe 11, drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX.
Temperatura otoczenia ok 20 st.C - jutro / pojutrze przeniosę do piwnicy (dosyć ciepła, temp. tam ok 15 st. C - ale rano się upewnię - będzie dobrze? Na drożdżach napisane, że od 10 st. C będą działać).

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 2 gru 2018, 19:21
autor: zaradek
BLG 0 - -1, kolor jasno żółty, nieprzejrzysty, w smaku wytrawny, już leciutko musujący.
Czas na dosłodzenie ksylitolem i 3,5g cukrem na pół litra do nagazowania.
Tak, jak wcześniej przeczytałem - 0,5L wleję w plastik, ciut zgniotę i będę sprawdzał poziom nagazowania.

EDIT:
Zszedłem do piwnicy po cydr, a tu on dalej pracuje (chociaż BLG ok. 0 / -1). Zlałem go znad osadu, przyniosłem do mieszkania, ale on tu sobie radośnie pracuje. Myślicie, że trzeba jeszcze poczekać, czy już butelkować?
Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 19:00
autor: grabek246
Witajcie. Równo 14 dni temu nastawiłem cydr z soku z biedry. Do tej pracował bardzo intensywnie. Dziś minimalnie zwolnił i pojawiła się około 2 cm piana. Jest się czego bać?

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 19:13
autor: radius
Nie masz się czego obawiać. Czekaj na koniec fermentacji :ok:

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 19:25
autor: grabek246
Dziękuję. Zastanowiło mnie to że wcześniej nie było nic

Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 20:27
autor: INTseed
zaradek pisze: Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.
Nie wyklaruje się, będzie taki mętny.
Powinien być już przefermentowany.
Ja bym go wystawił na balkon i po trzech dniach butelkował. Potem zostawił na lato ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 6 gru 2018, 12:26
autor: zaradek
Do lata pewnie nie doczeka ;-)
Dzisiaj będę butelkować, dzięki wszystkim za pomoc.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 17 sty 2019, 15:27
autor: czamnian
Panowie, a ile czasu u was stał maxymalnie taki zabutelkowany cyderek? Jak pierwszy raz go robiłem to doczytałem że nie powinien stać dłużej jak pół roku, tj. zabutelkowany powinien dojść do siebie przez pół roku, a następnie szybko skonsumowany - i tak leży u mnie już 3 rok pozostałość tej pierwszej warki w ciemnej zimnej piwnicy, a w smaku coraz lepsza! Gaz nadmiernie się nie zbiera, tylko to co się wytworzyło i spokój i dojrzewa pięknie :) Tylko ciekawi mnie jak długo takowy wytrzyma? ( Ja zawsze ładuje w butelki po piwie z kapslem i w kratę ).

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 18 sty 2019, 13:05
autor: czamnian
Chociaż w głowie przechodzi mi myśl że ta pół-roczna kwestia leżakowania odnosi się do zbytniego nagazowania przez autora tego co pierwszy raz czytałem he.. skoro u mnie leży sobie spokojnie - dawka cukru u mnie to szczypta na końcu małej łyżeczki do herbaty, po czym po otwarciu nie buzuje jak szampan, a równocześnie jest dość gazowany żeby piło go się całkiem przyjemnie.

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 25 cze 2019, 21:32
autor: Yarod
Witam,

nastawiłem na cydr sok tłoczony (po 5l w opakowaniu) z Auchan. Do gąsiora 15l nalałem około 11-12l soku, dodałem pożywkę i drożdże CIDERINI SWEET (jak w załączniku, tylko takie były w sklepie). Oczywiście drożdże wcześniej wymieszałem w 100ml wody o temp. pokojowej i odstawiłem na 20 minut. Wszystko stoi w piwnicy w temp. około 21-22 st. Minęły ponad 72h i nie widać żeby zaczęło pracować. Sprawdziłem cukromierzem i jest 12 blg. Jest mętny, a w smaku jest jak świeży sok, nie czuć drożdży. Co może być nie tak? Czy jeszcze czekać?

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 26 cze 2019, 12:24
autor: Kamal
Mogły się trafić felerne drożdże, wtedy warto dać następne.
Blg na początku 12?
K.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 26 cze 2019, 17:46
autor: mocho
U mnie na tych drożdżach stało tydzień w piwnicy bez ruchu, dodałem inne drożdże i ruszyło bez problemu

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 26 cze 2019, 23:08
autor: Yarod
Dzisiaj dodałem GOZDAWA FRENCH CIDER i po 3h było widać efekty pracy. Blg było 12. Mam nadzieję, że przez ten czas nic się nie zepsuło. Stało tak od soboty.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 27 cze 2019, 00:16
autor: Kamal
Skoro w smaku ok, to powinno być :ok:
K.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 27 cze 2019, 09:20
autor: Yarod
Dzisiaj rano było już sporo piany i bardzo ładnie bulgotało.

Re: Cydr z soku z kartonika

: sobota, 29 lut 2020, 23:14
autor: krukis0
Odświeżę temat.
Zamierzałem zrobić cydr z soku kartonikowego. Wlałem do balonu już ok. 15l. i wlewając kolejny kartonik nie zauważyłem, że sok w nim jest zepsuty (na koniec z kartonika wpadły jakieś męty). Jak później sprawdziłem, ten jeden kartonik miał uszkodzenie i sok się zepsuł. Czy da się z tego coś zrobić? Potraktować piro i fermentować? Czy całość do wylania.

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 1 mar 2020, 08:57
autor: .Gacek
Szkoda tego wylewać w kanał. Smak na pewno się pogorszy ale co Ci szkodzi spróbować... Zapodaj drożdże i zobacz co z tego wyjdzie, być może będziesz zadowolony :ok:

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 1 mar 2020, 16:31
autor: krukis0
OK, dzięki za radę, spróbuję, na wszelki wypadek potraktuję nalew piro i dopiero drożdże.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 mar 2020, 19:27
autor: krukis0
Więc jak pisałem zasiarkowałem - 4 g. na 28 l. soku, a wcześniej w trakcie wlewania soku miałem już dodane drożdże - szczep Saccharomyces cerevisiae i byłem pewien, że drożdże także padną. Zdziwiłem się bo fermentacja powoli ruszyła i na razie wszystko w porządku, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Re: Cydr z soku z kartonika

: poniedziałek, 11 maja 2020, 23:34
autor: MASaKrA_Domingo
Yarod pisze:Witam,

nastawiłem na cydr sok tłoczony (po 5l w opakowaniu) z Auchan. Do gąsiora 15l nalałem około 11-12l soku, dodałem pożywkę i drożdże CIDERINI SWEET (jak w załączniku, tylko takie były w sklepie). Oczywiście drożdże wcześniej wymieszałem w 100ml wody o temp. pokojowej i odstawiłem na 20 minut. Wszystko stoi w piwnicy w temp. około 21-22 st. Minęły ponad 72h i nie widać żeby zaczęło pracować. Sprawdziłem cukromierzem i jest 12 blg. Jest mętny, a w smaku jest jak świeży sok, nie czuć drożdży. Co może być nie tak? Czy jeszcze czekać?
Robiłem na tych samych drożdżach ( i dziś nawet zapodałem kolejny cydr jabłkowo-porzeczkowy ) i drożdże pracują bez problemu. Ruszają po ok 12h, a po 24h ładnie już pracują. Dodaję zwykle mniejszą ilość, niż zalecana, a i tak w 4-5dni przerabiają już cały cukier.
Cydr robię półwytrawny, dosładzam lekko stewią, łyżeczka płaska białego cukru na butelkę, a butelkuję ~2dni po ustaniu bąbelkowania.

Podsumowując - coś zrobiłeś nie tak albo miałeś pecha i drożdże były wadliwe.

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 12 maja 2020, 01:07
autor: Kòpôcz
@krukis0 - jeśli sok zmętniał, to coś się dzieje. Brak bąbelków nie oznacza braku pracy drożdży. Soki z kartoników jakie przerabiałem miały 13-13,5 blg, więc może 1 blg już Ci zjadły. Pożywki dodałeś?
Sweet są spoko, dry nawet mnie wykręcają migdałki. W składzie sweet jest składnik redukujący kwas jabłkowy, ale nie zwiedź się nazwą - słodki pi fermentacji nie będzie, ani nawet półsłodki, co najwyżej półwytrawny.

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 13 cze 2021, 21:00
autor: majster1
Mam pytanie. Ile powinno się dodawać gęstwy drożdżowej ze starego cydru do nowego?

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 13 cze 2021, 22:57
autor: Kòpôcz
Nie podałeś żadnych danych potrzebnych choćby do powróżenia - blg, ilości nastawu, wieku gęstwy. Poszukaj na piwo.org kalkulatora ilości potrzebnej gęstwy. Nie wiem niestety, czy to można przełożyć na drożdże winne, ale zawsze to jakiś punkt odniesienia.
P.S. Wiek gęstwy liczysz od momentu zakończenia fermentacji pierwotnej (burzliwej).

Re: Cydr z soku z kartonika

: poniedziałek, 14 cze 2021, 15:52
autor: majster1
Na przykład dla soku blg 10 na 20L. Chodzi mi o to jaka jest zasada.

Re: Cydr z soku z kartonika

: poniedziałek, 14 cze 2021, 17:26
autor: czytam
Pół szklanki.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 sie 2021, 10:14
autor: majster1
Cydry po miesiącu wyszly bardzo klarowne. Niektore sie zepsuly przez te upaly, zrobil sie ocet, ale jeden nastaw wyszedl bardzo ladny, widze ze lepiej dać mniej drozdzy niz wiecej, poczekac tydzien dluzej i wychodzi super cydr.
Cydr z soku z kartonika z soku zageszczonego pewnie wyjdzie bardziej klarowny niz z soku bezposrednio tloczonego dlatego ze ma wiecej wody ktora jest dodawana do koncentratu. Zrobilem kolejny cydr z soku wirowanego, ten sam sok jabłkowy tłoczony NFC wrzucony dodatkowo na wirówkę, traci sie okolo 10 % soku ale odwirowuje się jeszcze trochę miąższu dzieki czemu cydr wyjdzie tez ladniejszy.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 sie 2021, 10:57
autor: jakis1234
@majster1, cydr robiony domowo powinien być jak najbardziej naturalny.
Robienie cydru z soku zagęszczonego mija się z celem, to już lepiej kupić gotowy i nie przejmować się całą robotą.
Jeżeli cydr to z soku NFC lub, najlepiej, samodzielnie tłoczonego. To zupełnie inny cydr, niż ten kupny czy zrobiony z krystalicznie czystych, czyli pozbawionych wszystkiego co najlepsze, soków.
ten sam sok jabłkowy tłoczony NFC wrzucony dodatkowo na wirówkę, traci się około 10 % soku ale odwirowuje się jeszcze trochę miąższu dzięki czemu cydr wyjdzie tez ładniejszy.
Tak, traci 10% soku i 50% smaków i aromatów.
A czy cydr musi być idealnie klarowny? Ja osobiście wolę mętny i wiem, że znajomi też taki wolą, wtedy widać, że cydr został zrobiony z prawdziwego soku.
A jeżeli już bardzo chcesz mieć klarowny, to można to zrobić innymi metodami, filtrowanie, chłodzenie itp.
P.S
Cydr nie zepsuł się przez upały, musiał mieć dostęp powietrza.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 sie 2021, 15:01
autor: majster1
robiłem cydr tak samo jak zawsze, tak jak każdy poprzedni i zepsul sie tylko ten ktory byl robiony w trakcie upałów.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 4 maja 2022, 09:22
autor: CarlaBruni
Cześć ;) Fajnie, ze tego typu trunek można zrobić samemu, a ja właśnie jestem osobą, która uwielbia cydr ;) Może się pokusze i sama zrobię według Twojego przepisu ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 28 wrz 2022, 16:25
autor: majster1
zrobilem nowy cydr do ktorego dorzuciłem 50% jabłek, nie wyciśniętych tylko pokrojonych. Żaden cydr sie nie zepsuł, przedłużyła się fermentacja, jest kwasniejszy i chyba dzieki temu sam lepiej się zabezpieczył.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 28 wrz 2022, 16:56
autor: jakis1234
Piwo, cydr, wino - zawsze ta sama zasada, żeby się nie zepsuły.
Czystość i brak dostępu powietrza po zakończeniu fermentacji.
Wino z akacji, w którym nie dopilnowałem wody w rurce fermentacyjnej, cudownie zamieniło się w niezły ocet ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 10:32
autor: Adam1070
Przeczytałem cały temat i aż mi się zachciało napić własnego cydru. Notatki zrobiłem, plan ułożyłem. Właśnie nastawiłem dwie Damy 5L na cydr. Sok z Lidla jabłkowy Solevita (11Blg). Na razie wlane po 3L soku i 5g drożdży (winnych Saccharomyces cerevisiale Spirit ferm) do każdej Damy. Wstrząchnąłem nimi porządnie w celu natlenienia i odstawiłem do kąta. Temperatura otoczenia 19-20st. Po burzliwej fermentacji doleję do jednej 1L soku jabłkowego, a do drugiej 1L nektaru z czarnej porzeczki i cierpliwie będę czekał na koniec fermentacji. Jak BLG=0 to zleje z nad osadu i postoją sobie +/- 10 dni. po tym czasie będę zlewał do butelek patentowych z małą porcją cukru do zgazowania trunku i osłodzę ksylitolem. Ksylitol chciałbym nabyć w tabletkach do łatwiejszego dozowania. Robiłem już różne trunki, ale cydr pierwszy raz. Na pewno będzie pycha bo jak się samemu coś zrobi to zawsze smakuje.
Pozdrawiam

Edit. Po dwóch godzinach od nastawienia pojawiły się pierwsze oznaki życia. :) Zuch chłopaki.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 13:37
autor: jakis1234
Cydr nie zejdzie z Blg do zera, pamiętaj o niecukrach.
Sok z czarnej porzeczki jest bardzo intensywny smakowo. Jak na 3 litry soku z jabłek dasz litr soku z czarnej porzeczki, to będziesz miał napój o smaku porzeczki.
P.S A cóż to za szacunek do dam? Wszystkie z dużej litery :D

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 14:28
autor: Adam1070
Dama to Dama nie ważne jaka by była to trzeba szanować, a te moje czy też Nasze Damy to tym bardziej trzeba szanować. Co nie którzy namawiali do przytulania się do nich i śpiewania im kołysanek.
Tak teraz mi przypomniałeś o nie cukrach. Czytając wątek chyba ktoś pisał o Blg nawet -2 na koniec, a może się mylę. Stary już jestem to mogę coś z pamięcią pokręcić. W każdym bądź razie jak przez ostatnie 4-5 dni Blg nie będzie spadać to cydr w butelki. Co do czarnej porzeczki (bardzo ją lubię) to właśnie chciałem sprawdzić jak będzie smakować w takiej proporcji w porównaniu do samego soku z jabłek. Jeszcze mam czas. Możliwe, że wleje mniej porzeczki, a jabłka więcej tak żeby prawie pod szyjkę było. Czas pokaże.

Panowie Szlachta, który z Was słodzi ksylitolem i w jakiej postaci i jakiej firmy/marki. Bo na alledrogo jest tego mnóstwo z negatywnymi komentarzami, że z czymś mieszany, że to ze wschodu, a nie z północy, że to nie ksylitol itp., itd. Tak jak pisałem wcześniej w formie tabletkowej typu słodzik byłby najwygodniejszy do stosowania. W te butelki jedna tabletka, w te dwie, a tu trzy. I na następny raz będzie wszystko wiadomo. Zresztą po co ja o tym piszę wiecie o co chodzi.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 15:02
autor: jakis1234
Ja słodzę ksylitolem. Zawsze kupuję fiński, inne mogą być podrabiane.
Konkretnej firmy Ci nie podam, bo tego nie sprawdzam, ważne, żeby był fiński.
Kupuję normalnie sypki, tylko inaczej słodzę.
Sprawdzam na niewielkiej ilości, powiedzmy 0,5l ile dosłodzić. Później przeliczam ilość na całość.
Przelewam z jednego fermentora do drugiego i przy okazji dodaję wyliczoną ilość.
To pozwala też dokładniej rozprowadzić ksylitol i potem butelkuję.
Co do Blg, wynik może być różny, to zależy jaki był sok na początku i jaka jest ilość alkoholu.
Chodzi o to, że nie musi zejść do zera, ale jeżeli nie będzie spadał, to faktycznie koniec.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 15:38
autor: kiwitom23
Ja też słodzę ksylitolem i żadnych przygód nie miałem, kupowałem i w Rossmanie i w Biedrze, a ostatnio u Malinowego Nosa, wszystko zawsze było OK. Właśnie jakiś tydzień temu zabutelkowałem cydr z mieszanych jabłuszek z własnych jabłonek. Miałem 13BLG bez dodawania cukru, tak więc idealnie na cydr. Właśnie dosładzałem go ksylitolem, robię tak jak @jakis1234, czyli próbka, a później do wiadra, to samo robię z cukrem do refermentacji. Ciekawe czy się nagazuje po 14 dniach w stałej temperaturze piwnicy 18*C, co myślicie?

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 13 paź 2022, 16:37
autor: jakis1234
Nagazuje się, ostatnio stwierdziłem, że nie ma potrzeby nagazowywać w wyższych temperaturach.
W niższych proces zachodzi powoli, ale to nawet lepiej.