Strona 16 z 17

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 4 paź 2017, 20:46
autor: Kamal
Piana może być oznaką, że drożdże ruszyły. Ale warto sprawdzać cukromierzem.
K.

Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 5 paź 2017, 19:22
autor: INTseed
cyclib pisze:Już prawie 24h od zamknięcia butli, rurka co jakiś czas bulka, zbierają się okręgi białej piany na powierzchni, czy to oznaka że drożdże ruszyły ? Wybaczcie za tak laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw.
Ruszyły. Teraz tylko poczekaj. W pewnym momencie przestanie bulkać, ale fermentacja się nie skończyła.

Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 6 paź 2017, 12:07
autor: cyclib
Obecnie piana ginie i powraca co jakiś czas ale w mniejszych ilościach, rurka nadal bulka, 3 doba. Wygląda na to że wszystko poszło dobrze, teraz tylko czekać <3
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam !

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego chyba, że odnosisz się do konkretnego fragmentu!

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 10 paź 2017, 23:57
autor: INTseed
Kombinowałem z trzema rodzajami tłoczonych soczków.
Jabłko, jabłko-gruszka oraz jabłko-aronia.
Najbardziej mi smakuje sam jabłkowy.
Jak to u was wygląda?

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 17 paź 2017, 18:52
autor: Guaio
Mam pytanie.
Nastawiłem cydr z kartona. Po raz pierwszy. Niestety miałem tylko wolne wiadro fermentacyjne 30L. a nastawu było 10L.
Na brzegach widać osad z piany czyli "kumple" ruszyły do dzieła. Niestety sterczałem przez 30 minut przy rurce i ani bombelka... Czy jest taka opcja, że to skiśnie w tak dużym pojemniku czy też jest szansa, że będzie smaczne????
Może ktoś jakieś spostrzeżenia ma co robić w takiej sytuacji?

BLG na starcie 11. W chwili obecnej BLG 3 (po 7 dniach)
Na dnie widać już osad. W smaku same drożdże....(ale nie ocet).
Pytanie na co teraz zwrócić szczególną uwagę ??:)

Re: Cydr z soku z kartonika

: sobota, 21 paź 2017, 11:20
autor: INTseed
To jeszcze gdzieś 14 dni i w butelki ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 9 lis 2017, 19:58
autor: MichalG
5 dni temu nastawiłem 22 litry soku jabłkowego tłoczonego na zimno. Dodałem drożdży dedykowanych do cydru i niemal od razu zaczął ładnie pracować. Po 3 dniach bulgotanie w rurce było dużo rzadsze a dziś nie słyszałem go ani razu. Na starcie było 10 blg a dziś czyli w piątym dniu mam 0. Czy możliwe żeby cukier z 22 litrów został tak szybko zjedzony? Temperatura w pokoju to 23 stopnie. Co polecacie robić? Cydr jest mocno wytrawny (taki lubię) ale nie sklarowany. W smaku jest dobry natomiast pachnie drożdżami. Co polecacie zrobić? Czekać parę dni? W sobotę minie dopiero tydzień od startu więc chyba za wcześnie na filtrowanie i butelkowanie?

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 9 lis 2017, 20:30
autor: manowar
10 blg w 5 dni w 23C - żaden problem - dobrze rozbujane piwne zjadłyby w 2 max 3.
Nic nie robić. Jest mętny bo drożdże jeszcze pewnie resztki dojadają - przenieś do chłodnego i poczekaj jak dojedzą i opadną - wtedy rozlewaj.
I na następny raz - lepiej fermentować w chłodniejszym otoczeniu - będzie wolniej, ale smaczniej.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 9 lis 2017, 20:38
autor: MichalG
Dzięki za info, obawiałem się jak się okazuje niesłusznie, że zbyt szybko przebiegła fermentacja. Czy dodatkowy tydzień na dojedzenie (czyli rozlew po 2 tygodni od startu będzie optymalny?

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 15 lis 2017, 12:02
autor: Nabwek
Witajcie!
Do kolejnego cydru z kartonika chciałbym dodać cynamon - byłoby idealnie na święta ;)
Stąd moje pytanie. Lepiej dodać całą laskę czy proszkowany cynamon?

Pozdrawiam,
Paweł

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 15 lis 2017, 21:25
autor: manowar
Ja bym dał kawałki - łatwiej oddzielić niż proszek, który może zrobić zawiesinę i nie opaść. A przede wszystkim bym pomyślał czy nie lepiej zrobić z cynamonu napar i taki dolać - można wtedy dodać goździki jeszcze i co tam chcesz - i łatwiej dozować.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 17 lis 2017, 11:37
autor: gadaka
Opcja Kolegi @manowar jest także bezpieczniejsza - mniejsze szanse, że przedobrzysz z przyprawami dodając napar w częściach bądź mieszając w małej ilości....

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 17 lis 2017, 16:52
autor: Pretender
Jeśli chcesz dodawać cynamon, to posłuchaj manowara, tylko kora, nie będziesz miał problemów z klarownością.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 17 lis 2017, 17:20
autor: eldier
A zamiast naparu najlepiej zalać 70%, po kilku dniach już mocno cynamonowe. Do "malowania" w sam raz :) Tylko proponuje odmierzać strzykawką, żeby nie przedobrzyć.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 17 lis 2017, 17:30
autor: Pretender
Dokładnie, żadnych naparów.

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 17 kwie 2018, 14:26
autor: BePe
Witam

Może trochę zboczę z tematu ponieważ cydr który planuję zrobić nie będzie z kartonika :D Otóż w najbliższym czasie dostanie mi się trochę ponad 3 kg koncentratu jabłkowego. Taki z jakiego robią te "soki" w kartonach. Chciałem to wykorzystać na cydr bo już długo za mną chodzi a jest okazja. Tylko pytanie jak mam to rozrobić z wodą? Do takiego stężenia jak te kartonowe soki czy do konkretnej wartości Blg?

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 17 kwie 2018, 14:34
autor: Kamal
Możesz rozrobić z trochę wyższym Blg, niż mają soki w kartonach. Ale spróbuj przed nastawieniem, czy z proporcją będzie ok.
K.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 20 cze 2018, 21:59
autor: quba95
Pytanie co do cydru z kartonu, czy ktoś z użytkowników forum fermentował cydr w taki sposób
Burzliwa fermentacja w balonie ~10 dni BLG spada do 2 i przelewa do butelek bez dodawania cukru?
Nigdy tak nie robiłem a gdzieś to przeczytałem że wygodniej to wychodzi, ale boje się czy butelka wytrzyma

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 21 cze 2018, 09:28
autor: Pretender
Cicha fermentacja pozwoli na sklarowanie nastawu. Jak przelejesz od razu do butelek, to na dnie będziesz miał dużo osadu. Proponuję nie kombinować.


Ps
Nie idź w złą stronę. Nie spiesz się, zrób wg przepisu.

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 22 cze 2018, 13:11
autor: manowar
Przy warzeniu i fermentacji piwa dawno temu już zrezygnowałem z cichej fermentacji i wszystkim to będę polecał. Skończ normalnie fermentację - poczekaj trochę jak drożdże opadną - możesz się wspomóc żelatyną. A potem od razu zlewaj do pojemnika z kranikiem do rozlewu. Zamiast cukru dodaj odpowiednią ilość soku z kartonika i będzie git.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 18 lip 2018, 16:24
autor: dcd84
Powitać szanowne grono. :D
Robię sobie cydr z kartonu, który stoi już ponad 3 tygodnie i BLG utrzymuje się nadal w okolicach 2.
Coś tam bąbelkuje, ale od 4 dni wspomniane BLG nie spada. Co robić? Cierpliwie czekać czy dosładzać sokiem i butelkować?
Pozdrawiam.
Paweł

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 18 lis 2018, 06:12
autor: zaradek
Witajcie! Podłączę się pod temat.
Planuję popełnić swój pierwszy cydr z gotowego soku, ale mam dylemat: czy lepiej zrobić z soku tłoczonego, czy z soku robionego z soku zagęszczonego?
Podajcie mi proszę Wasze przemyślenia / doświadczenia w tym temacie - coś na plus i coś na minus.

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 18 lis 2018, 11:47
autor: manowar
A lepsza będzie whisky destylowana przez gorzelnię czy robiona z zaprawki...
Z jednej strony masz sok tłoczony bezpośrednio z owoców - najlepiej jakby był tłoczony na zimno i niepasteryzowany - widziałem, że jakiś sad w okolicach Warszawy sprzedaje taki na cydr, z drugiej sok tłoczony, gotowany wiele godzin dla odparowania wody (to ułatwia transport i składowanie) i potem odtworzony przez dodanie wody...
Jeśli nadal masz dylemat to przemyśl sprawę raz jeszcze...

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 18 lis 2018, 13:42
autor: zaradek
Co racja, to racja - szczególnie, że promocja w Auchan była - 16,99zł / 5 litrów (to tylko 90gr więcej za litr w porównaniu z soczkiem z koncentratu z biedry).
Jeżeli chodzi o drożdże - mam wersję z pożywką od Starowaru (Cydr Drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX / 25L).
Używał ktoś? Będą dobre?

EDIT:
Jeszcze przyszły mi do głowy 3 pytania związane z produkcją cydru z kartonu (z soku tłoczonego):
1. Czy na samym początku przelać sok przez jakąś gazę / gęste sitko? Czy dopiero po fermentacji sam się wyklaruje grawitacyjnie?
2. Ile ksylitolu dodać jeżeli chciałbym uzyskać cydr półsłodki a ile dla cydru słodkiego?
3. Jeżeli chodzi o nagazowanie, to planuję dodać po 3,5g cukru brązowego na 0,5L cydru. Może być brązowy?

EDIT 2:
W sumie na trzecie pytanie znam już odpowiedź (może być brązowy).
Drugie nie jest takie pilne (w sumie mogę dosypać trochę, spróbować i wtedy sam się dowiem, czy słodkie
Ale jeszcze potrzebowałbym info odnośnie pierwszego pytania. Wie ktoś?

EDIT 3:
No i nastawiane (zamiast 20 - tylko 10L - na próbę).
BLG startowe 11, drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX.
Temperatura otoczenia ok 20 st.C - jutro / pojutrze przeniosę do piwnicy (dosyć ciepła, temp. tam ok 15 st. C - ale rano się upewnię - będzie dobrze? Na drożdżach napisane, że od 10 st. C będą działać).

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 2 gru 2018, 19:21
autor: zaradek
BLG 0 - -1, kolor jasno żółty, nieprzejrzysty, w smaku wytrawny, już leciutko musujący.
Czas na dosłodzenie ksylitolem i 3,5g cukrem na pół litra do nagazowania.
Tak, jak wcześniej przeczytałem - 0,5L wleję w plastik, ciut zgniotę i będę sprawdzał poziom nagazowania.

EDIT:
Zszedłem do piwnicy po cydr, a tu on dalej pracuje (chociaż BLG ok. 0 / -1). Zlałem go znad osadu, przyniosłem do mieszkania, ale on tu sobie radośnie pracuje. Myślicie, że trzeba jeszcze poczekać, czy już butelkować?
Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 19:00
autor: grabek246
Witajcie. Równo 14 dni temu nastawiłem cydr z soku z biedry. Do tej pracował bardzo intensywnie. Dziś minimalnie zwolnił i pojawiła się około 2 cm piana. Jest się czego bać?

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 19:13
autor: radius
Nie masz się czego obawiać. Czekaj na koniec fermentacji :ok:

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 19:25
autor: grabek246
Dziękuję. Zastanowiło mnie to że wcześniej nie było nic

Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 4 gru 2018, 20:27
autor: INTseed
zaradek pisze: Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.
Nie wyklaruje się, będzie taki mętny.
Powinien być już przefermentowany.
Ja bym go wystawił na balkon i po trzech dniach butelkował. Potem zostawił na lato ;)

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 6 gru 2018, 12:26
autor: zaradek
Do lata pewnie nie doczeka ;-)
Dzisiaj będę butelkować, dzięki wszystkim za pomoc.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 17 sty 2019, 15:27
autor: czamnian
Panowie, a ile czasu u was stał maxymalnie taki zabutelkowany cyderek? Jak pierwszy raz go robiłem to doczytałem że nie powinien stać dłużej jak pół roku, tj. zabutelkowany powinien dojść do siebie przez pół roku, a następnie szybko skonsumowany - i tak leży u mnie już 3 rok pozostałość tej pierwszej warki w ciemnej zimnej piwnicy, a w smaku coraz lepsza! Gaz nadmiernie się nie zbiera, tylko to co się wytworzyło i spokój i dojrzewa pięknie :) Tylko ciekawi mnie jak długo takowy wytrzyma? ( Ja zawsze ładuje w butelki po piwie z kapslem i w kratę ).

Re: Cydr z soku z kartonika

: piątek, 18 sty 2019, 13:05
autor: czamnian
Chociaż w głowie przechodzi mi myśl że ta pół-roczna kwestia leżakowania odnosi się do zbytniego nagazowania przez autora tego co pierwszy raz czytałem he.. skoro u mnie leży sobie spokojnie - dawka cukru u mnie to szczypta na końcu małej łyżeczki do herbaty, po czym po otwarciu nie buzuje jak szampan, a równocześnie jest dość gazowany żeby piło go się całkiem przyjemnie.

Re: Cydr z soku z kartonika

: wtorek, 25 cze 2019, 21:32
autor: Yarod
Witam,

nastawiłem na cydr sok tłoczony (po 5l w opakowaniu) z Auchan. Do gąsiora 15l nalałem około 11-12l soku, dodałem pożywkę i drożdże CIDERINI SWEET (jak w załączniku, tylko takie były w sklepie). Oczywiście drożdże wcześniej wymieszałem w 100ml wody o temp. pokojowej i odstawiłem na 20 minut. Wszystko stoi w piwnicy w temp. około 21-22 st. Minęły ponad 72h i nie widać żeby zaczęło pracować. Sprawdziłem cukromierzem i jest 12 blg. Jest mętny, a w smaku jest jak świeży sok, nie czuć drożdży. Co może być nie tak? Czy jeszcze czekać?

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 26 cze 2019, 12:24
autor: Kamal
Mogły się trafić felerne drożdże, wtedy warto dać następne.
Blg na początku 12?
K.

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 26 cze 2019, 17:46
autor: mocho
U mnie na tych drożdżach stało tydzień w piwnicy bez ruchu, dodałem inne drożdże i ruszyło bez problemu

Re: Cydr z soku z kartonika

: środa, 26 cze 2019, 23:08
autor: Yarod
Dzisiaj dodałem GOZDAWA FRENCH CIDER i po 3h było widać efekty pracy. Blg było 12. Mam nadzieję, że przez ten czas nic się nie zepsuło. Stało tak od soboty.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 27 cze 2019, 00:16
autor: Kamal
Skoro w smaku ok, to powinno być :ok:
K.

Re: Cydr z soku z kartonika

: czwartek, 27 cze 2019, 09:20
autor: Yarod
Dzisiaj rano było już sporo piany i bardzo ładnie bulgotało.

Re: Cydr z soku z kartonika

: sobota, 29 lut 2020, 23:14
autor: krukis0
Odświeżę temat.
Zamierzałem zrobić cydr z soku kartonikowego. Wlałem do balonu już ok. 15l. i wlewając kolejny kartonik nie zauważyłem, że sok w nim jest zepsuty (na koniec z kartonika wpadły jakieś męty). Jak później sprawdziłem, ten jeden kartonik miał uszkodzenie i sok się zepsuł. Czy da się z tego coś zrobić? Potraktować piro i fermentować? Czy całość do wylania.

Re: Cydr z soku z kartonika

: niedziela, 1 mar 2020, 08:57
autor: .Gacek
Szkoda tego wylewać w kanał. Smak na pewno się pogorszy ale co Ci szkodzi spróbować... Zapodaj drożdże i zobacz co z tego wyjdzie, być może będziesz zadowolony :ok: