Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)
: piątek, 31 maja 2019, 00:07
Witam,
Jestem dosyć nowy w temacie, dlatego chciałem dowiedzieć się paru rzeczy. Nastawiłem 7 litrów cydru w 15 L szklanym balonie. Kupiłem z 6 kg jabłek ze sklepu i sokowirówką wycisnąłem około 5 l soku jabłkowego. BLG wynosiło 9 %. Postanowiłem dodać 2 L wody z 5 dużymi łyżkami cukru (pewnie jakieś 100-150g). Po tym zabiegu miałem 7 litrów cydru, a BLG wynosiło już 5-6%. Dodałem drożdzy uniwersalnych z pożywką. Przez około 7 dni cydr bulgotał co 10s. Później przestał praktycznie bulgotać. Po 10 dniach postanowiłem przelać cydr do dużego garnka. Przez sitko pozbyłem się osadu (przelałem z 3 razy). Umyłem balon gorącą wodą i wlałem z powrotem cydr. Teraz stoi od wczoraj w balonie. Sprawdziłem zawartość BLG i teraz wynosi od 0 do -1. Czy to normalne? Bo czuć zapach alkoholu. W smaku jest kwaśne, ale nie za kwaśne. I właśnie chciałem się dowiedzieć, czy można to jakoś dosłodzić? Miałem pomysł dodać miód rozpuszczony w wodzie lub zwykły cukier. Chciałem też zrobić wersję gazowaną, a do tego ponoć wymagana jest pasteryzacja, aby butelki nie wybuchły lub nie złapały syfa. Jak przeprowadzić taką pasteryzację?
Jestem dosyć nowy w temacie, dlatego chciałem dowiedzieć się paru rzeczy. Nastawiłem 7 litrów cydru w 15 L szklanym balonie. Kupiłem z 6 kg jabłek ze sklepu i sokowirówką wycisnąłem około 5 l soku jabłkowego. BLG wynosiło 9 %. Postanowiłem dodać 2 L wody z 5 dużymi łyżkami cukru (pewnie jakieś 100-150g). Po tym zabiegu miałem 7 litrów cydru, a BLG wynosiło już 5-6%. Dodałem drożdzy uniwersalnych z pożywką. Przez około 7 dni cydr bulgotał co 10s. Później przestał praktycznie bulgotać. Po 10 dniach postanowiłem przelać cydr do dużego garnka. Przez sitko pozbyłem się osadu (przelałem z 3 razy). Umyłem balon gorącą wodą i wlałem z powrotem cydr. Teraz stoi od wczoraj w balonie. Sprawdziłem zawartość BLG i teraz wynosi od 0 do -1. Czy to normalne? Bo czuć zapach alkoholu. W smaku jest kwaśne, ale nie za kwaśne. I właśnie chciałem się dowiedzieć, czy można to jakoś dosłodzić? Miałem pomysł dodać miód rozpuszczony w wodzie lub zwykły cukier. Chciałem też zrobić wersję gazowaną, a do tego ponoć wymagana jest pasteryzacja, aby butelki nie wybuchły lub nie złapały syfa. Jak przeprowadzić taką pasteryzację?