Strona 1 z 1

Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

: piątek, 31 maja 2019, 00:07
autor: AndrzejJakiś
Witam,
Jestem dosyć nowy w temacie, dlatego chciałem dowiedzieć się paru rzeczy. Nastawiłem 7 litrów cydru w 15 L szklanym balonie. Kupiłem z 6 kg jabłek ze sklepu i sokowirówką wycisnąłem około 5 l soku jabłkowego. BLG wynosiło 9 %. Postanowiłem dodać 2 L wody z 5 dużymi łyżkami cukru (pewnie jakieś 100-150g). Po tym zabiegu miałem 7 litrów cydru, a BLG wynosiło już 5-6%. Dodałem drożdzy uniwersalnych z pożywką. Przez około 7 dni cydr bulgotał co 10s. Później przestał praktycznie bulgotać. Po 10 dniach postanowiłem przelać cydr do dużego garnka. Przez sitko pozbyłem się osadu (przelałem z 3 razy). Umyłem balon gorącą wodą i wlałem z powrotem cydr. Teraz stoi od wczoraj w balonie. Sprawdziłem zawartość BLG i teraz wynosi od 0 do -1. Czy to normalne? Bo czuć zapach alkoholu. W smaku jest kwaśne, ale nie za kwaśne. I właśnie chciałem się dowiedzieć, czy można to jakoś dosłodzić? Miałem pomysł dodać miód rozpuszczony w wodzie lub zwykły cukier. Chciałem też zrobić wersję gazowaną, a do tego ponoć wymagana jest pasteryzacja, aby butelki nie wybuchły lub nie złapały syfa. Jak przeprowadzić taką pasteryzację?

Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

: piątek, 31 maja 2019, 08:00
autor: Pablito
Nic nie pasteryzuj. By dosłodzić cydr, musisz użyć cukrów niefermentowalnych lub słodzika, miód/cukier to słaby pomysł, bo drożdże zjedzą cukier.
Polecam ksylitol (cukier brzozowy) na dosłodzenie.
Jak chcesz mieć cydr gazowany, to po dosłodzeniu na każdą butelkę 0,5 litra wsyp płaską łyżeczkę cukru, drożdże nagazują cydr, a taka ilość cukru nie powinna rozwalić butelki

Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

: piątek, 31 maja 2019, 09:09
autor: johnex
AndrzejJakiś pisze:Czy to normalne? Bo czuć zapach alkoholu. W smaku jest kwaśne, ale nie za kwaśne.
Produkujesz napój alkoholowy a później się dziwisz, że czuć alkoholem? :scratch:
Jeżeli twoje pomiary blg są prawidłowe to twój cydr ma ok. 3% alkoholu.

Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

: piątek, 31 maja 2019, 14:09
autor: AndrzejJakiś
Produkujesz napój alkoholowy a później się dziwisz, że czuć alkoholem?
Chodziło mi o to, że BLG pokazywało 0 lub -1, czyli według wskaźnika roztwór nie miał alkoholu, a przecież czuć wyraźnie jego zapach.
Nic nie pasteryzuj. By dosłodzić cydr, musisz użyć cukrów niefermentowalnych lub słodzika, miód/cukier to słaby pomysł, bo drożdże zjedzą cukier.
Może głupie pytanie, ale w jaki sposób to najlepiej dosłodzić. Po prostu wsypać ten cukier do balona i zamieszać czy rozpuścić w wodzie i zrobić ,,syrop''.
po dosłodzeniu na każdą butelkę 0,5 litra wsyp płaską łyżeczkę cukru
Czyli rozumiem jakieś 5 g?

Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

: sobota, 1 cze 2019, 00:16
autor: Pablito
Blg to stosunek procentowy masy cukru w masie roztworu. 0 Blg pokazuje, że nie masz cukru w nastawie. Trzeba też pamiętać, że alkohol w nastawie zaniża Blg, dlatego też przy nastawach na bimber/spirytus przy startowym Blg ~ 25 końcowe Blg wynosi ~ - 4Blg. W twoim przypadku to drożdże zjadły prawie cały cukier

Jak dosłodzić?
Normalnie, wsypać do balona i wymieszać. Pierwsza zasada: nie rozcieńczać słabych nastawów

Ile wsypać cukru na nagazowanie cydru?
Nie wiem, ile to gram. Ja sypię płaską łyżeczkę do butelki 0,5 litra