Nagazowanie cydru
: środa, 13 mar 2019, 12:21
Witam ok 3tyg temu nastawilem pierwszy cydr z soków jabłkowych że sklepu z owadem.
Soku było ok 15l dodałem 0.5kg cukru pozywke i drożdże sprint ferm do cydru poziom cukru ok 115.
Po ok 9 dniach przestało pracować oddczekalem 2 dni później poziom 0blg doslodzilem ksilitolem i slodzikiem wg smaku zostawiłem na noc w balonie...
Po ok 13-14 dniach porozlewalem z nad osadu do butelek od cydru 1l i kontrolne dwie butelki plastikowe.
Dosladzalem miarka odpowiednio po 4g i 6g na próbę i odstawilem na w temp ok 7-11 st. C
Po tygodniu cichej fermentacji sprawdzałem jak idzie... Kolor klarowny, smak dla mnie bomba lepszy od Lubels.... Kupionego w sklepie i zapach się też wyklarowal niby wszystko na 1000% ale nie ma wcale gazu nic a nic.
Pytanie czy tzn ze za mało cukru czy za krótko jeszcze na bąbelki?
Jak za mało to czy jeszcze raz doslodzic?
Czy tak musi zostać?
Ogólnie pełny pozytyw ale brak gazu czy coś poszło nie tak bo chciałem to ustalić przed drugim rozlewem drugi sort już pracuje....
Soku było ok 15l dodałem 0.5kg cukru pozywke i drożdże sprint ferm do cydru poziom cukru ok 115.
Po ok 9 dniach przestało pracować oddczekalem 2 dni później poziom 0blg doslodzilem ksilitolem i slodzikiem wg smaku zostawiłem na noc w balonie...
Po ok 13-14 dniach porozlewalem z nad osadu do butelek od cydru 1l i kontrolne dwie butelki plastikowe.
Dosladzalem miarka odpowiednio po 4g i 6g na próbę i odstawilem na w temp ok 7-11 st. C
Po tygodniu cichej fermentacji sprawdzałem jak idzie... Kolor klarowny, smak dla mnie bomba lepszy od Lubels.... Kupionego w sklepie i zapach się też wyklarowal niby wszystko na 1000% ale nie ma wcale gazu nic a nic.
Pytanie czy tzn ze za mało cukru czy za krótko jeszcze na bąbelki?
Jak za mało to czy jeszcze raz doslodzic?
Czy tak musi zostać?
Ogólnie pełny pozytyw ale brak gazu czy coś poszło nie tak bo chciałem to ustalić przed drugim rozlewem drugi sort już pracuje....