Strona 1 z 1

Wzmocnienie cydru o 2%

: sobota, 16 wrz 2017, 14:50
autor: INTseed
Robie cydr z kartonika słoneczna tłocznia jabłko-gruszka. Będzie tego 15l
Chciałbym go zrobić mocniejszy tak o 2% alkoholu.
Czy nie wiecie ile dodać cukru?
Soki mają około 12blg.

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: sobota, 16 wrz 2017, 21:45
autor: Woodworm
34g na litr

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:36
autor: INTseed
Od razu go dodać czy najpierw przefermentować sok?

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 20:52
autor: Woodworm
Odrazu dodaj. Później dodajesz znowu do butelek na refermentacje, ja daje 3g zwykłego i łyżeczko ksylitolu

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 21:32
autor: INTseed
Gotujesz cukier przed dodaniem czy sypiesz do soku i mieszasz?

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: czwartek, 21 wrz 2017, 14:59
autor: INTseed
Troszku piany mam. Temperatura poszła do góry ;( Nie spodziewałem się że fermentor 33l może być za mały.
Drożdze to zamoyscy uniweralne. Obrazek

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: czwartek, 21 wrz 2017, 22:03
autor: Woodworm
Taką ilość to normalnie w soku rozpuść, możesz dać troszkę espumisanu na pianę.

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: sobota, 23 wrz 2017, 12:49
autor: INTseed
Po jakim czasie butelkujesz taki sok z cukrem? Może być w przybliżeniu bo wiem że trzeba mierzyć ;)

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: niedziela, 24 wrz 2017, 21:18
autor: Woodworm
2-3 tygodnie

Re: Wzmocnienie cydru o 2%

: sobota, 7 paź 2017, 19:24
autor: INTseed
danianf filtrujesz cydr? Zastosowałem drożdze zamoyskie i po przelaniu widzę że na powierzchni jest parę skórek owoców ( te co w saszetce były )

Cydr mój od tygodnia nie bulka, a jakiś słodki jest. Nie wiem czy to wina tego że kupiłem tłoczony jabłko-gruszka czy przyzwyczajam się do kwasku ;)
Zobaczymy za tydzień czy coś się zmieni.