Strona 1 z 1

Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 09:53
autor: grzegorzz
Dzień dobry moi drodzy,

Lata mijają, to i do głowy wpadają różne pomysły :) Pchany zainteresowaniem chciałem spróbować zrobienia nalewki z gruszki. Zabrałem przepis i zacząłem robotę...

"Składniki :
2 kg dojrzałych gruszek,
½ l spirytusu,
½ l wódki,
½ kg cukru,
laska cynamonu,
4 goździki

Przygotowanie :
Na początku należy obrać i umyć gruszki. Następnie należy pokroić je w ćwiartki.
Przełóż owoce do dużego słoika i zasyp cukrem.
Odstaw na dwa do maksymalnie trzech dni, aby gruszki puściły sok.
Po tym czasie należy dodać cynamon i goździki. Następnie zalać całość spirytusem i wódką.
Odstawić na 2 tygodnie, po tym czasie będzie pyszna. "

Wszystko zrobione dokładnie jak w przepisie, alkohol razem z gruszkami jednakże trzymałem nie 2 tygodnie lecz prawie 3 tyg. Spirytus użyty miał 90%, wódka bocian, 40%.

Aktualnie Gruszkówka jest odfiltrowana, posiada dość ciekawy kolor dla oka - jednakże problemem jest, że w głwónie mierze czuje tylko spirytus oraz cynamon. Można coś jeszcze z tym zrobić by ten spirytus zbić ?

Myślę nad dolaniem jeszcze raz wódki bocian, lub kupić 1kg gruszek, wyciągnąć sok i wlać do słoja.

Co sądzicie, co radzicie moi drodzy ? Poglądowe zdjęcie w załączniku.

Dziękuję, za wszelakie sugestie.

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 12:09
autor: Góral bagienny
Mniej cynamony i dłużej trzymać gruszki :)
Gruszki bym trzymał z 3 miesiące a nie 3 tygodnie ;)

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 12:24
autor: wawaldek11
Pomysł z odciśniętym sokiem też jest dobry. Tylko czy teraz kupisz dobre, dojrzałe i aromatyczne gruszki?
Jedyną nalewkę gruszkową trzymałem na owocach bez cukru ponad pół roku. Po zlaniu dopiero cukier na owocki i po wyciągnięciu dobroci z owoców zmieszałem nalewy. Wyszła za słodka, bo same owoce miały dużo cukru. Ale muszę ją odszukać, bo to było z dziesięć lat temu i rozcieńczyć destylatem gruszkowym.

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 12:39
autor: grzegorzz
Czyli mam rozumieć, że tu już nic nie uratuje?

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 16:39
autor: Furtillo
Również gruszki trzymał bym dłużej, owoce w takiej zalewie alkoholowej raczej nie mają prawa się zepsuć.
Gruszki można jeszcze nabyć dobre to wszystko zależy od odmiany... no i czekać jak dojrzeją.. chyba że masz jakieś słoiczki (kompociki) jak to babunia kiedyś robiła :lol: i z takim kompocikiem z owocami zrobić taką nalewkę... Ciekawe.. :scratch:

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 16:54
autor: grzegorzz
To co polecacie teraz zrobić? Jak doleje alkoholu to zbije smak spirytusu?

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 16:58
autor: jakis1234
Gruszki generalnie trzeba trzymać długo. Ja nalewkę robiłem tak, jak wawaldek11, najpierw spirytus nalewkowy, a potem cukier, ale gruszki w alkoholu trzymałem pół roku. Wyszła bardzo fajna, pachnąca nalewka. Z tym, że układała się dobrze ponad rok. A więc, cierpliwości :)

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 17:03
autor: grzegorzz
To co teraz zrobić? Wlac Bociana 0,5l żeby zbic ten spirytus?

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 17:35
autor: kwik44
No ale tego cukru to przegięcie. Ulepek będzie. 50-100g max na początek, ewentualnie później dosłodzić. Same gruszki jak są dojrzałe to przecież powinny być słodkie.

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: sobota, 5 gru 2020, 17:54
autor: maniek2939
Cukru za dużo moim zdaniem, myślę że 200-250gram na ten przepis to max. Gruszki w zalewie procentowej conajmniej 6 miesięcy. Teraz jak masz w okolicy jakiś bazarek z owocami i warzywami, dokup 2kg jak w przepisie, pokrój w kostkę i wrzuć do tego co masz teraz, odstaw i od czasu do czasu zamieszaj.
Gruszkówkę robię z gruszek starej odmiany, małe piegate, słodkie z wyraźnym smakiem, nie dodaję cukru tylko około 150ml miodu wilokwiwtowego
3kg gruszek
1/2 l spirytusu
1/2 l 40% wódki
dla smaku i przełamania smaku można dodać dwie dojrzałe pigwy, przynajmniej mi smakuje.
Minimum 6miesięcy w maceracji, później drugie tyle do czasu konsumpcji.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: niedziela, 6 gru 2020, 11:40
autor: jakis1234
Jak gruszki są słodkie i dojrzałe, a zawsze można je kilka,kilkanaście dni potrzymać, żeby dojrzały, to jak dla mnie cukru w ogóle nie trzeba dodawać. Gruszki mają wystarczającą ilość cukru.
Ja owoce zawsze po maceracji zasypuję cukrem i wyciągam tym cukrem alkohol i smaki z owoców, ale to nie oznacza, że ten syrop później cały dodaję do nalewki.
Dodaję tyle ile uznam za potrzebne, a pozostały syrop można zużyć w inny sposób.
I to jest też ważna zaleta zasypywania owoców cukrem po maceracji alkoholem - można sobie dopasować słodkość nalewki.
Z tego co zauważyłem, to jak dla mnie, większość przepisów na nalewki, daje je za słodkie. Zwłaszcza, że z czasem nalewki łagodnieją i wydają się słodsze.

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: niedziela, 6 gru 2020, 16:33
autor: maniek2939
kurde muszę spróbować twój sposób z zasypaniem owoców po maceracjii cukrem. Możesz jeszcze powiedzieć jak długo je tam z tym cukrem trzymasz ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: niedziela, 6 gru 2020, 18:12
autor: rozrywek
Ten przepis to chyba z Pani Domu. Albo innego kulinarnego blogu. Nalewka pomiedzy przepisem na krokieciki wigilijne i ciastem z dyni dla Vegan.

Pól litra spirytusu i pól litra wodki?
Centralnie przepis na sklepowy alkohol. Bo pani nalewkowa Grażyna banię z matmy miała. Toź to nic innego jak nasz własny spirytus rozrobiony do 70%. Pi razy oko.
Da się inaczej. Prościej.

Drogi autorze tematu....czuć spirytus...może dolać bociana???
KUŹWA. Bociany są ood ochroną!!!

Dowasliłes litra ok 68% sklepowej wódy i 2 kilo gruszek. Poczekałeś 3 tygodnie i oczekujesz cudu nad Wisłą.

A jeszcze chcesz zbić smak i zapach spirytusu dolewając wódki?

Masz już nalew wstępny. To weż drugie 2 kilo gruszek i tym co masz zalej.
I zostaw.....do Wielkanocy.

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: poniedziałek, 7 gru 2020, 02:01
autor: jakis1234
@maniek2939, cukier trzymam tak długo, aż się rozpuści. Codziennie potrząsam (jeżeli sobie o tym przypomnę ;)), a jak już cały cukier się rozpuści, to zlewam.

Re: Gruszkówka, jak poprawić ?

: poniedziałek, 7 gru 2020, 20:43
autor: grzegorzz
Tak jak wspominałem, jestem początkującym. Pierwsze koty za płoty, następnym razem wiem, gdzie patrzeć na przepisy i kogo pytać - dzięki Panowie za odzew i rady :)