Strona 2 z 2

Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

: środa, 18 lis 2020, 21:55
autor: wawaldek11
Wszystkie nalewki ciemnieją z czasem. "Pomaga" w tym przelewanie-napowietrzanie i wystawianie na działanie światła.
Mam z pigwowca chyba dziesięcioletnią i jest b. ciemna - muszę zajrzeć do magazynu i zrobię fotkę. Na początku miała kolor słomkowo/żółty.
I jest fotka. Sądziłem, że jest ciemniejsza, ale w ciemnym kącie stoi ;)

Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

: czwartek, 19 lis 2020, 02:13
autor: LuarvikLuarvik
.Gacek pisze:Panowie macie jakieś informacje na temat zczernienia nalewki z pigwowca?
Jak wspomniał wawaldek11. Trzymaj w szczelnie zamkniętym, ciemnym i chłodnym, a dłużej utrzyma jasny kolor.

Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 12:57
autor: krzysiek1404
Właśnie dostałem pigwowiec i będę nastawiał, robiłem 2 lata temu i pamiętam że strasznie uopierdliwe było obieranie tych małych owoców. Mam pytanie czy robił ktoś z owoców bez obierania skórki ?? Będzie dobra ??

Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 13:39
autor: psotamt
krzysiek1404 pisze:...czy robił ktoś z owoców bez obierania skórki ?? Będzie dobra ??
Tylko ze skórką! Obrane jabłko lepiej smakuje od tego ze skórką? Raczej nie.
Wyrzuć tylko pestki, posiekaj drobno i do słoja. Będzie :ok:

Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 14:57
autor: krzysiek1404
A powiesz m i jak Ty robisz ?? Czy jak zaleję rozdrobnioną pigwę alkoholem ok 60 % i od razu dorzucę cukier ( nie za dużo bo nie lubię słodkich) to będzie git czy najpier trzeba cukier poczekać aż puści sok i dopiero alko czy jeszcze inaczej ??

Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 15:55
autor: przegab

Re: Nalewka z pigwy czy z pigwowca

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 15:57
autor: psotamt
krzysiek1404 pisze:A powiesz m i jak Ty robisz ??
1 kg pokrojonych owoców
1 l spirytusu 65%
0,25 kg cukru trzcinowego
0,2 kg miodu
0,25 l wody

Pokrojone owoce pozbawione pestek i gniazd kwiatowych zalać spirytusem i odstawić na 8 tygodni. Zlać nalew i dodać do owoców syrop z wody, miodu i cukru, odstawić na 4 tygodnie. Zlać syrop i połączyć z wcześniej zlanym nalewem. Odstawić i niech dojrzewa co najmniej pół roku, a im dłużej, tym lepiej.
Pozostałe owoce można zalać wódką 40% i odstawić na 3 - 5 miesięcy. Potem zlać nalew, dosłodzić do smaku i to też będzie prawie tak smaczne jak nalewka właściwa, zrobiona wcześniej.