Strona 1 z 1

Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 18:34
autor: Wojtek5
Cześć wszystkim,
Moje pytanie jest skierowane bardziej do osób z doświadczeniem, którzy już rozcieńczali swoje wyroby. Chodzi mi dokładnie w którym momencie należałoby rozcieńczyć moc nalewki, by strata na jakości - smaku była jak najmniejsza?

Nalewka ze śliwek węgierek + dodatki (figa, daktyl, laska wanilii, rodzynki)
Przyjęty model tworzenia to:
1. Owoce zalane alkoholem 60%
2. Maceracja (ok. 6 tyg, ale może się wydłużyć)
3. Oddzielenie alkoholu od owoców
4. Zasypanie owoców cukrem
5. Połączenie alkoholu z syropem cukrowym
6. Klarownie
7. Butelkowanie

Przy czym zobaczę w trakcie czy nalewkę zakończę na etapie zlania alkoholu i przejdę do klarowania, czy będę łączył z odzyskiem cukrowym.
Tak czy siak śliwki dużo soku nie puszczą, więc zakładam, że to co wlałem to i zleję. Chciałbym rozcieńczyć ją finalnie z 60% do MIN 40% - MAX do 30%
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązanie byłoby dodanie wody po:
- zlaniu alkoholu i wydłużeniu procesu o przynajmniej 2 tyg by się dobrze połączył, a potem proces klarowania
lub po:
- procesie połączenia alkoholu z syropem cukrowym
Co o tym sądzicie?

Ilość alkoholu to jakieś 2,5l + 2,5 kg owoców (wszystkich)

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 18:46
autor: użytkownik usunięty
Musisz dokładnie wiedzieć, jaką moc ma mieć nalewka.
Po rozpuszczeniu cukru w owocach, odciskając materiał, odzyskasz zapewne nieco soku wraz z procentami. Dolejesz wtedy niezbędną ilość wody(jeżeli zajdzie taka potrzeba), żeby stworzyć zakładaną moc nalewki. Wtedy klaruj i potem zlejesz do butelek. Tak bym to widział :ok:

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 19:00
autor: LuarvikLuarvik
Węgierka tylko 6 tygodni maceracji?

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 19:13
autor: użytkownik usunięty
Przeczytaj dokładnie pkt. 2 ;)

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 19:18
autor: Wojtek5
Nie mam jakiegoś mocnego ciśnienia na szybkość tej nalewki. 6 tygodni maceracji to tylko taki przyjęty standard. Nie wykluczam, że może być to i pół roku by lepiej naciągnęło, by też później było z czego rozcieńczyć - pod tym względem zachowuję sporą elastyczność. Jeśli ktoś ma przy okazji doświadczenia pozytywne z czasem maceracji śliwek + dodatki (zaznaczam dodatki, gdyż zakładam ich czas maceracji na tym samym poziomie co śliwek, ale nie wykluczam ich odłowienia w międzyczasie) to też jestem otwarty na wskazówki.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 19:31
autor: szocik
Ja bym zostawił na co najmniej 7 tygodni.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 22:06
autor: wawaldek11
Wojtek, zrób nalewkę z samych śliwek. Jak są aromatyczne, to będzie super. A z dodatków zrobiłbym esencje i w razie potrzeby dodawałbym do podbicia smaku. Esencja z wanilii przydaje się do wielu trunków. Natomiast daktyle i figi za wiele nie wniosą. Zrobiłem nalewkę z samych daktyli i żeby nie destylat z tychże nalewka byłaby praktycznie tylko słodka.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 22:22
autor: Wojtek5
wawaldek11 - nalewka jest już zalana

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 23 sie 2020, 22:34
autor: wawaldek11
Zrób drugą - dobra jest, a surowiec dojrzewa :)

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 7 lut 2021, 14:41
autor: Wojtek5
Wracam ponownie z tematem swojej nalewki ze śliwków :)
Ponieważ robię ją pierwszy raz i nie chciałbym przedobrzyć, a zarazem otrzymać jak najbardziej optymalną nalewkę. Ile ją macerować?

Obecnie śliwki wraz z dodatkami macarują się już 167 dzień tj. jakieś 5,5 m-ca w temp. pokojowej

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 7 lut 2021, 15:00
autor: rozrywek
Śliwka ma to do siebie że wymaga czasu.
Pół roku to wcale nie jest aż tak długo.
Wody absolutnie nie dodawaj.
Zalałeś alko o mocy 60 procent. To teraz dolej wódki. Swojej oczywiście. I zostaw.

Alko rozrzedza się w w wyniku wydzielania soku z owoców.

I tak wyjdzie dosyć słaba.

W wyniku tego że ciecze są niezmierzalne w wyniku zawartości cukrów musimy to zaplanować wstępnie.
Obliczyć i zaplanować. Oczywiście z drobnym zapasem na plus alko.

Zalałeś tylko 60-tką. To ja bym to zalał drugą. Bo słabiutkie wyjdzie.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 7 lut 2021, 15:13
autor: acurlydrug
A po co dolewać alkoholu, by rozcieńczyć smak?
Śliwkę przez prasę, policzyć końcową moc i wtedy decydować. Wydajność soku ze śliwki to ponoć zaledwie 50%, więc wyjdzie mocny produkt.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 7 lut 2021, 15:32
autor: Wojtek5
W moim przypadku myślę, że wydajność soku ze śliwek będzie znikoma - nie mam praski (dojdzie trochę z cukru i z tego co odcisnę na sitku ręcznie - sokowirówki nie chciałbym zapędzać do działania).

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 7 lut 2021, 15:44
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Praska nie potrzebna. Z durszlaka do gara. Potem na przetak :ok:

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 7 lut 2021, 16:51
autor: acurlydrug
Albo przez czystą szmatkę. Bez tego generalnie nie będzie wiadomo, jaką moc ma nalewka.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 20:14
autor: Wojtek5
Panowie, wracam ponownie z pytaniem bardziej skierowanym do tych co robili i mają z tym własne doświadczenie.
Jak długo macerować śliwkę węgierkę by nie przedobrzyć?

Za kilka dni mija pół roku.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 20:30
autor: jakis1234
A śliwki z pestkami?
Dwa lata temu trafiłem na węgierki rosnące przy drodze w środku pola.
Nigdy nie jadłem tak dobrych, słodkich i aromatycznych śliwek. Oczywiście nazbierałem też na nalewkę.
Macerowały się pół roku, nalewka wyszła bardzo dobra.
Myślę, że dłuższa maceracja już by za wiele z nich nie wyciągnęła, z tym że śliwki były wydrylowane.
Pestki wprowadzają smaki migdałowe i nie powinno się wtedy za długo je trzymać.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 20:42
autor: Góral bagienny
Smaki migdałowe są super :D. Ja lubić :odlot:

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 20:43
autor: Wojtek5
Wszystkie bez pestek, przekrojone na pół.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 21:14
autor: jakis1234
To myślę, że po pół roku możesz ją już odcedzić, chociaż jeżeli postoi dłużej, to raczej nic złego nie powinno się stać.
Śliwki są owocami wymagającymi długiej maceracji.
Góral, ja też lubię lekkie smaczki migdałowe :), ale nie każdy lubi, a poza tym dobrze, żeby to nie był smak dominujący. No chyba, że w nalewce z migdałów ;)

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 21:34
autor: Góral bagienny
@Jakiś1234 Nie ma takiej opcji by pestki przejęły smak i aromat :)
Ja nawet gotuję śliwowicę z pestkami i migdałowy smak jest daaaaleko za śliwką :D

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 21:54
autor: jakis1234
To zostaw w nalewce na kilka miesięcy, na przykład wiśnie z pestkami. I porównaj z nalewką bez pestek.
Różnica nie będzie wielka, ale posmaki migdałowe w nalewce z pestkami się pojawią.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 22:02
autor: Góral bagienny
Nalewka z wiśni stoi jeszcze nie odciśnięta :D
Jedna z pestkami druga bez.
Napisałem posta że smak pestek nie zdominuje surowca.
Jeżeli ktoś lubi takie posmaki to trzymać z pestkami i tyle.
Nigdzie nie napisałem że pestki nie będą wyczuwalne :scratch:

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: sobota, 13 lut 2021, 22:09
autor: jakis1234
I o to chodzi.
Jak ktoś lubi posmaki pestek (a ja też lubię), to nie ma sprawy. Zostawiamy pestki.
Masz rację, głównego surowca nie zdominuje.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 14 lut 2021, 00:31
autor: wawaldek11
Lubię pestki i robię z nich esencję - z wiśniowych, śliwkowych i pigwowcowych. I tym delikatnie dosmaczam nalewki bezpestkowe. Zalewam pestki alko o mocy 40%, bo kiedyś zalałem pigwowcowe 70% i po zlaniu na górze zrobił się jakby tłusty kożuch. Mocny alko chyba intensywniej ekstrahuje woski i tłuszcze, które w słabszym alko wytrącają się.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 14 lut 2021, 09:51
autor: Ziojo
Ja śliwki zalalem 65%, śliwki późno wytrząsaniete z drzewa, lekko pomarszczone, moc po maceracji idealna do picia, nie wymaga rozcieńczania, a owoce oddały tyle słodyczy, że nie wymaga dosłodzenia, najprostsza nalewka :D

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 14 lut 2021, 11:42
autor: rozrywek
Widzisz Ziojo jak prostota jest piękna?
Destylat i owoce. I tyle.

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 14 lut 2021, 12:16
autor: robert.michal
Kolego jeżeli robisz nalewki kup sobie najmniejszą włoską praskę bodajże 1,3 litra ( z damy 5litrowej owoców jest na dwa tłoczenia ) po pierwszym razie jak uzyskasz dodatkowy litr jarzębiny, czy pigwowca będziesz wniebowzięty.
To co się wyciska z reguły jest bardziej klarowne niż to co zlane, (nie mówię o zlewaniu grawitacyjnym).
Nie wszystko co wycisnę dolewam aby nie obniżyć jakości nalewki. Końcowki idą bezpośrednio do gardła. ;)
Wojtek5 pisze:.

Ilość alkoholu to jakieś 2,5l + 2,5 kg owoców (wszystkich)
Masz tu do porównania moją tegoroczną nalewkę z węgierek zbieranych 20 września

owoce bez pestek 2700 g
spirytus 95% 1850 ml
woda 600 ml

po odciśnięciu na prasie zostało 900g wytłoczyn

Matematycznie powinienem uzyskać ok 4,2 litra nalewki o realnej mocy ok 40%.
Jednak udało mi się zlać tylko 3,6 litra.
Tak to jest gdy maceracja odbywa się w kuchni na parapecie i przychodzą koledzy kiperzy. :lol:

Nalewki nie dosładzałem, śliwki zawierają ok 15% cukrów.
Dla mnie taka świeżo po zlaniu była zbyt słodka i mało wyrazista. Podkręcałem ją nalewką 45% ze śliwek suszonych zalewanych spirytusem z beczki dębowej . Teraz dojrzewa ukryta przed kiperami :D

Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

: niedziela, 14 lut 2021, 12:29
autor: Wojtek5
Do praski już przymierzam się od roku i jakoś zawsze zakup się gdzieś rozpływał, ale w końcu będę musiał w nią zainwestować. Odciskanie łyżką na sitku w małych porcjach, albo zawinięte w gazie jest mało wydajne i męczące, a przy okazji zawsze się uświnię przy tym.