Strona 1 z 1

Smorodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: piątek, 10 lip 2020, 21:19
autor: Lord Pagon
Tak jak w tytule brak owoców gdyż moje krzaki obrodziły aż 80 dkg czarnej porzeczki a brakuje mi około 4 kg do zrobionej wcześniej listkówki. Posiadam porzeczko-agrest, agrest, porzeczkę czerwona, maliny potem jeszcze dojdzie jeżyna.
Może ktoś testował z innym owocem ?

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 13:44
autor: robert.michal
Jaka moc listkówki. chcesz zalać owoce, czy potem zmieszać ?

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 13:58
autor: LuarvikLuarvik
Sorry, ale "skojarzenia to przekleństwo" i nie mogę się powstrzymać: smrodinówka, bo robiona na bazie przedgonów? :D
Nie robiłem, ale na mój gust z dojrzałym agrestem powinno wyjść rewelacyjnie, tudzież skupażowałbym go z aronią (80/20%).

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 14:11
autor: Lord Pagon
:haha: Przepis jakiś orginalny na smorodinówkę będę zalewał listkowką co do mocy to nie wiem żona się zajmuje nalewkami ja jej tylko dostarczam jeden składnik :mrgreen: znajdę przepis to wkleję . Dziś szukała czarnej porzeczki jeszcze ale wszędzie brak . Będzie trzeba kilka wersji zrobić i ocenić pewnie .

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 15:17
autor: robert.michal
Jesli dodać do powyższego przepisu 0,5 spirytusu to wyjdzie mocniejsza wersja nalewki - 35%.
Koncepcja z kilkoma wersjami jest najlepsza. :)
Listkowka dodaje super zapach i pogłębia smak. Te inne owoce zalej roztworem spirytusu, a listkowki użyj jako uszlachetniacza. Potem czekamy na relację.
Jakie jeszcze nalewki robi Małżonka ?

Re: Smorodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 16:04
autor: Lord Pagon
Sosna , malina , kwiat czarnego bzu , pigwa , lipa, truskawka , wiśnia ale tylko ta stara dzika , był jeszcze dziurawiec , kasztan , orzech włoski , ostatnio wyszła super z jarzębiny . Śliwka mirabelka, tarnina i rokitnik :mrgreen: z moich ulubionych to lipa , pigwa i rokitnik

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 18:09
autor: rozrywek
Dziurawiec, kasztan i rokitnik mnie zaciekawił.
Napisz coś więcej o tym.

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 19:11
autor: LuarvikLuarvik
Rokitnik to mistrzostwo świata. Dla mnie na równi z pigwą, tarniną i dzięgielówką Radiusa.

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 19:43
autor: Lord Pagon
Dziurawiec i kwiat kasztanowca jako nalewki lecznicze spożywanie w bardzo małych ilościach na pewne dolegliwości okrutnie wstrętne . Rokitnik już bardzo dobra choć przygotowanie owocu masakra trzeba mrozić z gałęziami w worku potem jakimś kilem wyłomotać i większość owocu odleci od cholernie kujących gałęzi .

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 20:06
autor: lesu.pl
Nic nie przebije derenia z dodatkiem śladowym borówki leśnej. Ewentualnie suszony dereń plus trochę tarniny. Potem nalewka na pigwowcu i na koniec likier wiśniowy. Wspaniała ale pod innym względem jest nalewka na MACZKU Kalifornijskim. Jest w Polsce dozwolony w odróżnieniu od "maryśki", a działa lepiej.

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 20:52
autor: radius
Mały off topic.
Nazwa tej nalewki to Smorodinówka a nie Smrodinówka :mrgreen:

Re: Smrodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 22:58
autor: LuarvikLuarvik
No stąd moja uwaga o przedgonach;)

Re: Smorodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: sobota, 11 lip 2020, 23:03
autor: Lord Pagon
:hahaha: Od razu smaczniej

Re: Smorodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: niedziela, 12 lip 2020, 09:40
autor: acurlydrug
Apropo braku czarnej porzeczki - może po prostu kupić mrożone z wysyłką, albo sok? Wtedy będzie bez kombinacji.

Re: Smorodinówka jaki owoc zamiast czarnej porzeczki

: niedziela, 12 lip 2020, 12:19
autor: LuarvikLuarvik
Zrobiłem nalewkę z czerwonych mrożonych i wyszła landrynka. Nie wiem czy mrożenie miało tutaj jakiś wpływ i była to wariacja z cytrynówki, ale po prostu stwierdzam fakt. Co do czarnych to robiłem i ze świeżych (ale bez listkówki), i z soku 100%. Tu już było o wiele lepiej, chociaż ze świeżych jednak jakaś taka szlachetniejsza wydawała się być, może ze względu na świadomość. Niestety, nie miałem ich w jednym czasie, więc nie byłem w stanie zrobić porównania wprost.