Strona 1 z 1

Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: niedziela, 17 maja 2020, 15:49
autor: Wojtek5
Założyłem nowy temat gdyż nie znalazłem. Czy ktoś nalewkę postarzał, klarował w beczce dębowej?
Prosiłbym o zamieszczanie informacji: jaka nalewka, ile czasu, co z tego wyszło. Myślę, że informację mogą przydać się każdemu amatorowi nalewek. Wiem, że miodówki można trzymać w beczce i wychodzą całkiem niezłe.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: niedziela, 17 maja 2020, 17:25
autor: Kamal
Napisz do Emiel Regis :), on pewnie już robił takie eksperymenty :)
K.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: środa, 8 lip 2020, 20:29
autor: Emiel Regis
Kamal pisze:pewnie już robił takie eksperymenty :)
K.
Coś tam robił ;)
Efekty są świetne, kombinowałem z nalewem na moszczu winogronowym i 'pommeau'- połączenie moszczu jabłkowego z jabłkowym destylatem.

W tym roku, po kilkuletniej przerwie nieśmiało wracam do hobby. Pierwsza nalewka to będzie coś na wzór Nocino, choć jeszcze myślę o 'vin de noix'- podobne do Nocino, ale jeszcze dodaje się wino czerwone.
I właśnie chcę po pierwszym zlaniu wypełnić tym 5l beczkę dębową. Myślę że orzechy i dąb się dobrze zharmonizują, jeśli nie dopuścić zbyt wiele tanin.

Dla porównania zaleję tym samym gliniane gąsiorki (polecam do nalewek, nadają ciekawy posmak) i szkło.

O efektach poinformuję za kilka lat :)

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: niedziela, 12 lip 2020, 00:21
autor: arTii
A gdyby do rzeczonej beczki (średnio wypalania, leżakowało w niej najpierw wino później burbon) nalał pospolitej wiśniówki?
Ma to sens? Nie zepsuje nalewki/beczki?

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: niedziela, 12 lip 2020, 14:58
autor: rozrywek
@emiel regis: "o efektach poinformuję za kilka lat."
Piękno w jednym zdaniu.
Pospolitej wiśniówki chcesz wlać? Aby była dojrzała i w/g przepisu owoce i spirytus. Ok 70v.
Bez cukru. To może jeszcze bardziej uszlachetnić beczkę.
Zadziała to jak wino które do beczki odda to co potem też odda do następnego destylatu który tam wlejesz.
Zbożowy destylat. Jako następny po tej nalewce. Bo to trochę takie winko przecież. Chociaż nie fermentowane.
Pamiętaj, bez cukru.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: niedziela, 12 lip 2020, 15:21
autor: Kamal
Zepsuć nie zepsuje.
Ale fajnie by było zrobić odwrotnie, najpierw nalewkę wiśniową, a później burbon. Może by wyszło coś na wzór Jim Beam red stag. :)
K.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: niedziela, 12 lip 2020, 19:55
autor: arTii
Po wiśniówce myślę z powrotem burbon...

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: czwartek, 16 lip 2020, 08:26
autor: zając_poziomka
arTii pisze:A gdyby do rzeczonej beczki (średnio wypalania, leżakowało w niej najpierw wino później burbon) nalał pospolitej wiśniówki?
Ma to sens? Nie zepsuje nalewki/beczki?
Beczki dębowej, co prawda, nie posiadam ale od kilku lat do wiśniówki dodaję średnio palonych płatków dębowych. Wśród rodziny i znajomych powszechnie uznawana za jeden z najlepszych wariantów tej nalewki. Sam również podzielam tą opinię.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: czwartek, 16 lip 2020, 20:38
autor: jarzab
A podrzucisz przepis według którego robisz wiśniówkę do starzenia z płatkami dębowymi? Bardzo lubię wiśniówkę i właśnie zaczynam eksperymenty z różnymi przepisami, aktualnie mam nastawioną z wiśniami z pestką w środku, zobaczymy co wyjdzie. Ale mam właśnie beczkę dębową 5l i chętnie bym sprawdził co wyjdzie z połączenia wiśnie+dąb bo może wyjść bardzo ciekawy smak :-)

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: piątek, 17 lip 2020, 00:48
autor: rozrywek
Jarząb a dużo tych pestek?

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: piątek, 17 lip 2020, 10:43
autor: jarzab
Wszystkie. Kilogram wiśni i każda z pestką w środku zalane bimbrytusem 68% na 10 dni. Potem odleję bimbrytus i na kolejne dwa tygodnie zasypię cukrem.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: piątek, 17 lip 2020, 19:40
autor: rozrywek
A nie chcesz jak już zlejesz i zasypiesz cukrem i odseparujesz cukrowy płyn zalać z powrotem tych wisienek nowym bimbrytusem jak to nazywasz? Z odrobiną cukru? Taką wódzianką ok 45 volt. Rozumiem że ten pierwszy nalew i drugi cukrowy syrop zmieszasz razem i powstanie super pyszna gęsta i słodziutka nalewka
Tylko tych pestek dużo. Aby gorzkie nie było.
Może wyjmij trochę, albo wszystkie. Łatwo wyjdą teraz.


A jakie były proporcje tego twojego bimbrytusu do owoców?
Mam nadzieję że akuratne i nie za dużo.
To opcja dla płatków nie do beczki oczywiście.
Do beczki to raczej tylko wytrawny nalew.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: piątek, 17 lip 2020, 20:45
autor: jarzab
W sumie można spróbować zalać to 45% i odrobiną syropu cukrowego. Tylko jak dalej, odczekać z miesiąc, odsączyć i wlać do tego co wcześniej już otrzymałem?
Proporcje takie, że na kilogram wiśni poszedł litr bimbrytusu. Plan jest taki, żeby wyciągnąć trochę smaku również z pestek ale jednocześnie nie za dużo, żeby całość nie zgorzkniała. Dlatego taki krótki (10 dni) okres maceracji. Zobaczymy, co finalnie wyjdzie.
Ogólnie w tym roku będę chciał trochę poeksperymentować z nalewkami z wiśni, stąd moje pytania. Sąsiad ma sad z wiśniami których w tym roku nawet nie zbiera, bo nie ma czasu ;)

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: poniedziałek, 20 lip 2020, 15:41
autor: Zbyszek T
Najlepsze nalewki jakie mi się udają, to są własnie z użyciem beczki.
Ale, trochę od drugiej strony.
Tj. rok wcześniej robię destylat owocowy, rozcieńczam do 60%, do beczki.
Taki destylat ma sobie odleżakować, nabrać smaku i aromatu w beczce.
I w kolejnym roku, zalewam nim owoce i robię nalewkę dalej "tradycyjnie"
Do takiego trunku nie wszystkie owoce pasują. Moim zdaniem najlepsze są wiśnie.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: poniedziałek, 20 lip 2020, 18:53
autor: acurlydrug
Zainteresował mnie ten temat.
Czy nie lepiej byłoby zalać smakówką o niższym procencie? Mam wiśniówkę zeszłoroczną czekającą na doprocentowanie - ma ok. 20%. Mogłaby zadziałać w takiej beczce nieco bardziej jak wino? Choć niestety jest dosłodzona.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: poniedziałek, 20 lip 2020, 20:09
autor: rozrywek
Acurludrug. Aleś se walnęła nicka ciężko cię cytować. Zmień na same arcy. Żart. :D

20% to trochę za mało, smakówka o takim stężeniu to wino albo pogony. Opisz toto jaśniej.
Bo nie wiadomo o co cmon. :roll:
Z zeszłego roku powiadasz,, jak wrażenia smakowe?
Jedziesz maleńka ze szczegółami co jak i z czy i dlaczego.
Nawet jak ci dosyć chaotycznie wyjdzie to się szczegóły wyłapie. :ok:

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: poniedziałek, 20 lip 2020, 20:18
autor: acurlydrug
Jak w temacie głównym . Docelowo ma to być nalewka. Dlaczego tak niski %? Bo najpierw owoce były zasypane cukrem i po wytworzeniu się soku zalane % do przykrycia. Po wyciśnięciu na prasie wyszedł taki oto woltaż. Do tej pory nie mam czym dosmaczyć, dlatego tak stoi.

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: poniedziałek, 20 lip 2020, 20:41
autor: użytkownik usunięty
Nie lepiej najsampierw zalać 60% alkoholem i odstawić na dwa miesiące a dopiero potem cukrem na 3tygodnie zasypać, resztki soku i procentów odzyskać?

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: poniedziałek, 20 lip 2020, 20:52
autor: acurlydrug
Robię tak z niedoboru alkoholu do zalania. Produkcji mej nie da się zwiększyć. Ale to nie temtat do wyższości 'zalewania najpierw alko' ;)

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: poniedziałek, 20 lip 2020, 21:32
autor: Kamal
% obilczyłaś oczywiście?
K

Re: Postarzanie - wytwarzanie nalewki w beczce dębowej

: wtorek, 21 lip 2020, 07:05
autor: acurlydrug
Oczywiście.