Strona 1 z 1

Owoce liofilizowane na nalewki

: czwartek, 18 kwie 2019, 11:07
autor: PiotrusPan
Witam. Ostatnio wpadło mi w ręce ok kg owoców poddanych procesowi liofilizacji. Są to porzeczka czarna, jeżyna, żurawina i wiśnia. Czy ma ktoś z kolegów doświadczenie z nalewkami z takich ,,suszków,,? Mam ok 5 litrów przedębionego rumu 55 vol., ok 10 litrów dobrego alkoholu na bazie kukurydzy 45vol., oraz obecnie ok 3l spirytusu. Myślicie że warto powalczyć z tym surowcem? Jak później to odsączyć? Proszę o rady.

Re: Owoce liofilizowane na nalewki

: piątek, 19 kwie 2019, 12:10
autor: zając_poziomka
Weź szklankę tych owoców, zalej litrem alkoholu, poczekaj z miesiąc i zobaczysz co z tego wyjdzie. Przekonasz się ile owoce naciągną alkoholu, ile będziesz miał osadów i czy to co zostaje Ci będzie smakować. W razie czego niewiele tracisz.

Re: Owoce liofilizowane na nalewki

: piątek, 19 kwie 2019, 15:00
autor: wkg_1
Hej !
Ja mam doświadczenia tylko z suszonym dereniem. Myślę, że się przekładają na inne owoce.
Zalej normalnie alkoholem tylko nie za mocnym - góra 50% - w tych owocach nie ma wody.
1kg suszu to jak 2,5 owoców mniej więcej więc zalej 2,5L 50% wódki. Jak wciągną wszystko do ewentualnie dolej żeby owoce były zakryte. Po 3 miesiącach zlej, jak będzie bardzo esencjonalne to zalej drugi raz (ja suszonego derenia zalewam 3x).
Potem na owoce cukier, wyciągnie alkohol, zostaną wysuszone mumijki. Połącz nalewy do prawie pożądanej słodkości - trochę cukru wyjdzie w maturacji.
Klaruj grawitacyjnie - klaruje się szybko.

Raczej nie może nie wyjść :D

Re: Owoce liofilizowane na nalewki

: środa, 1 maja 2019, 20:08
autor: PiotrusPan
Dzięki za porady koledzy. Z tego co mogę dodać; wiśnia na spirytusie 55vol rokuje bdb, porzecza czarna na rumie 55vol przebija wszystko, jeżyna bez rewelacji ale za dużo destylatu do owoców dałem zresztą destylat z kukurydzy dosyć oleisty wyszedł, truskawki nie polecam.