Strona 1 z 1

Dlaczego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: czwartek, 12 paź 2017, 14:05
autor: Anubis
Dzień dobry
Czytam przepisy dotyczące nalewek i zawsze jest mowa aby owoce usuwać po nie długim czasie a resztę zlewać do butelek i dopiero leżakować. Ja zrobiłem inaczej, owoce przykładowo z śliwek były w słojach przez ponad rok. Efekt był taki, że nalewka ma na prawdę głęboki, wyśmienity smak :)

Re: Dla czego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: czwartek, 12 paź 2017, 14:18
autor: Bodzios13likes
Ja robiłem tak, że jak były nasączone alkoholem, to zostawiałem je i ze wszystkich owoców robiłem Rumtopf

Re: Dla czego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: czwartek, 12 paź 2017, 15:13
autor: masterpaw2
Kol.Anubis, "przepisy są po to, by je łamać" ;)
A tak na poważnie, to zapewne chodzi o to, że po jakiś dłuższym czasie maceracji i tak nie wyciągniemy więcej dobra z owoców. Do tego w przypadku niektórych owoców (macerowanych z pestkami) dochodzi specyficzny smak amigdaliny, który potrafi zdominować nalew.
Ps. U mnie nalewka na suszonych własnoręcznie śliwkach(bez pestek) też stoi razem z owocami od ubiegłego roku :ok:

Re: Dla czego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: czwartek, 12 paź 2017, 16:05
autor: Anubis
Po roku, nalewka jest idealnie klarowna, ładnie się zlewa a z owoców można zrobić śliwki w czekoladzie. Z jednego słoja zlałem w maju i już w tedy byłą dobra a robiłem ją w wrześniu zeszłego roku ale nie umywa się do tej zlanej w wrześniu tego roku, leżakowanie robi swoje.
Mam jeszcze dziką różę, owoce zbierane od miesiąca, trochę przemrożone, nie usuwałem pestek aby nie pozbywać się aromatycznego miąższu, mam zamiar potrzymać to tak samo długo, może nie wyjdą perfumy. Mam jeszcze gruszkę, malinówkę i truskawkę ;)
Fajnie wspominam nalewkę z anyżu, smakuje jak Ouzo tylko anyż w sklepie ciężko spotkać.

Re: Dla czego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: czwartek, 12 paź 2017, 17:11
autor: Pretender
Popraw tytuł wątku ...

Re: Dla czego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: czwartek, 12 paź 2017, 17:18
autor: masterpaw2
A dlaczego miałby poprawiać :scratch:......
Tak jest oryginalnie ;) :D

Re: Dlaczego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: czwartek, 12 paź 2017, 17:24
autor: Anubis
Poprawiłem :odlot:

Re: Dla czego należy tak szybko pozbywać się owoców?

: sobota, 14 paź 2017, 11:56
autor: zając_poziomka
masterpaw2 pisze:Kol.Anubis, "przepisy są po to, by je łamać" ;)
A tak na poważnie, to zapewne chodzi o to, że po jakiś dłuższym czasie maceracji i tak nie wyciągniemy więcej dobra z owoców. Do tego w przypadku niektórych owoców (macerowanych z pestkami) dochodzi specyficzny smak amigdaliny, który potrafi zdominować nalew.
Ps. U mnie nalewka na suszonych własnoręcznie śliwkach(bez pestek) też stoi razem z owocami od ubiegłego roku :ok:
Kolega masterpaw2 ma rację. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trzymać długo wydrylowane np. wiśnie, czy śliwki. Problemem czasami są pestki. W ubiegłym roku przetrzymałem trochę jedną z porcji nalewki z czarnej i czerwonej porzeczki. Goryczka i cierpki smak pestek, zwłaszcza w czerwonej porzeczce, był wyraźny i psuł smak nalewki.