Morelówka.
: poniedziałek, 4 maja 2009, 21:53
Nalewka - Morelówka.
Skład-
2,5 Kg dojrzałych moreli, 0,6 kg cukru, 1,5 litra czystej wódki,0,4 litra rumu.
Morele umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć je do gąsiorka,
dodać cukier, zalać wódką i rumem, naczynie zamknąć. Po 3-4 miesiącach trzymania
gąsiora w ciepłym miejscu i ciemnym miejscu, nalewkę przefiltrować i rozlać
do butelek.
Nalewkę można pić już po miesiącu.
Likier morelowy.
Skład-
1 kg moreli, 0,5 kg cukru, cynamon, 4 goździki, 0,25 litra spirytusu.
Morele wydrylować, pestki rozbić, włożyć z owocami do słoja, zalać alkoholem i odstawić na 5 tygodni.
Cukier zagotować z wodą i przyprawami, schłodzić,
dolać do napoju, odstawić na kilka dni. Zlać płyn, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na min. 3 miesiące.
Skład-
2,5 Kg dojrzałych moreli, 0,6 kg cukru, 1,5 litra czystej wódki,0,4 litra rumu.
Morele umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć je do gąsiorka,
dodać cukier, zalać wódką i rumem, naczynie zamknąć. Po 3-4 miesiącach trzymania
gąsiora w ciepłym miejscu i ciemnym miejscu, nalewkę przefiltrować i rozlać
do butelek.
Nalewkę można pić już po miesiącu.
Likier morelowy.
Skład-
1 kg moreli, 0,5 kg cukru, cynamon, 4 goździki, 0,25 litra spirytusu.
Morele wydrylować, pestki rozbić, włożyć z owocami do słoja, zalać alkoholem i odstawić na 5 tygodni.
Cukier zagotować z wodą i przyprawami, schłodzić,
dolać do napoju, odstawić na kilka dni. Zlać płyn, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na min. 3 miesiące.