Strona 1 z 1

Morelówka.

: poniedziałek, 4 maja 2009, 21:53
autor: milena
Nalewka - Morelówka.

Skład-

2,5 Kg dojrzałych moreli, 0,6 kg cukru, 1,5 litra czystej wódki,0,4 litra rumu.
Morele umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć je do gąsiorka,
dodać cukier, zalać wódką i rumem, naczynie zamknąć. Po 3-4 miesiącach trzymania
gąsiora w ciepłym miejscu i ciemnym miejscu, nalewkę przefiltrować i rozlać
do butelek.
Nalewkę można pić już po miesiącu.


Likier morelowy.

Skład-

1 kg moreli, 0,5 kg cukru, cynamon, 4 goździki, 0,25 litra spirytusu.
Morele wydrylować, pestki rozbić, włożyć z owocami do słoja, zalać alkoholem i odstawić na 5 tygodni.
Cukier zagotować z wodą i przyprawami, schłodzić,
dolać do napoju, odstawić na kilka dni. Zlać płyn, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na min. 3 miesiące.

Re: Morelówka.

: sobota, 12 wrz 2009, 22:50
autor: Coorp.pl
DAMSKA MORELÓWKA

0,5 l wódeczki
7 suszonych moreli
3 suszone daktyle
3 goździki
5 ziarenek pieprzu
2 ziarna pieprzu angielskiego
3 ziarna jałowca
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Zalać na 3 tygodnie. Pić.

Re: Morelówka.

: poniedziałek, 7 lip 2014, 21:55
autor: henik
Owoce moreli już nieśmiało zaczynają pojawiać się na straganach, więc nadszedł czas na nalewkę morelową.
1 kg owoców
0,9 l alkohol 40%
0,3 l rum 60 % na dębinie sherry, lub inny ciemny.
0,20 dkg cukru trzcinowy
Najważniejszym składnikiem tej nalewki są owoce, ale nie dlatego, że to są morele, ale jakie mają być ! Owoce muszą być, smaczne, bez plam, świeże i po przekrojeniu odchodzić od pestki. Jeżeli mamy zastosować owoc słabej jakości i zbyt dojrzały darujmy sobie. Wyjdzie nam wtedy nalewka mdła trudna do sklarowania, niesmaczna.
Morele kroimy w ósemki zalewamy przygotowanym wcześniej alkoholem, macerujemy dwa miesiące, ciepłe ciemne miejsce czasami potrząsamy pojemnikiem. Zlewamy a na owoce sypiemy cukier , potrząsamy i tym syropem dosładzamy nalew, jak mało dosypujemy cukier aż do chwili kiedy nam smakuje. Odstawiamy, ciemne chłodne miejsce do wyklarowania, następnie dekantujemy do butelek i odstawiamy do ułożenia się smaków trzy, sześć miesięcy ile kto wytrzyma.
Taka jest smaczna ta nalewka, że dziwię się, że tak mało się pisze o niej tutaj. W przepisie nie ma żadnych innych dodatków. Uważam, że nalewka owocowa powinna zachować charakter owocu z którego jest wykonana. Uzyskać to można tylko wtedy, jak jest poprawnie zestawiona i wykonana.

Re: Morelówka.

: poniedziałek, 13 lip 2015, 16:12
autor: JanOkowita
U mnie morele na drzewie gotowe do wędrówki do słoja.
morele.JPG

Re: Morelówka.

: poniedziałek, 13 lip 2015, 21:14
autor: henik
Najlepsze są jak pestka odchodzi, a dodatek rumu dopełnia smak.

Re: Morelówka.

: piątek, 17 lip 2015, 15:20
autor: JanOkowita
Część moreli warto ususzyć na zimowe wieczory. Dobre na przekąskę zamiast czekolady ;)
morele-suszymy.JPG