Strona 2 z 2

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 8 sie 2014, 15:36
autor: gr000by
W tym roku chcę tak "uszlachetnić" kilka butelek 0,5l czyściochy, ale zobaczymy czy mi się to uda - czasu co raz mniej, a roboty wcale nie ubywa :(.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 28 sie 2014, 13:24
autor: K-Zaq
Wpadłem (a w zasadzie moja druga połówka) na jeszcze jeden pomysł wykorzystania tych wiśni - a jakby roztopić czekoladę, wlać w formy z bombonierek i zatopić w tym te wiśnie? :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 28 sie 2014, 13:28
autor: lesgo58
Pomysł idealny. Pamiętaj o tym aby to była czekolada gorzka. Ja tak robię oprócz wiśni też śliwki.
Poszukaj w internecie hasło: pijane śliwki w czekoladzie.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 1 paź 2014, 08:27
autor: W_TG
Dziękuje za pomysły. Sądzę zę wiśnie staną sie surowcem doświadczalnym.
Podzielę je na kilka porcji i przetestuje Wasze propozycje.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 3 lis 2014, 18:27
autor: cafekot
Kosztując wiśnióweczkę popiłem ją dobrą kawą z kafetierki, pomlaskałem i pomyślałem, że to dobre połączenie.
Odlałem literek nalewki i dodałem mocnego naparu z kawy - połączenie jest bardzo dobre i gorąco polecam je.

Re: Odp: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 3 lis 2014, 21:53
autor: michal278
Wiśnia i kawa, wiśnia i czekolada, wiśnią i aronia to jest to. Zasada w barmaństwie jest taką ,że co razem ze sobą jako substraty smakuje, smakuje też w finalnych produkcie. Ta zasada chyba też działa w naszym fachu.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 4 lis 2014, 07:06
autor: gr000by
Wiśnia, rum i nierafinowany cukier trzcinowy to też rewelacyjnej połączenie, bardziej intrygujące niż zwykła wiśniówka na rumie. Polecam wypróbować wszystkim fanom rumu i wiśni. Ja użyłem rumu mocno dębionego i cukru Dark Muscavado oraz Dry Demerara (mieszanka 1:1), palce (a raczej kieliszki) lizać :odlot:.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 8 lip 2015, 19:13
autor: K-Zaq
Rusza nowy sezon wiśniowy, więc i nalewkę trzeba od nowa zrobić. Zamiast zwykłej jak w zeszłym roku, chcę zrobić coś nowego. Zastanawiam się nad dodaniem miodu i małej ilości świeżych liści mięty, która rośnie u mnie w nadmiarze. Kombinował ktoś z Was z podobnym zestawieniem?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 9 sie 2015, 21:42
autor: kazik78K
Cukier można zastąpić miodem. Liście mięty jakoś mi nie pasują, ale spróbować można :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 21 kwie 2016, 23:36
autor: Wyskok
Ja robię tak: wisnie mrozone zalewam. Żórawinę suszoną zalewam. Potem mieszam jedno z drugim w dowolnych proporcjach, a dla osiągnięcia zachwytu gości - dodaję tarninówkę.

Wyskok

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 8 lip 2018, 22:54
autor: zając_poziomka
Temat odświeżam, bo sezon na wiśnie w pełni. Dzisiaj wydrylowałem prawie 4 kilo dojrzałych wiśni, dodając kilka garści całych, z pestkami. Całość planuję podzielić na 4 części: jedną zasypałem cukrem w celu wywołania fermentacji, później zaleję alkoholem. Chciałbym uzyskać winne posmaki. Pozostałe 3 kilogramy zalałem ponad 3 litami 70% alkoholu. Po maceracji i odciśnięciu planuję do 1/3 dodać cukru w celu uzyskania zwykłej wiśniówki, 1/3 dodać cukru brązowego i trochę cynamonu a do reszty dodać trochę płatków dębowych.
I do tego ostatniego pomysłu mam pytanie: czy ktoś z Was próbował łączyć płatki z wiśniówką? Ile ich tam nasypać? Tak wiem, że każdy lubi co innego, ale płatków jeszcze nigdy nie stosowałem.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 30 lis 2018, 19:59
autor: psotnikpiotr
Witam. Koledzy może podrzucę tutaj przepis na nalewkę z wiśni 24h. Otóż do rzeczy.
Do gara wsypujemy wydrylowane wiśnie najlepiej świeże aczkolwiek mogą być mrożone, zalewamy destylatem tak, żeby przykryć wiśnie. Do tego dodajemy szklankę cukru pudru. Wszytko zagotowujemy na wolnym ogniu tak z 10 min. Zamykamy gar i odstawiamy do wolnego ostygnięcia.
Wiem, że trudno nazwać coś co 24h nalewką, ale spróbujcie.

Pozdrawiam :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 30 lis 2018, 23:07
autor: wawaldek11
Co to za przepis w którym jedyną podaną ilością składników jest cukier i czas gotowania. Żadnych proporcji. Przepis chyba z portalu "fioletowy nos"?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 30 lis 2018, 23:21
autor: psotnikpiotr
:oops: Kolego masz rację. Trochę odchudziłem ten przepis. Ja robiłem to z około 3kg wiśni. Tylko niepamiętam ile dokładnie było destylatu. Zawsze daję tylko tyle, żeby przykrył wiśnie.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 07:04
autor: sargas
:)
Przepis moich znajomych uprzedzam dla wytrwałych ale efekt miażdży. Najlepsza wiśniówka jaka piłem do tej pory.
Załączam zdjęcia przepisu.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 07:11
autor: psotnikpiotr
Kolego,, sargas" dobry przepis. Podobnie robię nalewkę z malin. Czas tutaj ma wielkie znaczenie.

Pozdrawiam :)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 07:32
autor: psotamt
sargas pisze:Załączam zdjęcia przepisu.
Kilo wiśni, ćwierć litra wody i prawie kilo cukru, a spirytusu tylko 50 ml.
Tę nalewkę będzie czuć alkoholem czy to tylko sok?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 09:12
autor: psotnikpiotr
Ogólnie przepis nie wygląda na zły. Tylko alkoholu trochę faktycznie mało. Ja tam dałbym 500ml spirytu :odlot: :ok: jest moc.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 09:20
autor: arTii
Myślę, że tam jest błąd pisarski i powinno być 500ml.
Przynajmniej z mojego doświadczenia tak by wynikało :)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 10:17
autor: yacequ
sargas pisze:Załączam zdjęcia przepisu.
Zapomniałeś dodać, że ten przepis nalewki jest przeznaczony dla krasnoludków, a nie dla Sierotki Marysi... :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 12:30
autor: rozrywek
zając_poziomka pisze:Całość planuję podzielić na 4 części: jedną zasypałem cukrem w celu wywołania fermentacji, później zaleję alkoholem. Chciałbym uzyskać winne posmaki.
A pracujące drożdże za przeproszeniem nasrają ci do cukru.
Zdecydowana większość taką fermentację traktuje jako zjawisko niepożądane.
zając_poziomka pisze:Chciałbym uzyskać winne posmaki.
To do gotowej nalewki dolej waści dobrego gatunkowo wiśniowego wina.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 18:01
autor: sargas
Tak kumaci koledzy zauważyli powinno być 500 ml to kaczka pisarska. Oczywiście można dać mniej cukru to już wg uznania można dać więcej alkoholu. Kluczek jednak tutaj jest długość macerowania.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 16 gru 2018, 22:29
autor: zając_poziomka
rozrywek pisze: A pracujące drożdże za przeproszeniem nasrają ci do cukru.
Taki jest główny cel drożdży, więc wszystko jest w porządku :)
rozrywek pisze: Zdecydowana większość taką fermentację traktuje jako zjawisko niepożądane.
Być może, ale tutaj nie ma jedynie słusznej drogi, a podfermentowanie nalewki jest jak najbardziej prawidłowym i dozwolonym działaniem. Zawsze warto eksperymentować. Oprócz tej wiśniówki mam jeszcze trzy inne, więc będę miał porównanie.
rozrywek pisze:To do gotowej nalewki dolej waści dobrego gatunkowo wiśniowego wina.
Po co mam kupować i lać jakieś wino, żeby rozcieńczyć nalewkę? Nie ma to sensu.

Kolego rozrywek piszę odpowiedź na Twojego posta dzisiaj, bo właśnie otworzyłem i spróbowałem mojego trunku. I powiem nieskromnie, że jest wspaniały. Fermentacja była krótka, bo trwała zaledwie tydzień i to na dzikich, a nie kupnych, drożdżach, więc przebiegała powoli i cukier przerobiony nie został. Winne posmaki i aromaty są delikatne i wyczuwalne, ale w żaden sposób nie dominują w nalewce. Do tego czuć lekki smak migdałów od pestek. Wiśniówka jest odpowiednio słodka, a jej kolor nieco ciemniejszy od pozostałych. Z całą pewnością ta wersja wejdzie na stałe do mojego corocznego repertuaru nalewek.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 4 wrz 2019, 07:32
autor: zaradek
Odkopię trochę temat - chociaż może powinienem założyć nowy?
Mam dylemat, który pojawił się akurat przy nalewce wiśniowej, ale może dotyczyć różnych nalewek owocowych.
Ogólny przepis, z którego korzystałem w tym przypadku: owoce zalać alkoholem, macerować. Po 6 tygodniach macerat odcedzić a owoce zasypać cukrem, aby puściły więcej "pozostałości".
Tu właśnie mam wątpliwość - czy będzie to samo, gdybym zamiast zasypywania owoców wycisnął je prasą do owoców i dopiero wtedy całość dosłodzić do smaku?
Jakie są plusy / minusy takiego rozwiązania?
Z mojej strony - minusem jest to, że potem odciśnięte wisienki nie będą nadawały się do jedzenia. Plusem - nie trzeba czekać, aż owoce puszczą sok i rozpuści się cukier.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 4 wrz 2019, 08:51
autor: psotamt
zaradek pisze:Jakie są plusy / minusy takiego rozwiązania?
...nie trzeba czekać, aż owoce puszczą sok i rozpuści się cukier.
Przyjmij zasadę dość istotną w naszej zabawie, że cierpliwość jest cnotą, a pośpiech diabelskim podszeptem :D
Dodawanie cukru do owoców po odlaniu alkoholu nie jest dosładzaniem, a częścią macerowania. To proces potrzebny do osiągnięcia tego czegoś co powoduje, że nalewka jest nalewką a nie osłodzonym sokiem. Zasyp więc owoce cukrem i odczekaj przewidzianą przepisem ilość dni.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 4 wrz 2019, 22:34
autor: zaradek
Co racja to racja - pośpiech w naszym hobby nie jest wskazany.
Zgadzam się również, że musi być maceracja, a nie rozrabianie alkoholu z sokiem z owoców.
Nie wiedziałem jednak, że po właściwej maceracji (owoce + alkohol), odbywa się ona nadal po zasypaniu cukrem.
Wiśniówkę tak właśnie zrobiłem, ale chciałem się upewnić pod kątem przyszłych produkcji ;-)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 6 wrz 2019, 09:15
autor: zając_poziomka
zaradek pisze:Odkopię trochę temat - chociaż może powinienem założyć nowy?
[...]Tu właśnie mam wątpliwość - czy będzie to samo, gdybym zamiast zasypywania owoców wycisnął je prasą do owoców i dopiero wtedy całość dosłodzić do smaku?
Jakie są plusy / minusy takiego rozwiązania?
[...]
Polecam Ci odcisnąć te owoce, zasypać cukrem i odcisnąć ponownie. Ja tak właśnie przy wielu owocach robię. Plusem jest to, że wyciągasz z nich wszystko, a jednocześnie na owoce sypiesz mniej cukru, co sprawia, że po zmieszaniu nalewka nie będzie ulepkiem. Dosłodzić zawsze możesz.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 8 wrz 2019, 10:36
autor: zaradek
Już ciut za późno to przeczytałem - wczoraj odcedziłem syrop powstały z zasypiania cukrem wcześniej odcedzonych wiśni z maceratu.
Wiśni jednak odciskać na prasie nie będę - spróbowałem i są zarąbiście smaczne!
Część podpakowałem w słoiczki, z części zrobię czekoladki (kupiłem gorzką do tego) a pozostałe po prostu zjem ;-)
Jak myślicie - te w słoiczkach mogą długo postać? Czy może je zamrozić?

EDIT: a sama nalewka powstała z połączenia maceratu z syropem - też palce lizać, ciut mocna (40%) ale nie będę jej już rozcieńczać - teraz na miesiąc wędruje do piwnicy).

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 8 wrz 2019, 10:45
autor: psotamt
zaradek pisze:Jak myślicie - te w słoiczkach mogą długo postać? Czy może je zamrozić?
Zamknij szczelnie słoiki by wisienki nie wysychały. W takim stanie mogą stać i cieszyć kubki smakowe do kolejnego sezonu. Tylko z biegiem czasu stają się odrobinę mniej smaczne. Ale kto robiłby z tego problem w styczniu czy lutym :?: :D
Podobnie można zrobić ze śliwkami gdy już skończymy śliwkową nalewkę. Utopione w czekoladzie są wyborne, ale i jedzone solo potrafią zaskoczyć smakiem i... % :mrgreen:

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 6 sie 2023, 20:25
autor: zaradek
Odkopię i potwierdzę - takie wisienki mogą stać bardzo długo (po 3 latach były dalej w porządku).
A tymczasem nastawiam wiśnióweczkę (z pestkami, bo po pierwsze - nie chce mi się drylować a po drugie - też wychodzi fajny smaczek).