Strona 1 z 1

KRUPNIK - przepisy

: czwartek, 5 mar 2009, 19:55
autor: KGB - pasjonat
KRUPNIK
Składniki:500 ml płynnego miodu
1/2 laski cynamonu
po 8 ziaren ziela angielskiego i goździków
1/2 laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 l wody
1 l spirytusu Sposób wykonania:500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski
cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej
gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać
skórkę z wyparzonych wcześniej pomarańczy i cytryny. Wymieszać i przelać do słoja, szczelnie
zamknąć. Odstawić na tydzień, rozlać do butelek, zakorkować.

Re: KRUPNIK - przepisy

: piątek, 6 mar 2009, 20:53
autor: mima
A ja znalazłem inny przepis na krupnik,
i pozwolę sobie go zapodać.

Nalewka „Krupnik”
Składniki:
1 litra spirytusu
1 kg miodu
1/2 gałki muszkatułowej
6 ziarenek pieprzu
6 goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
3 cm cynamonu
1 płaska łyżka zmielonej kawy
1 płaska łyżka czarnej herbaty
1 litra wody
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
Wodę zagotować i do gotującej się wody dołoSyć zmielone w młynku udarowym (lub ubite w
moździerzu) pieprz, goździki, ziele angielskie, cynamon, kawę, herbatę i gałkę muszkatołową.
Chwilę to pogotować.
Następnie schłodzić. W międzyczasie podgrzać miód aby był płynny. Wymieszać płynny miód z
zawiesiną trochę podgrzewając. Ponownie schłodzić.
Do przygotowanego naczynia szklanego (typu gąsior z zakrętką) wlać spirytus i schłodzoną
mieszaninę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec pociąć laskę wanilii. Mam nadzieję ze ktoś to zrobi i powie nam czy dobry.
:D ;)

Re: KRUPNIK - przepisy

: piątek, 6 mar 2009, 23:17
autor: KGB - pasjonat
KRUPNIK LITEWSKI.

Składniki:

3 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
6 szklanek miodu
Przyprawy:
2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
3 łyżeczki pokruszonego cynamonu
4 lekko zgniecione ziarna kardamonu
1 rozgnieciona gałka muszkatołowca
3 goździki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego
3 cienkie plastry imbiru
3 rozcięte wzdłuż laski wanilii
szczypta szafranu
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar
przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40
stopni C, dodać miód, mieszać aŜ miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie
przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w
ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.

Re: KRUPNIK - przepisy

: sobota, 12 wrz 2009, 22:34
autor: Coorp.pl
Krupnik kurpiowski z piwniczki plebana (oryginał):

- litr wody
- 2 Laski wanilii
- gałka muszkatołowa
- 14 goździków
- 2 krótkie laski cynamonu
- skórka z całej pomarańczy
- kawałek imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- miodku 1 litr
- karmel z cukru 0,5 kg
- bimberku 2 litry
- kwiat hibiskusa
- kardamonu ziarnko
- szafranu szczypta
4,5 ilość finalna

Zazwyczaj mnożę proporcje x 3. Przesmaczny i najlepszy. Najlepszy, bo mój, oczywiście po mojemu dopracowany.

Jak go zrobić? Gotujemy wodę, wrzucamy zioła i wszystko, co tam jest, oczywiście pocięte lub skruszone, dodajemy miód, poczym sukcesywnie, karmelizowany powolutku cukier. Zestawiamy z ognia na godzinkę. Wlewamy do gąsiorka, dodajemy psotę i szczelnie szybko zamykamy. Po trzech dniach zlewamy do butelek i już nadaje się do picia.
Pamiętajmy, że przesmaczna jest też golonka w piwie polewana podczas pieczenia właśnie krupnikiem.

Minęło kilka dni. Żeby poprzeć teorię dobrym przykładem dziś gotowałem mój krupnik. Dołączam fotki z gotowania wywaru i karmelizacji cukru, oraz widok gąsiorka. Będzie on zalany do pełna psotą. Tak ciemną barwę daje oczywiście karmel (na tę ilość z 1,5 kg cukru) oraz miód gryczany. Lepszy jest zeszłoroczny, bo ciemniejszy, gdyż tego roku gryka nie obrodziła i jest jak na swój gatunek nieprzyzwoicie jasny, jak przestojały lipowy.

Re: KRUPNIK - przepisy

: wtorek, 17 wrz 2013, 18:00
autor: michal278
Kiedyś słyszałem gdzieś, że za danie do krupniku wanilii w mordę trzeba lać (Wileńszczyzna).