Strona 5 z 5

Re: Cytrynówka

: wtorek, 7 sty 2020, 06:14
autor: użytkownik usunięty
Wychodzi na to, że to przepis na nieco ponad 1L trunku.
Czy na 5L damę, składniki mnożymy x4?

Re: Cytrynówka

: wtorek, 7 sty 2020, 09:54
autor: aakk
Tak mniej więcej wychodzi, zawsze można spać nieco mniej wody żeby % był większy

A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak? Klarowana cytrynówka wygląda świetnie tylko ten smak. Jest równie dobra ale taka zmącona smakowała lepiej

Re: Cytrynówka

: wtorek, 7 sty 2020, 13:23
autor: użytkownik usunięty
Niedawno miałem przyjemność otrzymać "żółwika" za cytrynówkę z przepisu wg Bodzio 1974.
Na 5l trunku weszło 2 l spirytusu, sok z 19cytryn - 1l i woda z 450g cukru do pełna . Skórki bez albedo macerowane w 70% wodce przez 7h. Tym razem postanowiłem nie filtrować i wydaje mi się, że niefiltrowana jest lepsza, pełniejsza, choć moim zdaniem w kielichu troszkę gorzej wygląda- "fruwa" to i owo.
Przy okazji, jak przyjdzie ochota, popełnię cytrynówkę a la @radius i porównam.
Pozdrawiam

Re: Cytrynówka

: wtorek, 7 sty 2020, 15:08
autor: imar42
aakk pisze:A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak?
:arrow: post175090.html#p175090

Re: Cytrynówka

: sobota, 29 lut 2020, 10:13
autor: aakk
Cytrynówka z przepisu radiusa post #22. Dziś rozlewam do butelek, dwie butelki zostawiam ładnie wyklarowane resztę mące i rozlewam. I niech sobie leżakuje.. Obrazek Dla mnie przepis nr 1 jeśli chodzi o szybkość wykonania, smak. Obrazek

Re: Cytrynówka

: sobota, 29 lut 2020, 18:02
autor: użytkownik usunięty
Szybkość wykonania jest raczej porównywalny do pozostałych przepisów, natomiast czas spożycia jest znacznie dłuższy od pozostałych.