Strona 4 z 5

Re: Cytrynówka

: środa, 12 cze 2019, 22:14
autor: chilka69
To jest przepis na szybką cytrynówkę

Re: Cytrynówka

: środa, 12 cze 2019, 22:15
autor: aakk
Raczej miałem na myśli dłuższe leżakowanie.. miesiące..

Re: Cytrynówka

: czwartek, 13 cze 2019, 14:58
autor: psotamt
chilka69 pisze:To jest przepis na szybką cytrynówkę
Szybką do zrobienia i szybką do spożycia. Pijmy to, co nam smakuje :ok:
A w temacie cytrynówki słów kilka. Mój przepis wspomniany gdzieś wcześniej to też moczenie przekrojonych na pół cytryn w roztworze alkoholu z wodą i cukrem przez 32 godziny. Ktoś zaproponował mi limoncello żebym je uczynił i skutkiem będzie to, że zwykłej cytrynówki więcej nie zrobię. Rok temu udało mi się w okolicach marca kupić piękne cytryny w nakrapianym owadzie. Były świeże, pachnące, soczyste - bajka. Wziąłem DUŻO :D Część poszła na cytrynówkę, część na limoncello. Jedno i drugie było pite w różnym stopniu sezonowania obydwu trunków, łącznie ze stanem idealnego wyklarowania. Cóż, większość moich współbiesiadników i ja jesteśmy zdania, że zwykła cytrynówka jest lepsza niż limoncello.
Tak to jest, jeden woli córkę, drugi..... ;)

Re: Cytrynówka

: piątek, 14 cze 2019, 08:01
autor: chilka69
To prawda, cytrynówkę którą robię zazwyczaj spożywana jest w ciągu paru dni. Kiedyś jedna stała parę dni w butelce bo ją przeoczyłem to normalnie zrobiła się mętna i jakby się rozwarstwiła ale wstrząśnięta znowu wróciła do swojego koloru. Ja nie klaruje ale spróbuje jedną butelkę i zobaczę co będzie

Re: Cytrynówka

: piątek, 14 cze 2019, 09:20
autor: arTii
Zamiast wstrząsać, wystarczyło zlewarować to co klarowne. Niektórzy lubią mętne, ale lepiej prezentuje się sklarowane.
A tak przy okazji: gdzieś promocje na cytryny ktoś widział ostatnio? Bo mi właśnie cytrynówka się kończy...

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 17 cze 2019, 19:17
autor: sargas
Kolego przyczaj się na biocytryny w lidlu czasami w sobote robią promocje 50%. Cena jest wyższa ale jakość cytrynówki moim zdaniem również wyższa.

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 17 cze 2019, 23:33
autor: ludwinkb
Możesz też udać się na giełdę owoców i tam kupić za grosze takie na już do wyciśnięcia, lub jak masz znajomego w warzywniaku to u niego zamów. Ja tak robię, na jesieni kupiłem 15 kg za 15zł i to nie były takie jak idą do supermarketów.

Re: Cytrynówka

: wtorek, 18 cze 2019, 06:57
autor: arTii
To jest jakiś pomysł :) Tylko że nie mam żadnego zaprzyjaźnionego warzywniaka :( Ale coś będę kombinował.
Z tą giełdą, to jest całkiem niezła myśl - a kiedyś u nas to nawet dojrzewalnia cytrusów była - muszę się zainteresować, żeby znów jednorazowo zrobić większa ilość cytrynówki.

A wpadła mi jeszcze jedna myśl do głowy - może ktos próbował i już wie że to świństwo ;) - Gdyby do cytrynówki odrobinę mięty dodać?

Re: Cytrynówka

: wtorek, 18 cze 2019, 19:56
autor: chilka69
Ja mam znajomych w marketach i jak jest promocja to kupuje hurtowo, ja mieszkam w Gorzowie i kiedyś gościu miał dużą hurtownię cytrusów i sobie tam dojrzewały

Re: Cytrynówka

: środa, 19 cze 2019, 21:04
autor: lesu.pl
Wiecie co - mi moja cytrynówka wydawała się trochę blada. Kiedyś podbijałem kolor w ajerkoniaku kurkumą. Kurna jak dałem szczyptę kurkumy do cytrynówki - kolor marzenie. Tylko nie przesadzajcie z tym kolorem. W smaku nic się dzieje złego.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 13:11
autor: użytkownik usunięty
Witam
Trzeba uważać na cytryny, gdyż dziś zakupiłem pięknie wyglądające i soczyste na targowisku ale nawet po dwukrotnym traktowaniu wrzątkiem (przepis bodzia 1974) wosk pozostał na skórce. Zrezygnowałem z tych cytryn.
Nie ryzykując, że obce zapachy przejdą do trunku, zakupiłem w innym miejscu i okazało się, że po obróbce termicznej, są ok.
Dalej to tak jak w przepisie. Mniam
Pozdrawiam

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 13:18
autor: lesgo58
Sezon na cytryny zaczyna się w grudniu. Najlepsze są w styczniu i lutym. I to te sprowadzone z Włoch i Hiszpanii.
Cytryny można sprawdzać w trakcie zakupu. Jeśli po potarciu skórki ta będzie aromatycznie pachniała to można brać śmiało.
Sprawdzone wielokrotnie.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 14:46
autor: użytkownik usunięty
Dziękuję lesgo58. Nie pomyślałem o tym. Moja strata jest niewielka a Twoje rady bezcenne.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 16:08
autor: Zygmunt
I nigdy nie polewaj skórek cytrusów wrzątkiem, chyba, że sam zbierasz je z drzewa. Tylko zimna woda.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 18:14
autor: użytkownik usunięty
Cóż, robię jak w przepisie wg bodzia 1974, tylko cukru daje mniej i zamiast bimberku 80% stosuję spirytus 96%. Dwa litry spirytusu 96%, 1litr soku z ok. 15-20cytryn, w zależności od jakości cytryn i 2l wody, wliczając tzw. popłuczyny.
Zygmunt pisze:I nigdy nie polewaj skórek cytrusów wrzątkiem, chyba, że sam zbierasz je z drzewa. Tylko zimna woda.
Możesz nam wyjaśnić, czemu tylko zimna woda?

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 18:17
autor: Zygmunt

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 19:17
autor: użytkownik usunięty
Dziękuję @Zygmunt. Twoje uwagi, są również bardzo cenne.

Re: Cytrynówka

: czwartek, 7 lis 2019, 00:07
autor: użytkownik usunięty
Jeżeli zależy nam tylko na skórce od cytryny, a nie miąższu, to nie widzę problemu, by je sparzyć po umyciu, to chyba nawet lepiej jak pozostałe nieczystości zostaną wypłukane na zewnątrz ewentualnie do wewnątrz, ważne by skórka była czysta, a wrzątek wykona to chyba lepiej niż zimna woda.

Re: Cytrynówka

: niedziela, 17 lis 2019, 20:35
autor: artur.sukiennik
Chciałbym z cytrynówki bodzia zrobić gazowany napój taki 4-5% do butelkowania. I tak sobie wymyśliłem, że zrobie normalnie z przepisu tylko zamienie zwykły cukier na ksylitol albo erytrol. Następnie zaszczepie to minimalną ilością drożdzy, rozciencze do wspomnianych 4-5%, dodam cukru tak 3g/l i zabutelkuje do nagazowania. Czy to ma szanse się udać?

Re: Cytrynówka

: niedziela, 17 lis 2019, 20:50
autor: użytkownik usunięty
Nie za kwaśno im będzie?

Re: Cytrynówka

: niedziela, 17 lis 2019, 21:37
autor: artur.sukiennik
Zeby otrzymać 5% będe musiał do gotowych 4l cytrynówki dodac około 9l wody. Czyli wychodzi, że sok z 16 cytryn będzie rozcieńczony 2l spirytusu i około 10l wody. Do tego dochodzi dodawany erytrol. Myśle że nie powinno być tak kwasne zeby drożdze nie ruszyły ale ciężko to stwierdzic:-(

Re: Cytrynówka

: niedziela, 17 lis 2019, 21:42
autor: arTii
Xylitol ma właściwości bakteriobójcze. Nie wiem co na to drożdże.

Re: Cytrynówka

: niedziela, 17 lis 2019, 22:12
autor: artur.sukiennik
To może stewia albo jakiś słodzik syntetyczny by sie nadał?

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 18 lis 2019, 07:30
autor: zaradek
Do fermentacji / nagazowania użyj zwykłego cukru (ew. glukozy). Do dosłodzenia do smaku użyj xylitolu.

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 18 lis 2019, 09:59
autor: artur.sukiennik
Tylko czy ksylitol nie zabije nierozmnożonych drożdzy? A czy drożdze do cydru będą w takim przypadku dobrym wyborem? Czy lepiej postawic na bayanusy z racji na ich wytrzymałość na praktycznie wszystko?;-)

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 18 lis 2019, 13:36
autor: zaradek
Ksylitol dodaj już po fermentacji

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 18 lis 2019, 14:06
autor: artur.sukiennik
Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 18 lis 2019, 17:58
autor: Pablito
@artur, muszę cię zmartwić - drożdże raczej nie ruszą w środowisku, w którym już jest alkohol w tak wysokim stężeniu

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 18 lis 2019, 18:45
autor: artur.sukiennik
4-5% to nie takie duże stężenie, żeby drożdze nieruszyły wydaje mi się. Podczas restartów niektóre wina mają więcej;-)

Re: Cytrynówka

: wtorek, 19 lis 2019, 07:19
autor: artur.sukiennik
W sumie teraz policzyłem, że na dwa litry spirytusu to będe musiał dodac 25l wody a nie 9-10 l.

Re: Cytrynówka

: wtorek, 19 lis 2019, 07:55
autor: zaradek
artur.sukiennik pisze:Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)
Rzeczywiście to przeoczyłem.
W takim wypadku ja bym dodał same drożdże, żeby zobaczyć, czy ruszy fermentacja (bo pewnie trochę cukru tam jest? - trzeba zmierzyć BLG) - i dopiero jak się zakończy (znowu pomiar BLG), dosłodziłbym ksylitolem do smaku + 8g cukru / 1l do nagazowania.

Re: Cytrynówka

: wtorek, 19 lis 2019, 08:14
autor: artur.sukiennik
Spróbuje dzisiaj zrobic małą porcje tak jak pisałem czyli zamiast cukru do podstawowego przepisu dodam słodzik, rozcieńcze, dodam drozdzy, cukru i zabutelkuje. Użyje chyba małych 0,5l plastikowych i lekko zgniecionych butelek zebym mógł obserwować nagazowanie;-)

Re: Cytrynówka

: środa, 20 lis 2019, 19:18
autor: artur.sukiennik
Zrobiłem i zabutelkowałem. Wszystkie składniki z podstawowego przepisu na cytrynówke bodzia pomniejszyłem 8 razy. Do rozcieńczenia uzyłem wody w której moczyłem pozostałości po wyciśniętych cytrynach. Do słodzenia uzyłem słodzika na bazie cyklaminianu sodu. Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki. Do butelkowania dodałem 4g cukru na każde 0,5l. Zabutelkowałem około 2 w nocy a teraz patrze a jedna butelka tak jakby już lekko się odginała. Zobaczymy za tydzień co z tego wyjdzie :D

Re: Cytrynówka

: piątek, 22 lis 2019, 16:40
autor: użytkownik usunięty
Te szklane butelki już ci się wyprostowały ;)

Re: Cytrynówka

: sobota, 23 lis 2019, 20:35
autor: freek
artur.sukiennik pisze:Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki.
Nie myślałeś o sztucznym nagazowaniu co2 z butli ? Gdybyś tylko miał do niej dostęp to ułatwia to sprawę, Noi w butelce mamy kryształ bez osadu na dnie.
Ja myślę w ten sposób zrobić musujące wino i zbieram ku temu sprzęt powoli.

Re: Cytrynówka

: sobota, 23 lis 2019, 22:59
autor: artur.sukiennik
Myślałem o tym ale to będzie taki sposób ostateczny jak wszystkie próby zakończą się fiaskiem;-) Lubie eksperymentowac i robic nowe alkoholowe trunki to taka okrężna droga bardziej mi odpowiada;-) ;-) a narazie wszystko idzie w dobrym kierunku bo w butelkach już dość dużo bąbelków;-) ;-)

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 2 gru 2019, 22:10
autor: artur.sukiennik
Wracam po prawie dwóch tygodniach od początku eksperymentu;-) iiiiiiiiiiii muszę stwierdzić, że pełny sukces;-) ;-) ;-) cytrynówka pięknie się nagazowała a drożdzowa refermentacja nadała jej naprawde wyjątkowego charakteru;-) ;-)schłodzona w gorące letnie dni to będzie HIT;-) ;-) przesadziłem tylko z ilością słodzika:-\ wole mniej słodką lemoniade;-)

Re: Cytrynówka

: sobota, 14 gru 2019, 15:50
autor: użytkownik usunięty
jozzek666 pisze:Cytrynówka Józka:

Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda

Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów

Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.

P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.
Bardzo fajny kolorek, lepiej to wygląda niż "sklarowana' cytrynówka o wyglądzie brudnej wody.
Jedno co mnie zastanawia, to to, że w wielu przepisach na cytrynówkę jest mowa o zalaniu skórek spirytusem wysokiej mocy 96%
Co moim zdaniem jest błędem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że ta moc nie nadaje się do ekstrakcji.

Re: RE: Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 6 sty 2020, 21:57
autor: aakk
radius pisze:No, to jeszcze jeden przepis na CYTRYNÓWKĘ. Prosty i przepyszny :!:

Składniki:
3 dojrzałe cytryny
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
1 szklanka cukru

Zagotować wodę z cukrem. Cytryny miętosimy chwilę jak babski cycek, nożykiem do jarzyn obieramy cienko tylko żółtą warstwę i obrane skórki wrzucamy do syropu. Z cytryn wyciskamy sok, odcedzamy ze wszystkich farfocli i pestek i wlewamy do syropu. Na koniec wlewamy spirytus, zamykamy naczynie i odstawiamy na 10-14 dni. Potem zlewamy płyn, filtrujemy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Poczęstujcie taką cytrynówką kobietę a zaręczam - jest wasza Obrazek: :ok:
Przepis sprawdził i poleca - Radius
Przepis opublikowany w 2010, dokopałem się do niego iii.. Jak już pojawiły się lepsze cytryny w grudniu to zrobiłem cytrynówkę. Szukałem właśnie przepisu według którego zrobię raz i odstawię bez konieczności łączenia składników kolejnego dnia itp. Cytrynówkę próbowały 3 osoby po 2 tygodniach od przyrządzenia, akurat po oddzieleniu skórek i jednogłośnie stwierdzone że wyszła pyszna Obrazek
Z ciekawostek bardzo szybko się klaruje, jak robiłem z innych przepisów np. z dodatkiem miodu, pomarańczy to klarowanie zdecydowanie trwało dłużej. Nie wiem co miało na to bezpośredni wpływ. Zrobiłem także test, odlałem nieco sklarowanej i po oddzieleniu skórek zmąciłem resztę. Wydawało mi mi się że klarowna będzie miała lepszy smak a ku mojemu zaskoczeniu to ta druga była przyjemniejsza w smaku, bardziej wyczuwalna kwaskowość, smak łagodny, przyjemniejszy. W klarownej zdecydowanie przebijały się procenty a mniej aromatów cytrynowych jeśli mogę tak to ująć Obrazek

W tym tygodniu kupiłem świetne cytryny, aż wchodziły w pomarańczowy kolor, aż słodziutkie. Dałem nieco mniej cukru, zobaczymy co ro wyjdzie Obrazek

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 6 sty 2020, 23:36
autor: janik
Właśnie tak to bywa w nowych smakówkach , ostrość i świerzość owocowa zagłusza moc alkoholu a po ułożeniu się trunku alkohol zaczyna dominować ,więc warto jeśli chcemy dłużej dojrzewać alkohol zachować inne proporcje. :idea: