Strona 3 z 5

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 9 paź 2017, 14:55
autor: uncles
Witajcie, Mam problem z cytrynówką. Była filtrowana, ale i tak pojawił mi się 'kożuch' . Z góry dziekuje za podpowiedzi jak się tego pozbyć...

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 9 paź 2017, 17:16
autor: mardok
Włóż wężyk i ściągnij ze spodu pozostawiając mętne.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 9 paź 2017, 17:17
autor: psotamt
Za rzadki masz cedzak do filtrowania, bo tego korka jest za dużo.
Zafunduj sobie filtr do kawy, będzie lepiej. Np taki:
http://allegro.pl/filtr-do-kawy-metalow ... 52971.html

Re: Cytrynówka

: środa, 11 paź 2017, 11:57
autor: michal278
Polecam też waciki do demakijażu..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Cytrynówka

: środa, 7 lis 2018, 21:07
autor: Adrian222
Mam w książce przepis według którego trzeba wybrać z cytryny miąższ (Bez albedo i żółtej skóry) i razem z sokiem dać go do słoja z wodą,cukrem i spirytusem.
Nie lepiej będzie jak tylko wycisnę cytryny i użyje samego soku bez miąższu?

Re: Cytrynówka

: czwartek, 8 lis 2018, 21:45
autor: Roman_Piotrowicz
Ja tak robię, wyciskam sok i wlewam do alkoholu. Ale nie pozbywam się żółtej skórki. Moim zdaniem jest tam jest mnóstwo aromatu. Obieram bardzo cienko (by nie zebrać albedo) i to wrzucam razem z sokiem :)

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 gru 2018, 15:48
autor: dooomino
Próbował ktoś użyć cukru trzcinowego do cytrynowki zamiast zwykłego białego?:)

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 gru 2018, 20:43
autor: sargas
Lepszy jest miód.

Re: Cytrynówka

: środa, 12 gru 2018, 09:08
autor: dooomino
Właśnie ja za miodem nie przepadam dlatego szukam alternatywy :D

Re: Cytrynówka

: środa, 12 gru 2018, 11:11
autor: wawaldek11
dooomino pisze:Próbował ktoś użyć cukru trzcinowego do cytrynowki zamiast zwykłego białego?:)
Próbowałem - i cytrynówka jak to cytrynówka - zawsze jest dobra ;)
Jedynie kolor jest ciemniejszy.

Re: Cytrynówka

: piątek, 8 mar 2019, 14:20
autor: kzyhu
Witam, zrobiłem cytrynówki i pomarańczówki. Cytrusy wyszorowałem w ciepłej wodzie zalałem 1l spirytusu na 3 dni. Szklankę cukru rozrobiłem z 1,25 l wody. Po 3 dniach połączyłem syrop ze spirytusem, sok wycisnołem. Smak i zapach ok ale jest mętne. Wyklaruje się to, jest jakiś inny przepis żeby wyszły wyklarowane. Pozdrawiam Krzysztof

Re: Cytrynówka

: piątek, 8 mar 2019, 15:17
autor: psotamt
kzyhu pisze:Wyklaruje się to, jest jakiś inny przepis żeby wyszły wyklarowane.
Czas, czas, czas. Ot i cały przepis.
Tak klaruję cytrynówkę i limoncello.

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 18:11
autor: chilka69
Może i ja napiszę mój przepis jak ja robię. 12 cytryn sparzonych zalewam 2 litrami spirytusem 96% na dobę. Później cytryny daję całe przez sokowirówke wolnoobrotową ,przelewam do damy i dopełniam do 4400 ml wodą razem z 400 gr cukru i po 24 godzinach filtruje przez gazę. Można spożywać po schłodzeniu. Robię tak od pół roku duże ilości

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 18:25
autor: sargas
Całe cytryny ze skórka zalewasz ?
Całe cytryny ze skórką wrzucasz do sokowirówki ?

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 20:36
autor: chilka69
A jak i robię od dawna, nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Każdy zachwala i naprawdę dużo ludzi piło, stosuję jako walutę na budowach. Jak coś muszę załatwić na budowie to cytrynówkę zawsze mam pod ręką,robię jej minimum 45 litrów mieśiecznie

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 20:39
autor: .Gacek
Nie czuć goryczki? Nie jest gorzkie? Mógłbyś napisać jeszcze dokładniej?

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 22:07
autor: chilka69
Jest akurat, sam próbuje nieraz. Goryczy nie czuć, gorzka też nie jest bo jest cukier. Szybko się ją robi i dlatego szybko znika :odlot:
Naprawdę nikt mi jeszcze nie powiedział że jest niedobra, piją ją pracownicy jak i kierownicy budów

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 22:11
autor: chilka69
Jak cytryny zalewam to mam przekrojone na pół, wybieram cytryny z cienką skórą bo są lepsze. Trzymam zalane maksymalnie dobę bo jak dłużej to jest gorycz

Re: Cytrynówka

: środa, 12 cze 2019, 18:22
autor: aakk
Szybko znika. Myć może dlatego nie czuć goryczki. Mam wrażenie że jeśli niedbale obrane są skórki i dostanie się białego to im dłużej taka cytrynówka stoi tym ta goryczka wybija się i daje o sobie znać.. Świeża jest ok.

Re: Cytrynówka

: środa, 12 cze 2019, 22:13
autor: chilka69
Stoi nieraz parę dni i nic nie czuć, to w czym problem? Niech ktoś spróbuje i da znać.

Re: Cytrynówka

: środa, 12 cze 2019, 22:14
autor: chilka69
To jest przepis na szybką cytrynówkę

Re: Cytrynówka

: środa, 12 cze 2019, 22:15
autor: aakk
Raczej miałem na myśli dłuższe leżakowanie.. miesiące..

Re: Cytrynówka

: czwartek, 13 cze 2019, 14:58
autor: psotamt
chilka69 pisze:To jest przepis na szybką cytrynówkę
Szybką do zrobienia i szybką do spożycia. Pijmy to, co nam smakuje :ok:
A w temacie cytrynówki słów kilka. Mój przepis wspomniany gdzieś wcześniej to też moczenie przekrojonych na pół cytryn w roztworze alkoholu z wodą i cukrem przez 32 godziny. Ktoś zaproponował mi limoncello żebym je uczynił i skutkiem będzie to, że zwykłej cytrynówki więcej nie zrobię. Rok temu udało mi się w okolicach marca kupić piękne cytryny w nakrapianym owadzie. Były świeże, pachnące, soczyste - bajka. Wziąłem DUŻO :D Część poszła na cytrynówkę, część na limoncello. Jedno i drugie było pite w różnym stopniu sezonowania obydwu trunków, łącznie ze stanem idealnego wyklarowania. Cóż, większość moich współbiesiadników i ja jesteśmy zdania, że zwykła cytrynówka jest lepsza niż limoncello.
Tak to jest, jeden woli córkę, drugi..... ;)

Re: Cytrynówka

: piątek, 14 cze 2019, 08:01
autor: chilka69
To prawda, cytrynówkę którą robię zazwyczaj spożywana jest w ciągu paru dni. Kiedyś jedna stała parę dni w butelce bo ją przeoczyłem to normalnie zrobiła się mętna i jakby się rozwarstwiła ale wstrząśnięta znowu wróciła do swojego koloru. Ja nie klaruje ale spróbuje jedną butelkę i zobaczę co będzie

Re: Cytrynówka

: piątek, 14 cze 2019, 09:20
autor: arTii
Zamiast wstrząsać, wystarczyło zlewarować to co klarowne. Niektórzy lubią mętne, ale lepiej prezentuje się sklarowane.
A tak przy okazji: gdzieś promocje na cytryny ktoś widział ostatnio? Bo mi właśnie cytrynówka się kończy...

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 17 cze 2019, 19:17
autor: sargas
Kolego przyczaj się na biocytryny w lidlu czasami w sobote robią promocje 50%. Cena jest wyższa ale jakość cytrynówki moim zdaniem również wyższa.

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 17 cze 2019, 23:33
autor: ludwinkb
Możesz też udać się na giełdę owoców i tam kupić za grosze takie na już do wyciśnięcia, lub jak masz znajomego w warzywniaku to u niego zamów. Ja tak robię, na jesieni kupiłem 15 kg za 15zł i to nie były takie jak idą do supermarketów.

Re: Cytrynówka

: wtorek, 18 cze 2019, 06:57
autor: arTii
To jest jakiś pomysł :) Tylko że nie mam żadnego zaprzyjaźnionego warzywniaka :( Ale coś będę kombinował.
Z tą giełdą, to jest całkiem niezła myśl - a kiedyś u nas to nawet dojrzewalnia cytrusów była - muszę się zainteresować, żeby znów jednorazowo zrobić większa ilość cytrynówki.

A wpadła mi jeszcze jedna myśl do głowy - może ktos próbował i już wie że to świństwo ;) - Gdyby do cytrynówki odrobinę mięty dodać?

Re: Cytrynówka

: wtorek, 18 cze 2019, 19:56
autor: chilka69
Ja mam znajomych w marketach i jak jest promocja to kupuje hurtowo, ja mieszkam w Gorzowie i kiedyś gościu miał dużą hurtownię cytrusów i sobie tam dojrzewały

Re: Cytrynówka

: środa, 19 cze 2019, 21:04
autor: lesu.pl
Wiecie co - mi moja cytrynówka wydawała się trochę blada. Kiedyś podbijałem kolor w ajerkoniaku kurkumą. Kurna jak dałem szczyptę kurkumy do cytrynówki - kolor marzenie. Tylko nie przesadzajcie z tym kolorem. W smaku nic się dzieje złego.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 13:11
autor: użytkownik usunięty
Witam
Trzeba uważać na cytryny, gdyż dziś zakupiłem pięknie wyglądające i soczyste na targowisku ale nawet po dwukrotnym traktowaniu wrzątkiem (przepis bodzia 1974) wosk pozostał na skórce. Zrezygnowałem z tych cytryn.
Nie ryzykując, że obce zapachy przejdą do trunku, zakupiłem w innym miejscu i okazało się, że po obróbce termicznej, są ok.
Dalej to tak jak w przepisie. Mniam
Pozdrawiam

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 13:18
autor: lesgo58
Sezon na cytryny zaczyna się w grudniu. Najlepsze są w styczniu i lutym. I to te sprowadzone z Włoch i Hiszpanii.
Cytryny można sprawdzać w trakcie zakupu. Jeśli po potarciu skórki ta będzie aromatycznie pachniała to można brać śmiało.
Sprawdzone wielokrotnie.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 14:46
autor: użytkownik usunięty
Dziękuję lesgo58. Nie pomyślałem o tym. Moja strata jest niewielka a Twoje rady bezcenne.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 16:08
autor: Zygmunt
I nigdy nie polewaj skórek cytrusów wrzątkiem, chyba, że sam zbierasz je z drzewa. Tylko zimna woda.

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 18:14
autor: użytkownik usunięty
Cóż, robię jak w przepisie wg bodzia 1974, tylko cukru daje mniej i zamiast bimberku 80% stosuję spirytus 96%. Dwa litry spirytusu 96%, 1litr soku z ok. 15-20cytryn, w zależności od jakości cytryn i 2l wody, wliczając tzw. popłuczyny.
Zygmunt pisze:I nigdy nie polewaj skórek cytrusów wrzątkiem, chyba, że sam zbierasz je z drzewa. Tylko zimna woda.
Możesz nam wyjaśnić, czemu tylko zimna woda?

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 18:17
autor: Zygmunt

Re: Cytrynówka

: środa, 6 lis 2019, 19:17
autor: użytkownik usunięty
Dziękuję @Zygmunt. Twoje uwagi, są również bardzo cenne.

Re: Cytrynówka

: czwartek, 7 lis 2019, 00:07
autor: użytkownik usunięty
Jeżeli zależy nam tylko na skórce od cytryny, a nie miąższu, to nie widzę problemu, by je sparzyć po umyciu, to chyba nawet lepiej jak pozostałe nieczystości zostaną wypłukane na zewnątrz ewentualnie do wewnątrz, ważne by skórka była czysta, a wrzątek wykona to chyba lepiej niż zimna woda.

Re: Cytrynówka

: niedziela, 17 lis 2019, 20:35
autor: artur.sukiennik
Chciałbym z cytrynówki bodzia zrobić gazowany napój taki 4-5% do butelkowania. I tak sobie wymyśliłem, że zrobie normalnie z przepisu tylko zamienie zwykły cukier na ksylitol albo erytrol. Następnie zaszczepie to minimalną ilością drożdzy, rozciencze do wspomnianych 4-5%, dodam cukru tak 3g/l i zabutelkuje do nagazowania. Czy to ma szanse się udać?

Re: Cytrynówka

: niedziela, 17 lis 2019, 20:50
autor: użytkownik usunięty
Nie za kwaśno im będzie?