Strona 1 z 1

Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

: niedziela, 19 cze 2011, 20:02
autor: lupus1978
Witam,

Ostatnio za namową Wielkiego Mistrza - zrobiłem tak :)
1. 50 koszyczków kwiatów Czarnego Bzu
2. 1 kg cukru
3. 1 litr spirytusu
4. 1 litr wody
5. sok z 3 pomarańczy i limonek

Kwiaty oczyszczone włożyć do dużego garnka wraz z cukrem, sokiem i wodą.
Doprowadzamy do wrzenia. Następnie chłodzimy.
Po schłodzeniu dodajemy spirytusu.
Naleweczkę odstawiamy na miesiąc i raz dziennie wstrząsamy.
Po 1 miesiącu filtrujemy i do butelek.

Specyficzny zapach i smak Czarnego Bzu złamany cytrusami jest niepowtarzalny.

Polecam

L1978

Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

: wtorek, 21 cze 2011, 23:13
autor: Vandal
Naleweczka na pewno bardzo aromatyczna z niepowtarzalnym zapachem :)

Co roku u mnie w domu jest robiony syrop na przeziębienie z kwiatu czarnego bzu, miodu, cytryn i propolisu.
Jeżeli ktoś raz tego spróbował - to nie zapomni tego aromatu do końca życia!!!

Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

: czwartek, 7 cze 2012, 10:44
autor: radius
Koledzy i koleżanki :!:
Właśnie jest sezon na czarny bez, więc podam przepis, wg którego ja zrobiłem w tym roku nalewkę;
50 dorodnych baldachów kwiatów czarnego bzu zebranych w słoneczny dzień, zalać (oczywiście po oddzieleniu kwiatów od szypułek) syropem z 0,5 kg cukru i 1 litra wody.
Dwie sparzone cytryny pokroić w plastry i dodać do zalewy.
Naczynie przykryć gazą i pozostawić na kilka dni w ciepłym i przewiewnym miejscu codziennie mieszając nie dopuszczając do fermentacji.
Potem odcedzić płyn (nie klarować) i dodać tyle spirytusu ile otrzymaliśmy soku.
Dodać przypraw do smaku (wedle uznania) - cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sok z dwóch cytryn (ja dodam z limonki). Macerować przez kolejny tydzień, zlać i można klarować. Powstały macerat rozcieńczyć w proporcji 1:1 z białym deserowym winem. Wymieszać i odstawić na miesiąc. Po miesiącu filtry i bibułki w ruch. Jeśli kwiaty były dobrej jakości to pyłki jeszcze długo będą się osadzać na dnie.
Prawdziwego smaku nalewka nabiera po rocznym leżakowaniu.

ZOBACZYMY :?: :)
P.S.
W całym domu roznosi się nieziemski zapach :klaszcze:

Re: nalewka Kacperka

: środa, 19 gru 2012, 22:30
autor: NASTAWIONY
Dla tych co lubią ciekawe połączenia smaków z kwiatem bzu w roli głównej...
Do nalewki wykonanej sposobem mniej więcej jak podano powyżej, czyli kwiat i cytryna,dodałem nalewu z liści czarnej porzeczki :kumple:
Początkowo miały być to dwie osobne nalewki,ale liście porzeczki zerwałem końcem maja,przez co straciły wiele walorów. Żeby mnie nie drażniła swoim przeciętnym smakiem wlałem ją do nalewki czarnobzowej.
Wczoraj po półrocznym leżakowaniu degustacja,smak bzu wybija się,a w tle intrygujący smak czegoś nieznanego, co zmusza do następnego łyka :)
Po za tym, obydwa te składniki pasują do siebie pod względem pory zbiorów...

Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

: czwartek, 25 lip 2013, 08:33
autor: ozaru
Witam mam pytanie czy w podanych przepisach nozna zastapic spirytus 60% wodka ? Mieszkam w kraju gdzie spirytus jest nielegalny przez co niedostepny.
Czekam na odp

Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

: czwartek, 25 lip 2013, 20:00
autor: panta_rei
Poza tym, że wyjdzie słabsze to jeszcze jest różnica w macerowaniu, spirytus w odpowiednim stężeniu robi to lepiej niż wódka, otruć się nie otrujesz i pewnie będzie bardzo smaczne, o ile dopasujesz proporcje. Życzę powodzenia!

PS. Może sam zrób sobie ten spirytus ;-)