Strona 1 z 1

likier kokosowy

: wtorek, 12 kwie 2011, 20:20
autor: teofil20
1-1,5 litr psoty;
1-2 kokosy;
Cukier do smaku;

Nakłuwamy orzech tak by mleko wylać do szklanki, rozłupujemy cały kokos i wybieramy biały miąższ. Do słoika wsypujemy wiórki z kokosa, wlewamy mleko kokosowe i zalewamy psotą. Odstawiamy na miesiąc lub dwa. Po tym czasie zlewamy likier przez kilkukrotnie złożona gazę i odstawiamy do dojrzewania, czas nieograniczony:)
Polecam mi smakowało

Re: likier kokosowy

: niedziela, 22 maja 2011, 20:31
autor: bogdan.wm
witaj mam takie pytanko, jaki kolor powinien mieć ten likier?? Bo mój stoi już 2 miesiąc i ma kolor mleka. To dobrze??

Re: likier kokosowy

: czwartek, 26 maja 2011, 20:06
autor: teofil20
Czy kolor mleka to nie wiem, ale nie powinien. Gdy go robiłem kilka razy to wychodził mi taki mętny jak woda z małą ilością mleka. Póżniej potrafi sie jeszcze troche sklarować.

Re: likier kokosowy

: wtorek, 27 mar 2012, 11:54
autor: markus383
Czy można użyć zwykłej wódki ze sklepu??

Macie może inne przepisy na Malibu, ale bez mleka.

Re: likier kokosowy

: środa, 28 lis 2012, 18:52
autor: we125
Czy można mleko kokosowe zastąpić mlekiem zagęszczonym? I Miąższ z kokosa zwykłymi wiórkami kokosowymi? Raz piłem likierek który miał smak kokosowy był w takiej płaskiej butelce z której nalewało się z dwóch dzióbków.I chciałbym teraz sam zrobić bo był bardzo dobry.

Re: likier kokosowy

: czwartek, 29 lis 2012, 19:57
autor: teofil20
Bezpośrednio z tego przepisu nie zrobisz takiego likieru. Z tego co wiem tam jest inna zasada produkcji, jednak dokładnie jej nie znam więc nie będę w błąd wprowadzał.

Re: likier kokosowy

: czwartek, 29 lis 2012, 20:05
autor: Zygmunt
Raz piłem likierek który miał smak kokosowy był w takiej płaskiej butelce z której nalewało się z dwóch dzióbków.I chciałbym teraz sam zrobić bo był bardzo dobry.
Prawdopodobnie chodzi Ci o Sheridan's: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sheridan's

Nie jest to likier kokosowy.
Przy okazji- nie róbcie nalewek na wiórkach kokosowych i mleku kokosowym (tym tłustym, białym, z puchy- nie woda ze środka włochatego kokosa)- miałem straszny problem, żeby dobrze oddzielić tłuszcz od alkoholu, a smak wcale nie był rewelacyjny.

Re: likier kokosowy

: czwartek, 29 lis 2012, 20:13
autor: Pawellos999
Znalazłem coś takiego, z przepisu wydaje się ciekawy likier ale jeszcze nie miałem okazji testować i podobny tutaj
Za to ten mogę polecić z czystym sumieniem jeśli ktoś lubi kukułki (cukierki :) )
@markus383 jeśli chcesz bez mleka to zwyczajnie nie dawaj mleka tylko maceruj samego kokosa lub wiórki, też jest fajny smaczek ;)

Re: likier kokosowy

: piątek, 30 lis 2012, 20:16
autor: we125
Tak Zygmunt jest to dokładnie ta butelka. Po przeczytaniu przepisu z internetu zrobiłem tak, zalałem wiórki kokosowe psotą 50% i po paru dniach odcedziłem. Mleko zagęszczone niesłodzone podgrzałem i rozpuściłem cukier waniliowy i zwykły cukier po ostudzeniu dodałem wódkę. Dzisiaj spróbowałem i czuć delikatny smak kokosa ale jest dużo gorsze jak likier kawowy. Dodam kawę i kakao powinno wszystko naprawić.

Re: likier kokosowy

: czwartek, 28 mar 2013, 23:00
autor: PETER29
Likier kokosowy na wiórkach.

1. Paczka wiórek kokosowych ( 25 dkg)
2. Torebka cukru waniliowego
3. Mleko kokosowe w puszce ( 400 ml )
4. Mleko skondensowane słodkie ( 400 ml )
5. Mleko skondensowane niesłodzone ( 400 ml)
6. Flaszka psoty 40% ( 0,7 l )

Do słoja wsypujemy wiórki, cukier waniliowy i zalewamy psotką. Zakręcamy i codziennie potrząsamy słojem. ( przez 7 dni ).
Po tygodniu odcedzamy i wyciskamy wiórki przez gazę. Ciecz którą uzyskaliśmy wlewamy do garnka i po kolei dolewmy
mleka intensywnie miksująć. Po zmiksowaniu wszystkiego znów na tydzień do słoja codziennie mieszająć.
Po tygodniu do butelek i smacznego.

Re: likier kokosowy

: piątek, 31 sty 2014, 18:50
autor: soltys
Zrobiłem likier wg przepisu kol. PETER29 ale coś poszło nie tak. Po zlaniu do butelek codziennie muszę nimi mocno potrząsać bo w przeciwnym wypadku na górze tworzy się piana, która krzepnąc całkowicie czopuje szyjkę butelki. Co mógłbym zrobić, żeby likierek jakoś uratować? Może ta piana to tłuszcz z mleka kokosowego? Może to odsączyć?

Re: likier kokosowy

: sobota, 1 lut 2014, 22:22
autor: Wald
Przelej do słoja, a jak się zbierze, ściągnij ręcznikiem papierowym.

Re: likier kokosowy

: niedziela, 2 lut 2014, 17:35
autor: PETER29
Dziwne rzeczy u mnie nie tworzyło się coś takiego. Zresztą zostało bardzo szybko spożyte przez kobietki tak że nie miało prawa się wytworzyć. A tak na poważnie zdarzyło się ale to jak jedna butelczyna została na parę dni w lodówce. I to nie żadna piana a po prostu cały likier zgęstniał. Jak postał w temperaturze pokojowej bez problemu właził do kielicha.

Re: likier kokosowy

: czwartek, 20 lis 2014, 18:49
autor: siseniora
chciałam zapytać czy dodanie barwnika spożywczego zmieni coś w likierze? oczywiście oprócz koloru i czy to dobry pomysł?

Re: likier kokosowy

: czwartek, 20 lis 2014, 21:05
autor: gr000by
Dobre jakościowo barwniki spożywcze nie powodują zmiany smaku trunku. Jak chcesz mieć alkohol o innym niż standardowy kolorze, to barwniki to najszybsza i najprostsza opcja zmiany koloru alkoholu.

Re: likier kokosowy

: poniedziałek, 6 lis 2017, 19:20
autor: Adrian222
Mam przepis na likier kokosowy z takich składników:

- puszka mleka kokosowego 400ml
- puszka mleczka zagęszczonego słodzonego 530g
- 500ml wódki 40% lub 200ml spirytusu 95% i 300ml wody

Co sądzicie o tym żeby zamiast wódki dać spirytus 95%?
Jak długo coś takiego można przechowywać w temperaturze pokojowej?

Re: likier kokosowy

: czwartek, 9 lis 2017, 08:25
autor: sylcia
Jak długo może takie coś stać - nie wiem, nigdy nie robiłam i nie zagłębiałam się w temat. A jeśli chodzi o zamianę wódki na spirytus to jest to tylko Twoja decyzja, zależy jak mocną chcesz mieć nalewkę/likier. Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.

Re: RE: Re: likier kokosowy

: wtorek, 5 gru 2017, 07:38
autor: imar42
sylcia pisze:Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.
???
Przecież jest napisane, że 200 ml spirytusu i 300 ml wody! Pomijając fakt kontrakcji otrzyma około 500 ml 40% wódki.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka

Re: likier kokosowy

: wtorek, 5 gru 2017, 09:12
autor: DoktorPio
Mój przepis jest banalnie prosty i swoim smakiem zwala kobiety na kolana :D
Co prawda nie jest klarowny tylko mleczny, podobny swoim przepisem do innych wyżej opisanych moc 30-31% idealna do sączenia z kieliszka albo z lodem :)

500ml - mleka kokosowego ( nie wody kokosowej )
500ml - mleka skondensowanego nie słodzonego
450ml - rektyfikatu prima sort 96%
100gr - cukru

Mleka zmieszać razem następnie ciągle mieszając dodać powoli spirytus i cukier wszystko dokładnie wymieszać. Można na początek dać 75gr cukru a jak będzie mało słodkie dosypać jeszcze 25gr :ok:

Re: RE: Re: RE: Re: likier kokosowy

: środa, 3 sty 2018, 11:21
autor: sylcia
imar42 pisze:
sylcia pisze:Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.
???
Przecież jest napisane, że 200 ml spirytusu i 300 ml wody! Pomijając fakt kontrakcji otrzyma około 500 ml 40% wódki.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
Ok, widzę, zwracam honor :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: likier kokosowy

: niedziela, 8 kwie 2018, 23:41
autor: synek3
Kocham likier kokosowy, muszę przetestować ten przepis, już kilka przerobiłem.