Strona 1 z 1

Re: Krupnik

: poniedziałek, 3 sty 2022, 13:26
autor: czytam
Zawsze możesz rozwodnić. W drugą stronę już trudniej.

Re: Krupnik

: czwartek, 13 sty 2022, 10:25
autor: michal278
Temu kto daje do krupnika wanilii kulka w łeb.. Cyt. za Szwejkiem.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Krupnik

: piątek, 14 sty 2022, 01:40
autor: LuarvikLuarvik
Taa, a jedyna prawdziwa cytrynówka to ta z pomarańczy syberyjskich.

Re: Krupnik

: sobota, 15 sty 2022, 12:09
autor: zaradek
Ja robię krupnik od 4 lat wg Cieślaka, ale jest dla mnie ciut za słodki i za mocny, dlatego co roku daję ciut mniej miodu / więcej wody (z 45% zszedłem do 42-43%)
Teraz w grudniu zaryzykowałem i nastawiłem krupnik z miodu gryczanego - zobaczę co wyjdzie i dam znać (ale zapowiada się całkiem dobrze).
Tym razem dałem 4,35kg miodu, 3l wody, 4,9l spirytusu. Dodatkowo 100ml zaprawki korzennej i 150ml soku z cytryny.
Pewnie w okolicy czerwca zrobię degustację (albo i wcześniej).

Re: Krupnik

: środa, 19 sty 2022, 09:18
autor: michal278
Przecież żartowałem z tą wanilią. Krupnik powinien wręcz mieć 50% i dojrzewać przynajmniej 3 lata. Ja mam butelki 15 letnie. Dopiero to poezja.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Krupnik

: czwartek, 20 sty 2022, 02:50
autor: LuarvikLuarvik
Nie, no ja z kolei śmiertelnie poważnie z tą cytrynówką...

Re: Krupnik

: wtorek, 8 lis 2022, 22:18
autor: HeniekStarr
zaradek pisze: Pewnie w okolicy czerwca zrobię degustację (albo i wcześniej).
Ostrzę sobie zęby na krupnik na gryczanym w tym roku. Jak Ci się udał?

Re: Krupnik

: środa, 9 lis 2022, 14:34
autor: lorniel
Mój krupnik zawsze robię jesienią na miodzie gryczanym lub z przewagą gryki, bo mi zostaje lub czasem nie jest dojrzały (zbyt duża zawartość wody i ryzyko fermentacji w słoiku).
Bazując na równych proporcjach objętości miodu, wody i spirytusu, całość wykonuję tak:
1. 1/2 objętości wody zagotowuję z przyprawami (oczywiście korzennymi - nie gotuję cytrusów) i po wystudzeniu dodaję 1/2 objętości spirytusu (gdzieś doczytałem, że powyżej 70% maceracja nie jest efektywna) - odstawiam na ok 2 tygodnie
2. miód mieszam z 1/2 ciepłej wody (pilnując, aby nie przekroczyć 40 stopni C) i po wystudzeniu mieszam z pozostałą 1/2 spirytusu i zaprawą przygotowaną w kroku 1
3. odstawiam i testuję kompozycję smakową w regularnych interwałach ;)

Efekt końcowy: voltarz wg mnie szacowany na poziomie ok 35% wystarcza, żeby rozgrzać i przyjemnie zmiękczyć nogi po 2 kieliszku :odlot:

Ciekawostka: zauważalny skok jakościowy w postaci harmonizacji smaku po 3 miesiącu, a Szanowna Połowica, nie przepadająca za miodem gryczanym, zachwycona smakiem od początku :)

Pozdrawiam

Lorniel

Re: Krupnik

: środa, 16 lis 2022, 18:02
autor: zaradek
Mi krupniczek gryczany wyszedł całkiem smaczny, że względu na walory smakowe - chyba lepszy niż na miodzie jasnym / wielokwiatowym.
Z minusów - nie wiem, czy to kwestia miodu (tak podejrzewam), że przy miodzie jasnym po 10 miesiącach od nastawienia miałem 3/4 wstępnie wyklarowanego trunku a tu mam 1/2. Zlałem ile mogłem a resztę przepuściłem przez gęste sito. Nie wyrzucałem tego, co się tam odkładało - zlałem w osobny słój (smakuję jak gęsty, procentowy miodek).
Teraz czekam, aż z tego filtrowanego / zlewanego (wymieszane razem) coś się będzie odkładać (a co jakiś czas, "spróbuję, czy nie skiśnięte" ;))

Re: Krupnik

: środa, 16 lis 2022, 18:33
autor: HeniekStarr
A próbowałeś wystawić na mróz/wstawić do zamrażarki? Mojemu krupnikowi bardzo pomogły ubiegłej zimy noce spędzone na mrozie. Osad zbił się w większe kłaczki i opadł na dno. Klarowne ściągnięte znad osadu wężykiem, reszta do wysokiej butelki i po kilku dniach na drzwiczkach w lodówce znowu zlewarowane. Zobaczymy, co wyjdzie z gryczanego, miód z akcji z forum winiarzy już mam w domu.

Re: Krupnik

: środa, 16 lis 2022, 22:04
autor: jakis1234
Dajcie sobie spokój z idealnym klarowaniem. Jeżeli nalewka ma trochę farfocli, to dodaje jej uroku naturalności.
Nalewki w sklepie są idealnie klarowne. Dlaczego? Bo nie są z naturalnych składników.

Re: Krupnik

: środa, 16 lis 2022, 22:42
autor: HeniekStarr
Estetom to powiedz. Kto tu mówi o idealnym klarowaniu? Mnie mętność i osad w niczym nie przeszkadza. Ale są wśród nas perfekcjoniści. I co? Pod pręgierz ich? Do gazu?

Re: Krupnik

: środa, 16 lis 2022, 23:07
autor: jakis1234
HeniekStarr pisze:Estetom to powiedz. Kto tu mówi o idealnym klarowaniu? Mnie mętność i osad w niczym nie przeszkadza. Ale są wśród nas perfekcjoniści. I co? Pod pręgierz ich? Do gazu?
A możesz pokazać gdzie wysyłałem perfekcjonistów pod pręgierz czy do gazu?
Chyba trochę przesadzasz.

Re: Krupnik

: czwartek, 17 lis 2022, 04:44
autor: wawaldek11
Nie trzeba być estetą żeby mając do wyboru kielichy z trunkiem klarownym i nie, sięgnąć po ten pierwszy. Ja tak mam ;)
Osady też zmieniają trochę smak, a filtracja, klarowanie z dostępem powietrza też może niekorzystnie wpłynąć na jakość.
I co tu wybrać, jak żyć?