Strona 1 z 1
Krupnik
: środa, 29 gru 2021, 13:12
autor: Lich555
Witam.
W książce pt. "Nalewki, kordiały i likiery oraz inne domowe spirytualia" Z. Skibickiego jest m.in. taki oto przepis na krupnik:
Składniki:
• 1 szklanka miodu wielokwiatowego
• 0,5 laski wanilii
• 5 goździków
• 3 ziarna ziela angielskiego
• Kawałek laski cynamonu - wielkości paznokcia
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Skórka z cytryny lub pomarańczy bez albedo
• 0,5 l wody
• 0,5 l spirytusu 95%
Sposób przygotowania:
• Miód i cukier rozpuścić w wodzie, dodać wszystkie przyprawy
• Zalać spirytusem
• 2-3 miesiące macerować
• Przefiltrować
• Leżakować min. 3 miesiące.
Czas maceracji i leżakowania wziąłem z innych przepisów na krupnik z tej samej książki. Jak autor sam podaje, jest to przepis "na szybko" i można go pić od razu po zrobieniu. Sam jednak podkreśla w innych przepisach, że gdy się leżakuje to jest oczywiście lepiej.
Obliczona przeze mnie końcowa moc alkoholu: 39-40%.
Co sądzicie o tym przepisie? Czy wszystko wydaje się w porządku? Ja nie widzę tutaj nic złego, ale zawsze wolę spytać innych o zdanie.
Re: Krupnik
: środa, 29 gru 2021, 17:40
autor: HeniekStarr
Przepis brzmi wiarygodnie. Możesz też z przypraw zrobić macerat/zaprawkę. Zalane 50% są już dobre do dalszej obróbki po dwóch tygodniach. Krupnik bywa mdły, dobrze jest zbalansować słodycz np. sokiem z cytryny
Re: Krupnik
: środa, 29 gru 2021, 17:49
autor: Lich555
Tutaj jest skórka z cytryny lub pomarańczy. Myślisz, że to nie wystarczy?
Re: Krupnik
: środa, 29 gru 2021, 18:21
autor: HeniekStarr
Skórka z cytryny to olejki eteryczne. Sok z cytryny to kwas cytrynowy. Dwie różne sprawy.
Ale skorygować kwasowość do własnych upodobań zawsze zdążysz.
Ja robię krupnik wg Cieślaka i tam ze względu na ilość miodu, dodatek soku z cytryny jest moim zdaniem konieczny.
Re: Krupnik
: środa, 29 gru 2021, 19:42
autor: Lich555
HeniekStarr pisze:Ja robię krupnik wg Cieślaka i tam ze względu na ilość miodu, dodatek soku z cytryny jest moim zdaniem konieczny.
Jaką ilość cytryny dajesz na litr krupniku? W jakie % celujesz przy Krupniku? Z tego co widzę to z większości przepisów jest 35-45%. Nie jest to za dużo? Nie psuje smaku?
Pewnie z pół roku dojrzewania minimum
Re: Krupnik
: czwartek, 30 gru 2021, 12:17
autor: HeniekStarr
Przepis na krupnik wyborowy jest na 45 %.
Nie jest wcale odczuwalna ta moc, a już po pół roku dojrzewania wcale.
Ten sam przepis mówi o łyżeczce soku na litr. Dałem łyżkę i uważam, że mógłbym i więcej.
Po dojrzewaniu taki krupnik jest też fajną zaprawką do wódki. Lesgo gdzieś pisał,jak na szybko dodał 50 ml krupniku do 450 ml wódki 38%.
Woltaż argumentował faktem, że sam krupnik już mocno grzeje, więc można moc ustawić nieco niżej.
Re: Krupnik
: czwartek, 30 gru 2021, 12:40
autor: Lich555
HeniekStarr pisze:Przepis na krupnik wyborowy jest na 45 %.
Planuję zrobić to w ten sposób:
1.Zrobić syrop z miodu i wody
2.Do ciepłego syropu (35-40°C) dodać skórki cytrusów + sok, wszystkie przyprawy i ostudzić
3.Dodać spirytus, i wszystko to macerować... no właśnie, ile? W Wyborowym widzę, że zaprawa korzenna maceruje się 2 tygodnie. Myślisz, że tyle wystarczy? W podobnym przepisie z książki, którą posiadam jest podane 6 tygodni
4.Przecedzić
5.Leżakować 4-6 miesięcy
Re: Krupnik
: czwartek, 30 gru 2021, 13:37
autor: LuarvikLuarvik
Myślę, że 3 miesiące maceracji i 6 maturacji będzie optymalne. Niby można krócej, ale ja odczuwam różnicę. Przecedzić nie wystarczy, trzeba filtrować. I miód jakiś neutralny, najlepiej wielokwiat, ale na pewno nie gryczany, spadziowy lub z tych białych.
Re: Krupnik
: czwartek, 30 gru 2021, 13:41
autor: LuarvikLuarvik
O, zniknął gdzieś mój powyższy post, by w tym przepisie podwoić ilość miodu i spirytusu, a także dodać sok z 2-3 cytryn. Sprawdzone.
Re: Krupnik
: czwartek, 30 gru 2021, 15:20
autor: HeniekStarr
Lich555, jeżeli wymieszasz wszystkie składniki, to i maceracja dłużej jak LuarvikLuarvik pisze.
W wyborowym maceruje się same przyprawy i dopiero potem miesza z miodem, wodą i spirytusem.
Re: Krupnik
: czwartek, 30 gru 2021, 18:05
autor: Lich555
LuarvikLuarvik pisze:I miód jakiś neutralny, najlepiej wielokwiat, ale na pewno nie gryczany, spadziowy lub z tych białych.
Tak, dałem wielokwiatowy, ale nie powiem, zaciekawiło mnie jak to by smakowało na gryczanym albo spadziowym
Ktoś próbował? Może warto z ciekawości. W necie widzę, że coś tam wyskakuje po wpisaniu "krupnik miód gryczany". Będę musiał kiedyś przetestować.
Re: Krupnik
: czwartek, 30 gru 2021, 19:17
autor: LuarvikLuarvik
W małych ilościach to można by i z melasą spróbować
Re: Krupnik
: piątek, 31 gru 2021, 17:55
autor: rozrywek
Lich555 pisze:
Planuję zrobić to w ten sposób:
1.Zrobić syrop z miodu i wody
2.Do ciepłego syropu (35-40°C)
Mam nadzieję że te 40⁰C to max.
Wiesz że miodu nie można podgrzewać zbytnio.
Wiele osób robi ten błąd, rozrabia z wrzącą wodą bo się szybko rozpuści.
Wspominam tylko na zapas, nie twierdzę że będziesz go gotował.
A dlatego o tym wspominam bo w większości przepisów w necie właśnie tak jest, zagotuj wodę z miodem i odszumuj.
Ps: A dokładnym przepisem się nie przejmuj zbytnio.
To wariacja twórcy, czyli twoja. Ziarrnko w tę czy tamtę różnicy nie zrobi.
To fajny, korzenny trunek i warto z nim eksperemyntować.
Oczywiście nie można przesadzić, niektóre ze składników są niesamowicie aromatyczne, warto aby było akurat wszystkiego po trochu, każdy składnik coś wnosi.
Re: Krupnik
: sobota, 1 sty 2022, 14:47
autor: LuarvikLuarvik
Tak jest, krupnik to nalewka tysiąca odsłon. Ja dodaję jeszcze imbir i tak jak nie lubię anyżu to tutaj gwiaździsty uważam za niezbędny. No i daję nieco więcej cynamonu, na powyższą ilość mniej więcej 1 laskę. No ale wiadomo jak to z nalewkami, co kto lubi.
Re: Krupnik
: sobota, 1 sty 2022, 15:32
autor: rozrywek
Zgadzam się z przedmówcą.
Bywa tak że jakiejś konkretnej przyprawy nie lubimy, ale....jej brak nie dałby tego finalnego efektu końcowego.
To musi współgrać. Lubię porównania to pozwolę sobie użyć:
To jak orkiestra i jej wspólne brzmienie całości. Vuvuzela sama w sobie u człowieka powoduje złość, a sąsiadka za ścianą rypiąca na skrzypcach didudidu doprowadzi do szału.
Ale jak się to połączy w harmoniczną całość to i cymbałki nie przeszkadzają.
Ja osobiście nie lubię cynamonu, jednak szczyptę dodam.
Tak samo nie lubię cytryny, ale fajna cytrynówka z miodem i przyprawami, taka porządna mętna, to już całkiem co innego
Tak to jest ogólnie ze smakiem, musi współgrać.
Re: Krupnik
: niedziela, 2 sty 2022, 09:22
autor: czytam
Ja przepis na krupnik mam nieco prostszy. Miód pół na pół ze spirytusem. Przyprawy, to już według własnego uznania. Lepiej jednak robić z przypraw zaprawki i dodawać do tego krupniku po jego wyklarowaniu i stabilizacji- 2-3 lata. Uprzedzając pytania zapewniam, że nie jest mdły ale raczej ostry. Z czasem łagodnieje i wygładza się.
Re: Krupnik
: niedziela, 2 sty 2022, 14:32
autor: LuarvikLuarvik
Uuu, 2-3 lata to już pewnie krupnik artystyczny
Mam też taki, ale wydaje mi się, że po tych ustawowych 6 miesiącach poprawa jakości nie jest jakaś znacząca, dla mnie niezauważalna. Może gdybyś zmienił proporcje to cukier nie przykrywałby przypraw aż tak bardzo i wcześniej by się eksponowały w smaku?
Re: Krupnik
: niedziela, 2 sty 2022, 15:09
autor: wawaldek11
czytam pisze:Ja przepis na krupnik mam nieco prostszy. Miód pół na pół ze spirytusem...
Wagowo czy objętościowo?
Słodki chyba?
Re: Krupnik
: niedziela, 2 sty 2022, 15:49
autor: czytam
Objętościowo. Smak i ostrość zależy od miodu. Od gryczanego (najostrzejszy) po akacjowy (najłagodniejszy). Przyprawiam zaprawką dopiero po zlaniu, więc aromaty i smaki wtedy się pojawiają. Zaprawki różne - wermut, gorzka, przepalanka... Do smaku. Potem całość nieco się harmonizuje. Technologia jest taka, bo nastawiam większą ilość krupniku (jak dla mnie) a z przyprawami łatwo przesadzić. Nawet dodawane w tych samych proporcjach mogą dać nieco inne efekty - zależy od źródła, roku, wieku itd. Czasami część wyklarowanego (bez przypraw) używam do dosładzania nalewek.
Re: Krupnik
: niedziela, 2 sty 2022, 18:48
autor: wawaldek11
To ja nie wiedziałem, że mam krupnik
Od wielu lat rozrabiam miód ze spirytusem właśnie do dosładzania po sklarowaniu. Obecny ma ze cztery lata. Nie pamiętam jakie proporcje, ale raczej z przewagą miodu, bo wydaje mi się, że to ulepek i nie próbowałem.
Re: Krupnik
: poniedziałek, 3 sty 2022, 13:26
autor: czytam
Zawsze możesz rozwodnić. W drugą stronę już trudniej.
Re: Krupnik
: czwartek, 13 sty 2022, 10:25
autor: michal278
Temu kto daje do krupnika wanilii kulka w łeb.. Cyt. za Szwejkiem.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Krupnik
: piątek, 14 sty 2022, 01:40
autor: LuarvikLuarvik
Taa, a jedyna prawdziwa cytrynówka to ta z pomarańczy syberyjskich.
Re: Krupnik
: sobota, 15 sty 2022, 12:09
autor: zaradek
Ja robię krupnik od 4 lat wg Cieślaka, ale jest dla mnie ciut za słodki i za mocny, dlatego co roku daję ciut mniej miodu / więcej wody (z 45% zszedłem do 42-43%)
Teraz w grudniu zaryzykowałem i nastawiłem krupnik z miodu gryczanego - zobaczę co wyjdzie i dam znać (ale zapowiada się całkiem dobrze).
Tym razem dałem 4,35kg miodu, 3l wody, 4,9l spirytusu. Dodatkowo 100ml zaprawki korzennej i 150ml soku z cytryny.
Pewnie w okolicy czerwca zrobię degustację (albo i wcześniej).
Re: Krupnik
: środa, 19 sty 2022, 09:18
autor: michal278
Przecież żartowałem z tą wanilią. Krupnik powinien wręcz mieć 50% i dojrzewać przynajmniej 3 lata. Ja mam butelki 15 letnie. Dopiero to poezja.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Krupnik
: czwartek, 20 sty 2022, 02:50
autor: LuarvikLuarvik
Nie, no ja z kolei śmiertelnie poważnie z tą cytrynówką...
Re: Krupnik
: wtorek, 8 lis 2022, 22:18
autor: HeniekStarr
zaradek pisze:
Pewnie w okolicy czerwca zrobię degustację (albo i wcześniej).
Ostrzę sobie zęby na krupnik na gryczanym w tym roku. Jak Ci się udał?
Re: Krupnik
: środa, 9 lis 2022, 14:34
autor: lorniel
Mój krupnik zawsze robię jesienią na miodzie gryczanym lub z przewagą gryki, bo mi zostaje lub czasem nie jest dojrzały (zbyt duża zawartość wody i ryzyko fermentacji w słoiku).
Bazując na równych proporcjach objętości miodu, wody i spirytusu, całość wykonuję tak:
1. 1/2 objętości wody zagotowuję z przyprawami (oczywiście korzennymi - nie gotuję cytrusów) i po wystudzeniu dodaję 1/2 objętości spirytusu (gdzieś doczytałem, że powyżej 70% maceracja nie jest efektywna) - odstawiam na ok 2 tygodnie
2. miód mieszam z 1/2 ciepłej wody (pilnując, aby nie przekroczyć 40 stopni C) i po wystudzeniu mieszam z pozostałą 1/2 spirytusu i zaprawą przygotowaną w kroku 1
3. odstawiam i testuję kompozycję smakową w regularnych interwałach
Efekt końcowy: voltarz wg mnie szacowany na poziomie ok 35% wystarcza, żeby rozgrzać i przyjemnie zmiękczyć nogi po 2 kieliszku
Ciekawostka: zauważalny skok jakościowy w postaci harmonizacji smaku po 3 miesiącu, a Szanowna Połowica, nie przepadająca za miodem gryczanym, zachwycona smakiem od początku
Pozdrawiam
Lorniel
Re: Krupnik
: środa, 16 lis 2022, 18:02
autor: zaradek
Mi krupniczek gryczany wyszedł całkiem smaczny, że względu na walory smakowe - chyba lepszy niż na miodzie jasnym / wielokwiatowym.
Z minusów - nie wiem, czy to kwestia miodu (tak podejrzewam), że przy miodzie jasnym po 10 miesiącach od nastawienia miałem 3/4 wstępnie wyklarowanego trunku a tu mam 1/2. Zlałem ile mogłem a resztę przepuściłem przez gęste sito. Nie wyrzucałem tego, co się tam odkładało - zlałem w osobny słój (smakuję jak gęsty, procentowy miodek).
Teraz czekam, aż z tego filtrowanego / zlewanego (wymieszane razem) coś się będzie odkładać (a co jakiś czas, "spróbuję, czy nie skiśnięte"
)
Re: Krupnik
: środa, 16 lis 2022, 18:33
autor: HeniekStarr
A próbowałeś wystawić na mróz/wstawić do zamrażarki? Mojemu krupnikowi bardzo pomogły ubiegłej zimy noce spędzone na mrozie. Osad zbił się w większe kłaczki i opadł na dno. Klarowne ściągnięte znad osadu wężykiem, reszta do wysokiej butelki i po kilku dniach na drzwiczkach w lodówce znowu zlewarowane. Zobaczymy, co wyjdzie z gryczanego, miód z akcji z forum winiarzy już mam w domu.
Re: Krupnik
: środa, 16 lis 2022, 22:04
autor: jakis1234
Dajcie sobie spokój z idealnym klarowaniem. Jeżeli nalewka ma trochę farfocli, to dodaje jej uroku naturalności.
Nalewki w sklepie są idealnie klarowne. Dlaczego? Bo nie są z naturalnych składników.
Re: Krupnik
: środa, 16 lis 2022, 22:42
autor: HeniekStarr
Estetom to powiedz. Kto tu mówi o idealnym klarowaniu? Mnie mętność i osad w niczym nie przeszkadza. Ale są wśród nas perfekcjoniści. I co? Pod pręgierz ich? Do gazu?
Re: Krupnik
: środa, 16 lis 2022, 23:07
autor: jakis1234
HeniekStarr pisze:Estetom to powiedz. Kto tu mówi o idealnym klarowaniu? Mnie mętność i osad w niczym nie przeszkadza. Ale są wśród nas perfekcjoniści. I co? Pod pręgierz ich? Do gazu?
A możesz pokazać gdzie wysyłałem perfekcjonistów pod pręgierz czy do gazu?
Chyba trochę przesadzasz.
Re: Krupnik
: czwartek, 17 lis 2022, 04:44
autor: wawaldek11
Nie trzeba być estetą żeby mając do wyboru kielichy z trunkiem klarownym i nie, sięgnąć po ten pierwszy. Ja tak mam
Osady też zmieniają trochę smak, a filtracja, klarowanie z dostępem powietrza też może niekorzystnie wpłynąć na jakość.
I co tu wybrać, jak żyć?