Nalewki na mało popularnych składnikach.
: sobota, 28 mar 2020, 23:43
Zacznijmy od tataraku...Nie chodzę po bajorach, szuwarach, wypatrując świeżego tataraku- w tym przepisie użyję suszonego korzenia tataraku więc proponuję - udajemy się do sklepu zielarskiego. Do roboty: do litra gorzały 40-45% wsypujemy 1 gram suszonego korzenia tataraku,kawałek pokruszonej laski cynamonu,ziarno lub dwa kardamonu, 1 lub 2 gozdziki sklepowe. Odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać to jakoś albo przefiltrować. Następnie przygotować syrop z pół szklanki wody i 10 dkg. cukru. Wymieszać to i odstawić na dwa i pół miesiąca. Jestem strasznie uparty na ten tatarak,robię go już któryś kolejny raz i zawsze mam delikatny niedosyt jakości smaku. Co tam można jeszcze dodać, jak tam piszą...ususzoną skórkę pomarańczową. Zróbcie sobie taki tatarak i dodajcie tam może co innego jeszcze...by tatarak nie znikł z naszych stołów. Jak ktoś łazi po bajorach,rzekach-można użyć liści...
Koper (w tym przypadku nasiona kopru)- kupuje się toto na bazarkach, na stoiskach z nasionami lub przyprawami. Jestem w trakcie eksperymentów z mieszanką nasion kopru i kminku + cukier. Efekty nie są zadawalające ale jestem uparty na ten koper podobnie jak na tatarak. Z nasionami kopru będę robił różne następne próby i opiszę..
Koper (wiechcie suszone)- wiecie,te takie krzaki dodawane do ogórków kiszonych..Jaki zarąbisty zapach mają takie wiechcie...Kupuję taki suszony koper i wieszam na ścianie. Pachnie cudownie w całej chałupie ożywczą wonią najwspanialszych ogórków kiszonych jakie tylko jesteśmy w stanie sobie wymarzyć. Takie krzaki kopru użyję również do eksperymentów kiedy wiechcie kopru będą dostępne...
Seler(korzeń)- Kolega W_TG podsunął temat selera dodanego do wina- poeksperymentujmy więc z korzeniem selera w nalewkach..
Jest jeszcze korzeń pietruszki..
Pobawię się z tymi naszymi ziemcami i opiszę..Pozdrawiam
Mod.
Pisz staranniej. Rób spacje po znakach przestankowych.
Koper (w tym przypadku nasiona kopru)- kupuje się toto na bazarkach, na stoiskach z nasionami lub przyprawami. Jestem w trakcie eksperymentów z mieszanką nasion kopru i kminku + cukier. Efekty nie są zadawalające ale jestem uparty na ten koper podobnie jak na tatarak. Z nasionami kopru będę robił różne następne próby i opiszę..
Koper (wiechcie suszone)- wiecie,te takie krzaki dodawane do ogórków kiszonych..Jaki zarąbisty zapach mają takie wiechcie...Kupuję taki suszony koper i wieszam na ścianie. Pachnie cudownie w całej chałupie ożywczą wonią najwspanialszych ogórków kiszonych jakie tylko jesteśmy w stanie sobie wymarzyć. Takie krzaki kopru użyję również do eksperymentów kiedy wiechcie kopru będą dostępne...
Seler(korzeń)- Kolega W_TG podsunął temat selera dodanego do wina- poeksperymentujmy więc z korzeniem selera w nalewkach..
Jest jeszcze korzeń pietruszki..
Pobawię się z tymi naszymi ziemcami i opiszę..Pozdrawiam
Mod.
Pisz staranniej. Rób spacje po znakach przestankowych.