Strona 1 z 1

Nalewki na mało popularnych składnikach.

: sobota, 28 mar 2020, 23:43
autor: ollo
Zacznijmy od tataraku...Nie chodzę po bajorach, szuwarach, wypatrując świeżego tataraku- w tym przepisie użyję suszonego korzenia tataraku więc proponuję - udajemy się do sklepu zielarskiego. Do roboty: do litra gorzały 40-45% wsypujemy 1 gram suszonego korzenia tataraku,kawałek pokruszonej laski cynamonu,ziarno lub dwa kardamonu, 1 lub 2 gozdziki sklepowe. Odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać to jakoś albo przefiltrować. Następnie przygotować syrop z pół szklanki wody i 10 dkg. cukru. Wymieszać to i odstawić na dwa i pół miesiąca. Jestem strasznie uparty na ten tatarak,robię go już któryś kolejny raz i zawsze mam delikatny niedosyt jakości smaku. Co tam można jeszcze dodać, jak tam piszą...ususzoną skórkę pomarańczową. Zróbcie sobie taki tatarak i dodajcie tam może co innego jeszcze...by tatarak nie znikł z naszych stołów. Jak ktoś łazi po bajorach,rzekach-można użyć liści...
Koper (w tym przypadku nasiona kopru)- kupuje się toto na bazarkach, na stoiskach z nasionami lub przyprawami. Jestem w trakcie eksperymentów z mieszanką nasion kopru i kminku + cukier. Efekty nie są zadawalające ale jestem uparty na ten koper podobnie jak na tatarak. Z nasionami kopru będę robił różne następne próby i opiszę..
Koper (wiechcie suszone)- wiecie,te takie krzaki dodawane do ogórków kiszonych..Jaki zarąbisty zapach mają takie wiechcie...Kupuję taki suszony koper i wieszam na ścianie. Pachnie cudownie w całej chałupie ożywczą wonią najwspanialszych ogórków kiszonych jakie tylko jesteśmy w stanie sobie wymarzyć. Takie krzaki kopru użyję również do eksperymentów kiedy wiechcie kopru będą dostępne...
Seler(korzeń)- Kolega W_TG podsunął temat selera dodanego do wina- poeksperymentujmy więc z korzeniem selera w nalewkach..
Jest jeszcze korzeń pietruszki..
Pobawię się z tymi naszymi ziemcami i opiszę..Pozdrawiam

Mod.
Pisz staranniej. Rób spacje po znakach przestankowych.

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: środa, 8 kwie 2020, 10:52
autor: rozrywek
Dodaj miodu.

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: środa, 8 kwie 2020, 13:32
autor: ollo
Tak- tatarak z miodem będzie chyba lepszy niż z cukrem. Spróbujemy...

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: środa, 8 kwie 2020, 13:40
autor: LuarvikLuarvik
Z miodem to dobry pomysł, ale doprecyzowałbym, że ze 2-3 łyżeczki na litr (dołożyć zawsze można) i raczej jakiegoś wyrazistego, gryczanego lub spadziowego. Nie wiem jak smakuje i jak intensywny jest tatarak, ale wyobrażam sobie, że miód neutralny da tylko słodycz, bo tatarak może zabić miodowy posmak. W każdym razie na początek poeksperymentowałbym na jakiejś próbce rzędu 250ml.

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: środa, 8 kwie 2020, 14:48
autor: rozrywek
Ja specjalnie nie podpowiedziałem jaki miód.
Koledzy świetnie doradzają. Dwa wyraziste smaki muszą być wyczuwalne ale tworzyć nowy.
Zadanie na śniadanie: Anyż i kardamon. Miód mam. Co dalej?

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: środa, 8 kwie 2020, 15:48
autor: LuarvikLuarvik
Dobry początek pod krupnik:)

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: piątek, 17 kwie 2020, 09:50
autor: organoleptyk
Ollo.
Sam musisz zawyrokować czy "lepsza" będzie na cukrze, czy na miodzie. Intuicja podpowiada mi, że na....cukrze. Dlaczego? Ponieważ miód może "pogryźć" się z tatarakiem. Ale to trzeba sprawdzić. Osobiście miód mi nie do wszystkich nalewek pasuje zamiast cukru. Ma zbyt dominujący aromat. Do tych słodkich ( likierowych ) tak. Natomiast wytrawnych lub DELIKATNYCH już nie. Powodzonka.

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: piątek, 17 kwie 2020, 17:01
autor: rozrywek
Jedyne co mogę dodać w temacie to zeszyt długopis i parę pustych butelek.

Ja już parę razy spartololiłem coś ale próbowałem.
Landrynkowa nalewka. Cytrynówka. Na kukułkach nalew. Cukierki takie.
Wszystko tak intensywne że nie szło tego pić.
Przesadziłem ze składnikami i tyle.
Chrzanówka ma być lekko chrzanowa a nie jakbyśmy chrzan jedli.
Popieram wszelakie eksperymenta i jak pisałem a zrób pan tyle różnorodnych flaszek niech postoją. Najwyżej wylejesz
Miód też oczywiście nie do wszystkiego może pasować. Jak alufelgi do Tico.

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: piątek, 17 kwie 2020, 17:30
autor: JanOkowita
Dla przypomnienia: https://alkohole-domowe.com/nalewka/prz ... rkach.html

Zrobiłem i mam do dzisiaj. Czasami kogoś poczęstuję jako ciekawostka, ale generalnie to można wypić tego 20 ml i wystarczy. A tak po głowie mi chodzi nalewka na rybkach anchois z kaparami i zielonym pieprzem.

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: piątek, 17 kwie 2020, 19:06
autor: organoleptyk
JanOkowita
Anchois z kaparami raczej smakowo nie. Ale trza to potraktować co najmniej 70% by rozpuścić tłuszcz rybi inaczej nic z tego. Natomiast zielony pieprz (marynowany) uwielbiam i to może być ciekawe.

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: piątek, 17 kwie 2020, 20:03
autor: irek89
Ja np. robiłem z mniszka lekarskiego macerowanego w miodzie.
https://alkohole-domowe.com/forum/nalew ... 21850.html

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: piątek, 17 kwie 2020, 20:22
autor: rozrywek
JanOkowita pisze:Dla przypomnienia: https://alkohole-domowe.com/nalewka/prz ... rkach.html

Zrobiłem i mam do dzisiaj. Czasami kogoś poczęstuję jako ciekawostka, ale generalnie to można wypić tego 20 ml i wystarczy.
Po co robić coś czego się nie da pić?

Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

: piątek, 17 kwie 2020, 20:25
autor: użytkownik usunięty
JanOkowita pisze: A tak po głowie mi chodzi nalewka na rybkach anchois z kaparami i zielonym pieprzem.
I z glonami :D ...taki żarcik.
Powiem Ci Janie, że masz "wysublimowane" kubki smakowe :scratch: