Strona 1 z 3

Jagermeister

: wtorek, 18 lut 2020, 19:20
autor: robert4you
Lubię bardzo ten likier i od jakiegoś czasu kombinowałem jak zrobić coś co będzie mocno zbliżone do oryginału.
No i prawie się udało. O tym dlaczego prawie będzie na końcu.

RECEPTURA ( składniki rozdrabniamy w moździerzu, nie mielimy)

Pkt1
Anyż - 1 gwiazdka, rozdrabniamy i zalewamy 60 ml spirytusu, pozostawiamy na 24h. Potem odcedzamy.

Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g

Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.

Pkt3
Do moździerza wsypujemy i rozdrabniamy:
- suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
- suszony majranek - 1 łyżeczka
- suszona mięta - 1 łyżeczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- kminek -1 łyżeczka
- suszony rumianek - 1 łyżeczka
- owoce jałowca - 1 łyżeczka
- suszony estragon - 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
- suszony piołun - 1/4 łyżeczki
- suszona zielona pietruszka - 1/2 łyżeczki
- suszona lawenda - 1/2 łyżeczki

Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka

Odstawiamy na 1 do 2 h.

Następnie dodajemy nalew z anyżu, mieszamy i wszystko bardzo dokładnie filtrujemy.
W tym czasie robimy syrop cukrowy z 250g cukru i 250g wody. Syrop studzimy i mieszamy z przefiltrowanym nalewem.
Na koniec dodajemy 10 ml karmelu firmy Strands. https://alkohole-domowe.pl/zaprawka-bar ... -25ml-p896.

Odstawiamy przynajmniej na kilka dni.
Jeżeli pojawi się osad to jak najszybciej zlewamy lub filtrujemy - resztki składników mogą oddawać gorycz.

Uzyskany likier jest bardzo fajny i bardzo przypomina Jagermaister.

No i niestety łyżka dziegciu na koniec. Po zmieszaniu z RedBullem smak mocno się rozjeżdża. Nie umiem sobie z tym poradzić. Może ktoś z kolegów wykona przepis, posmakuje i coś doradzi.

Re: Jagermaister

: wtorek, 18 lut 2020, 19:24
autor: JanOkowita
Dziękuję za przepis, zapewne skorzystam. Ale nie rozumiem, jak można mieszać z RedBullem! Taki trunek moim zdaniem zawsze pije się w czystej formie, w temperaturze pokojowej, najlepiej po posiłku lub jako rozgrzewka zimą.

Re: Jagermaister

: wtorek, 18 lut 2020, 19:27
autor: robert4you
Z Red Bullem i lodem też jest niezły. Mój zięć czy syn czystego nie ruszają. Młodzież.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermaister

: wtorek, 18 lut 2020, 20:58
autor: 275synio
Janku, prawie wszystko by się zgadzało ;)

Sam producent podaje zresztą, że jego alkohol najlepiej smakuje zmrożony do -18 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze smak jest także najintensywniejszy. Co ciekawe, najlepiej pić jagera tuż po obfitym posiłku jako digestif.

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 09:13
autor: artur.sukiennik
No to już mam zajęcie na weekend;-) ;-)

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 11:32
autor: robert4you
W weekend będę kończył coś ala gin. Na podobnej zasadzie jako nalew z ziół. Bez powtórnych destylacji.
Zobaczymy co wyjdzie.
W następnej kolejności mam w planie pokombinować z ballantines brasil.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 11:43
autor: zaradek
robert4you pisze:kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
Rozumiem, że chodzi o takie małe, czarne kuleczki, które znajdują się wewnątrz "większego" ziarenka? ;-)

PS. Ja ostatnio zrobiłem a'la GIN (a właściwie jałowcówkę) - dałem z 10 kulek suszonego jałowca + pasek skórki z cytryny (bez albedo) i płaską łyżeczkę cukru na 1L alkoholu 40%. Po dwóch tygodniach odcedziłem i z tonikiem było pyszne.
Parę dni temu zrobiłem podobnie, dodatkowo dałem kawałeczek kory cynamonu. Dam znać, co z tego wyjdzie.

Re: Jagermaister

: środa, 19 lut 2020, 12:58
autor: robert4you
Tak, chodzi o małe kuleczki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: środa, 26 lut 2020, 21:35
autor: artur.sukiennik
No i zrobione;-) ;-) Już po zmieszaniu jest super i naprawdę bardzo przypomina orginał :klaszcze: dzięki za przepis :poklon; za pare dni opisze wrażenia smakowe z finalnej degustacji :D

Re: Jagermeister

: środa, 26 lut 2020, 21:52
autor: robert4you
Czym dłużej stoi tym smak jest lepszy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 08:55
autor: artur.sukiennik
Taka ilość to napewno długo nie poleży;-) przy następnej partii spirytusu zrobię tak ze 4l i odstawię do porządnego przegryzienia;-) ;-)

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 09:35
autor: aakk
No i namówili.. Zrobię z ciekawości bo oryginalny zdarzało mi się pić i smak mi odpowiadał. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się we wszystkie składniki? Uda się kupić w jednym markecie czy trzeba latać i kompletować?

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 13:49
autor: artur.sukiennik
Napewno w sklepie zielarskim kupisz wszystkie składniki. W markecie raczej nie dostaniesz piołunu i lawendy, miałem też problem z anyżem gwiaździstym. Można też zamówić wszystko przez internet;-)No i trzeba zamówic zaprawke;-)

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 15:58
autor: robert4you
Zaprawka nie jest obowiązkowa. To tylko kolor.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

Re: Jagermeister

: czwartek, 27 lut 2020, 23:00
autor: mirek-swirek
Nie moge sie doczytac, co robimy z ziolami z punktu 2?

Re: Jagermeister

: piątek, 28 lut 2020, 00:09
autor: eldier
robert4you pisze:Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Też na początku nie mogłem się doczytać :D

Re: Jagermeister

: piątek, 28 lut 2020, 09:43
autor: Kamal
Karmel można samemu w domu zrobić, i już jeden składnik odchodzi. :)
K.

Re: Jagermeister

: niedziela, 1 mar 2020, 13:19
autor: artur.sukiennik
Wczoraj odbyła się kolejna degustacja i powiem szczerze jest klasa;-) ;-) ziołowy orzeźwiający smak idealnie imituje prawdziwego jagera. Degustowałem wraz ze znajomymi i wszystkie opinie były pozytywne;-) ;-) do tego nalewka gotowa do spożycia po 4 dniach, no przecież to jest cudo;-) ;-)

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 02:21
autor: użytkownik usunięty
Bez jaj 8-) Na tych składnikach nie może to smakować jak Jagermeister. Wierzę, że jest smaczne, ale smak będzie miało inny, warto sobie kupić oryginał i porównać, ja tak robiłem i straciłem na tym wiele miesięcy i flaszek.
Skład jest inny i nie jest to prawdą, że składa się z 56 ziół jest ich dużo mniej ;)
Nawet jak Ci się uda w trafić w skład, to na początku nie od razu przypomina Jagermeistera, musi swoje odleżakować co najmniej dwa miesiące. Mój po tym czasie, moim zdaniem ma zgodność z oryginałem na poziomie 90 paru procent, ja je wyczuwam, moi znajomi już nie.
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało. Poza tym jeszcze nad nim pracuję.
Ale, żeby nie być gołosłownym mogę za jakieś 2-3 miesiące podesłać próbki, gdyż obecne zostały przetestowane do ostatniej kropli.
I żeby nie zostać posądzonym, że wysyłam oryginał podeślę nalew w postaci jasnej przed jego barwieniem.

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 19:48
autor: wolan
Kolego @japitole za posty wiem ale nie powiem powinno się usuwać użytkowników z forum.
Jest to skarbnica wiedzy i należy z niej czerpać ale i dawać coś od siebie.
Autora tematu przepraszam za zbędne dywagacje.
Właśnie zamawiam zioła do tej nalewki, mam ja zamiar zrobić na weekendzie :)
I jestem ciekaw postępu z ala' ginem ;) bo ten trunek jest jak najbardziej w moim guście :).

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 19:53
autor: artur.sukiennik
Kolega @japitole widocznie nie korzysta z wiedzy innych kolegów. Naprawde warto wypróbować ten przepis;-) ;-)

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 21:48
autor: robert4you
Prawdziwy Polak. No cóż.

I jaka wiedza że ziół nie jest 56. Ciekawe na jakiej podstawie to twierdzenie. No chyba że zgodnie z nickem tak sobie kolega pitoli co popadnie.
Ciekawe czy kolega wie dzięki komu używa aabratka czy bufor.
No gdyby inni też tak podchodzili do forum to ciągle miałby odstojniki że słoików i kanke po mleku.
Szkoda słów.


Z ginem poszło słabo. Jest niepijalny. W weekend pójdzie na pot stila to może go uratuje.
Zastanawiam się czy ktoś próbował już wisielca, tylko zamiast pomarańczy powiesić zioła z przepisu na gin?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 22:04
autor: artur.sukiennik
Kolega to pewnie alfa i omega i do wszystiego doszedł metodą prób i błędów :klaszcze:

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 2 mar 2020, 22:27
autor: robert4you
Znalazłem jeszcze coś takiego

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 00:22
autor: użytkownik usunięty
Ba...lepiej wprowadzać w błąd i twierdzić, że zrobiło się Jagemeistera, ilu później po takich postach błądzi i się zniechęca, bo ogrom czasu zmarnowali na jakiegoś bittera. Może i się nie podzieliłem wiedzą, ale uczciwie o tym wspomniałem, a wy i tak nie mogliście tego uszanować i powstrzymać języka za zębami...Może dzięki mojemu pierwszemu postowi uchronię choćby jedną osobę przed stratą czasu i pieniędzy.
Taką wiedzą z pseudo jagerem, to można w dwa dni zapełnić forum, czy wtedy lepiej byście się czuli jakbym przytoczył kilka przepisów na nalewki ziołowe i powiedział, że smakują jak Jagermeister?

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 08:47
autor: artur.sukiennik
Zdecydowanie wszystkich zachęciłeś do eksperymentowania postem o treści "straciłem na to dużo czasu i pieniędzy" dlatego nie dla psa kiełbasa ;-) ;-)

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 10:20
autor: wolan
Czytałem na białym forum, że parę osób próbowało wisielca w dużym słoiku. Trzeba by poszukać w wątku o gine. Ja poluje od 2 tyg na jakiś szybkowar na allegro bo wlewać do kega 50l, parę litrów kompotu z jałowca nie ma chyba większego sensu ;) (grzałki).
U nas na forum wątek o ginie i jałowcowkach jest też dość obszerny :) i ciężko się na coś zdecydować ;).

A wracając do kolegi i jego postępowania, zawsze możesz podać najbardziej zbliżony przepis nazwać to Ala' jager i poprosić reszte forumowiczów o sugestie jak to udoskonalić, zawsze może wyjść coś lepszego od oryginału :). Albo ugryźć się w palce i nie pisać nic, bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :P

Re: Jagermeister

: wtorek, 3 mar 2020, 18:52
autor: robert4you
Japitole ale pitolenie!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: niedziela, 8 mar 2020, 15:19
autor: aakk
1.5g kardamonu to już waga samych ziarenek?
I jak mocno rozgnieść przyprawy z punktu drugiego? Wystarczy? ObrazekObrazek

Re: Jagermeister

: niedziela, 8 mar 2020, 22:46
autor: robert4you
Tak, samych ziarenek.
Tak, wystarczy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: poniedziałek, 9 mar 2020, 18:52
autor: aakk
Wszystko zmieszane, taki kolorek mi wyszedł. Mimo że jeszcze nie zaszedł magiczny proces przegryzania się (:D) musiałem dzioba umoczyć. Muszę przyznać że jest całkiem fajne, może gdzieś tam nuta jagermeistera jest ;) dodałem też mniej cukru - 200g zamiast 250g bo z doświadczenia wiem że w każdym przepisie jak dla mnie jest za słodko. Na pewno zrobię więcej i pójdzie do leżakowania.
Obrazek

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 14:38
autor: marcingrzesik
Też się zabrałem za robotę ObrazekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 15:25
autor: artur.sukiennik
Jaki przejrzysty kolorek;-) ;-) ;-)

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 18:35
autor: aakk
Będziesz trzymał dłużej zalane przyprawy? Bo raczej nie oddadzą całego aromatu jeśli będziesz postępował czasowo tak jak w przepisie.

Edit: ją swoją po dwóch dniach zlewam znad osadu, oczywiście musiałem spróbować. Jest coraz lepiej. Przelewam do butelek i niech odpoczywa :) Obrazek

Re: Jagermeister

: środa, 11 mar 2020, 23:29
autor: robert4you
Co to za gałęzie w tym słoiku?

Trzymanie dłużej raczej oddala nas od oryginalnego smaku.
Pojawia się gorycz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 12 mar 2020, 00:27
autor: marcingrzesik
Świeży rozmaryn, plus wszystkie dodatki podpieczone na patelni dla wydobycia aromatu.

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Jagermeister

: niedziela, 15 mar 2020, 09:35
autor: stefunk
japitole pisze: nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało.
To jest żenujące, jak w przedszkolu, szkoda, że nie masz oporów korzystać ze zmarnowanej energii, czasu i pieniędzy innych użytkowników forum.

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 kwie 2020, 10:27
autor: tomczylitomasz
Dzień Dobry wszystkim!
Właśnie oczekuje dostawy przypraw i będę się brał za moją pierwsza imitacje jegera.
Pierwszego zrobię wedle oryginalnego przepisu z pierwszego posta, ale chciałem zapytać czy rzeczywiście nie lepiej trzymać przypraw dłużej?
To pytanie do użytkownika aakk - czy po zlaniu dopiero po dwóch dniach nalewka nie jest zbyt gorzka?
pozdrawiam.

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 kwie 2020, 13:06
autor: robert4you
I jak wyniki, koledzy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 kwie 2020, 14:54
autor: aakk
Moja jest ok, nie wyczuwam nic gorzkiego. Jest nieco pieprzna, coś czuję że moja waga kuchenne niezbyt nadaje się do ważenia takich małych porcji i zwyczajnie poszło za dużo pieprzu muszę kupić taką wagę cocmi zważy dokładnie i zrobię kolejną porcję.