Strona 1 z 1

Nalewka z brusznicy

: piątek, 6 wrz 2019, 19:04
autor: zając_poziomka
Borówka brusznica, to niewielkie, czerwone jagody, które dawniej często były używane, jako dodatek do mięs, zwłaszcza dziczyzny. Teraz niestety nieco zapomniane, ale warto do nich wrócić. Sam zobaczyłem je kilka lat temu na placu targowym i od tamtej pory regularnie robię z nich nalewkę. Właśnie jest na brusznicę sezon, więc polecam Wam spróbować.

Mój przepis jest dość standardowy: kilo owoców, litr 70% alkoholu, macerować minimum miesiąc. Minimum, bo borówki wolno oddają smak i kolor do nalewki. Po odstaniu płyn odlewam, owoce odciskam i zasypuję je 200-250g cukru. Jak cukier się rozpuści, ponownie odciskam, łączę oba płyny, klaruję, filtruję i wlewam do butelek.

W nalewka jest owocowa, lekko cierpka. Ja daję mało cukru, bo zależy mi, żeby tą cierpkość zachować.
W smaku przypomina nieco żurawinę, ale nalewka od żurawinowej ma mocniejszy smak i kolor. Na dodatek łatwiej się klaruje i nie ma tylu osadów.

Polecam!