Strona 1 z 1

Nalewka malinowa

: środa, 4 wrz 2019, 15:38
autor: fo11rest
Pisałem wprawdzie już to w jednym temacie ale postanowiłem założyć to jako nowy temat.

NALEWKA MALINOWA:
Składniki:
1kg malin, 1/2kg cukru, 1/2L spirytusu, 1/2L wódki

Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Re: Nalewka malinowa

: środa, 4 wrz 2019, 16:21
autor: boxer1981228
Można szybciej, maliny wystarczy potrzymać w alkoholu tydzień, max 10 dni nie ma potrzeby trzymać je 3 miesiące. Szkoda czasu. I owoce zalej alkoholem a dopiero po odciśnięciu zasyp je cukrem i postaw w ciepłe zaciemnione miejsce. Jak nie masz prasy to cukier wyciągnie jeszcze troszkę pozostałości z owoców. Potem wszystko do kupy, szybkie klarowanie i gotowe. Moja rada jeszcze taka aby zapisywać sobie ile wlało się alko i jakiego procentu, po odciśnięciu będziesz znał dokładny procent nalewu i będziesz mógł ewentualnie rozrobić do pożądanego procentu.

Box

Re: Nalewka malinowa

: środa, 4 wrz 2019, 16:46
autor: fo11rest
Można wycisnąć sok z malin i dodać trochę spirytusu i wódki i będzie jeszcze szybciej heh.

Mój przepis oparty jest o wydawnictwo książkowe MARTEL a dokładnie "Marynaty i nalewki siostry Marii" Ja trzymam się tego przepisu i nalewka jest rewelacyjna.

Re: Nalewka malinowa

: środa, 4 wrz 2019, 19:56
autor: Góral bagienny
Kolego wyluzuj :o Twój przepis fajny, kolegi też bo szybszy :D. Ja mam przepis od dziadka, wujka, i 3 z książek :D

Re: Nalewka malinowa

: środa, 4 wrz 2019, 22:31
autor: zaradek
Ja zrobiłem tak:
Kilogram malin zalałem destylatem rozrobionym do 68% w ilości 1,16 litra (o te 0,16 więcej niż wcześniej planowałem). Po 6 dniach, odcedziłem macerat a maliny zasypałem 400g cukru. Dopiero po rozpuszczeniu cukru (ze 2-3 dni, mieszając słojem), odlałem sok i potem odcisnąłem maliny prasą. Po połączeniu płynów powstało jakieś 2l o zawartości 39% alkoholu. Po dwóch tygodniach "zaprzyjaźniania się składników", była smaczna (ale wiadomo - im dłużej, tym lepiej) ;-)