Strona 1 z 1

Przepalanka inaczej

: środa, 29 maja 2019, 19:55
autor: wegemantm
Wpadłem na genialny plan. Nie każdemu będzie to smakować ale gwoli eksperymentu myślę jak najbardziej trafne. Robię jak przepalankę z tym, że używam gotowych mieszanek i dodaję cukru wedle uznania, zwykły lub trzcinowy. Podane przykłady są przypadkowe. Zachęcam do eksperymentu i komentarzy.

Re: Przepalanka inaczej

: czwartek, 11 lip 2019, 23:42
autor: gorzalka84
Ja od jakiegoś czasu robię tylko majenie z cukrem trzcinowym. Pracochłonność zerowa, smak wg mnie odpowiedni i brak dodatkowych składników (zero kaca itp)

Re: Przepalanka inaczej

: czwartek, 18 lip 2019, 11:28
autor: wegemantm
Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?

Re: Przepalanka inaczej

: piątek, 19 lip 2019, 10:18
autor: kmarian
Jak przepalanka to coś trzeba przepalić. Ja leję odrobinę wody do garnuszka, sypię cukru około 1/3 pojemności naczynia i stawiam na kuchenkę. Na początku odparowuje woda, mieszam ciągle. Cukier zaczyna się karmelizować, bez mieszania się nie obejdzie bo przypalisz. W momencie kiedy zawartość jest już brązowa a z garnuszka zaczyna dymić, zdejmuję z grzałki, odczekuję chwilę i wlewam do tego wodę (najbardziej niebezpieczny moment, pryska to gorącymi kropelkami), mieszam ciągle do rozpuszczenia karmelu.
Jako środki bezpieczeństwa - na rękach rękawice, garnuszek trzymam przez kombinerki, oczy chronią okulary i ..... nikogo w kuchni!
Tak ja robię. :twisted:

Re: Przepalanka inaczej

: piątek, 19 lip 2019, 11:14
autor: bociann2
Ja wlewam gorący karmel DO wody. Nic nie pryska.

Re: Przepalanka inaczej

: piątek, 19 lip 2019, 11:44
autor: wawaldek11
Nie lubię ekstremalnych sytuacji w kuchni przy sporządzaniu karmelu. Pamiętam, jak Tato wlewał wodę - pryskało, buchało :mrgreen:
A ja po prostu czekam, aż karmel przestygnie poniżej 100°C, wlewam wodę i lekko mieszam, czasem podgrzewając.

Re: Przepalanka inaczej

: piątek, 19 lip 2019, 19:53
autor: wegemantm
Ja roztapiam sam cukier na wolnym ogniu, 3 łyżki + opakowanie wanilinowego 20g mieszając aż otrzymam odpowiedni dla mnie kolor, do płynnej masy wlewam gorącą wodę 0,5L i mieszam do rozpuszczenia. Dobieram 500ml 93% jak wystygnie (tyle wychodzi z cm/zp po drugim gonieniu) Dość słodkie, mi smakuje.

Re: Przepalanka inaczej

: sobota, 20 lip 2019, 21:23
autor: gorzalka84
wegemantm pisze:Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?
Na 0,5l bimberku i 0,5l wody daję dwie pełne (ale nie bardzo kopiaste) łyżki stołowe. Cukier mieszam z wodą (alkohol o dziwo słabiej rozpuszcza cukier) a później całość. Wychodzi lekko słomkowy kolor i posmak delikatny, który kojarzy mi się z miodówką. Więcej cukru i była by chyba zbyt "muląca". Jak dla mnie smakuje wyśmienicie i znajomym których częstowałem też byli zadowoleni.

Re: Przepalanka inaczej

: poniedziałek, 22 lip 2019, 07:28
autor: wegemantm
Panooowieeee i Panie rewelaaaacjaaaa. Dobrałem cytrynówkę zamiast wodą to przepalanką. Z czystym sumieniem mogę polecić. Stało 10 dni. Miało stać dwa tygodnie ale... cierpliwość się skończyła.

Re: Przepalanka inaczej

: niedziela, 30 sty 2022, 13:31
autor: AAmatorek
Czy można przyjąć ze na 1 L trunku o mocy 40-50 dajemy 2 łyżki stołowe cukru ?

Ja osobiście robię proporcje przepalanki na 1L takie

2 łyżki stołowe cukru na patelnie nieprzywierającą
Rozgrzewam mieszają do momentu kiedy zaczyna robić się brązowa piana, następnie wyłączam grzanie
Dodaje trochę najlepiej wrzącej wody
Dodaje 1 goździka
Dodaję odrobinę cukru wanilinowego
2-3cm trawy żubrowej (turówka)
Załączam grzanie aż zacznie wrzeć, wyłączam i zostawiam na 5 minut następnie wyławiam trawę i goździka studzę
Dodaję do 1L wódki lub np wodę 500 ml + przepalankę (około 50 ml (tyle wychodzi)) mieszając i do tego wlewam 500ml 96% mieszając (w takiej kolejności)

Kusi mnie zrobienie przepalanki z cukru trzcinowego lub pół na pół trzcinowy i zwykły, ale boje się czy czasem mętne się nie zrobi jak wymieszam to z wódką.

Re: Przepalanka inaczej

: poniedziałek, 31 sty 2022, 09:53
autor: drgranatt
wegemantm pisze:...Dobrałem cytrynówkę zamiast wodą to przepalanką...
Możesz jakoś jaśniej to opisać bo nic nie rozumiem :scratch:

Re: Przepalanka inaczej

: piątek, 27 maja 2022, 23:59
autor: wegemantm
Karmel + woda, przepalony cukier w sensie rozpuszczony w wodzie. Taka oto mikstura zamiast roztworu wody i procentów do przyżądzenia cytrynówki. Zalewam tym cytryny plus spiryt rzecz jasna :D Coś ala syrop cukrowy tylko brązowy :odlot:

Re: Przepalanka inaczej

: poniedziałek, 30 maja 2022, 14:11
autor: majster1
inaczej to sie nazywa whiskey :)

Re: Przepalanka inaczej

: wtorek, 9 sie 2022, 09:47
autor: AAmatorek
Robił ktoś może przepalanke z brązowego- trzciniwego ?
Jest ciekawsza niż ze zwyklego?

Re: Przepalanka inaczej

: wtorek, 9 sie 2022, 13:37
autor: .Gacek
Wg mnie nie jest ciekawsza taka przepalanka. Szkoda kasy na trzcinowy. Kiedyś myślałem, że doda aromatu niczym rum, niestety się myliłem.

Re: Przepalanka inaczej

: wtorek, 9 sie 2022, 14:18
autor: dzozef
Tyle że po dodaniu do alko daje ciemniejszy kolor. Bardziej brązowy. Przy tej samej ilości cukru.

Re: Przepalanka inaczej

: środa, 10 sie 2022, 00:32
autor: wawaldek11
Może warto użyć melasy - jak smoła jest ;)

Re: Przepalanka inaczej

: środa, 10 sie 2022, 11:54
autor: czytam
dzozef pisze:Tyle że po dodaniu do alko daje ciemniejszy kolor. Bardziej brązowy. Przy tej samej ilości cukru.
ten sam efekt po dłuższym przytrzymaniu karmelu na ogniu.

Re: Przepalanka inaczej

: środa, 10 sie 2022, 16:55
autor: dzozef
Niestety nie. Po dodaniu karmelu ze zwykłego cukru do alkoholu wychodzi kolor słomkowy. Po dodaniu karmelu z cukru trzcinowego do alkoholu wychodzi kolor brązowy. Nie wiem w jakich ilościach @czytam dodajesz, ale u mnie jest duża różnica. No chyba, że mieszasz pół na pół. :scratch:

Re: Przepalanka inaczej

: środa, 10 sie 2022, 19:16
autor: czytam
To, o czym piszecie, bez obrazy, to przepalanka bida. Spróbujcie , proszę, przepalanki wg przepisu z książki Cieślaka. Jest różnica.

Re: Przepalanka inaczej

: piątek, 12 sie 2022, 07:56
autor: drgranatt
dzozef pisze:Niestety nie. Po dodaniu karmelu ze zwykłego cukru do alkoholu wychodzi kolor słomkowy...
Powiedzmy, że na 0,5 l wódki daję łyżeczkę cukru do skarmelizowania to sam decyduję jaki chcę osiągnąć kolor. Im mocniej go przypalę tym ciemniejszą mam wódkę. To jest akurat proste.

Re: Przepalanka inaczej

: piątek, 12 sie 2022, 09:13
autor: AAmatorek
A wam też blednie taka przepalanka z czasem?
Mam butelkę z przed 2 lat i jest żółta, a pamiętam jak była mega brązowa
czytam pisze:To, o czym piszecie, bez obrazy, to przepalanka bida. Spróbujcie , proszę, przepalanki wg przepisu z książki Cieślaka. Jest różnica.
Chętnie bym się skusił spróbować, ale co roku zapominam orzechy ogarnąć... no i zastanawiam się dlaczego "przepalanka " jak w jego opisie nie przepala się cukru (chyba, że ja coś źle zrozumialem)