Strona 1 z 1
Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 00:49
autor: wkg_1
Hej !
Strasznie mnie korci nalewka z jabłek. Tyle, że to nie sezon na jabłka - stąd pytanie jak w temacie.
Z jakich dostępnych teraz jabłek można zrobić nalewkę ?
Część planuję przegotować bez refluksu na niby-jabłecznik ale zasadniczo chodzi o nalewkę.
Czy też nie warto i trzeba czekać do jesieni ?
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 06:10
autor: PierwszyWolnyLogin
Nalewka? Nie destylat?
Nalewki robi się raczej z bardzo esencjonalnych owoców, z jabłek jakoś słabo to widzę...
Kup w sklepie słoik jabłek do szarlotki, dodaj flaszkę i zobacz co wyjdzie...
PWL
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 06:32
autor: psotamt
Na nalewkę tylko rajskie jabłuszka. Występują jeszcze w sadach tzw zapylacze. Jabłka małe, kwaśne i cierpkie. W tym roku mam zamiar je wypróbować. Rajskie polecam, bo nalewka smaczna i o pięknym kolorze.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 07:53
autor: Szlumf
Robię nalewkę z suszonych jabłek (antonówka). Wychodzi całkiem dobra. Tylko, że jabłka z własnego suszenia. Nie wiem jaka wyjdzie z kupnych. Szukaj lekko kwaskowych.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 11:05
autor: wkg_1
Dzięki za odpowiedzi !
No właśnie myślałem o antonówce ale jakoś nie mogę jej znaleźć na bazarkach w okolicy. Podsuszyć sobie sam mogę na suszarkach do grzybów : )
A rajskie jabłuszka wypróbuję na pewno tylko je sobie sam gdzieś znajdę i uzbieram.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 14:58
autor: silvio2007
Antonówki o tej porze chłopie nie znajdziesz w sprzedaży. To jedne z najwcześniejszych jabłek przecież, jak papierówka.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 15:37
autor: wkg_1
Szara Reneta jest ale boję się, że mi wyjdzie szarlotka : D
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 17:16
autor: psotamt
Zamiast wiosną napalać się na nalewki, zaplanuj sobie cały sezon teraz. Nalewki lubią spokój
Rób dobry spirytus, niech pooddycha i ułoży się. Gdy dojrzeją owoce będzie w sam raz
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 17:37
autor: wkg_1
Widzisz, problem jest taki, że już zaplanowałem, zrobiłem, oddychał i mnie łapy świerzbią żeby coś zdziałać
Na jesień planuję pigwowca, żurawinę, derenia, śliwkę, na lato wiśnię a gdzieś po drodze jabłko, może z gruszką na destylat z nalewki.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 18:33
autor: psotamt
wkg_1 pisze: już zaplanowałem, zrobiłem, oddychał.
Nieźle! Nie zapomnij o najważniejszej, ratafii. Ta ma wszystkie pod sobą
Ja mam już 3 słoje 12-litrowe na 3 te nalewki. Będą z 17 owoców, tylko krajowych. Zapewniam, warto.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 18:38
autor: wkg_1
No ale Ratafia to wyższa szkoła jazdy - muszę się przygotować teoretycznie z proporcji itd ...
Tu chyba bardzo trzeba uważać żeby jeden z owoców nie przytłoczył wszystkiego.
Ja tam lubię najpierw się przygotować a potem dążyć do perfekcji : ) Spirytus już mi się nudzi - żona po smaku rozpoznaje z jakiej wody wódka więc chyba nie jest źle ...
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 20:53
autor: czytam
Bez przesady z tą wyższą szkołą. Dodajesz kolejno pojawiające się owoce w równych ilościach. W miarę postępu dodajesz spirytus 70% tak, aby owoce były przykryte. Dalszy ciąg jesienią.
Mimo panującej mody na bardzo czysty spirytus do nalewek, zachęcam do prób ratafii z rumem.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 22:30
autor: Szlumf
Rum jest dobry nie tylko do ratafii. Warto sprawdzić z innymi owocami.
Ja o tej porze roku działam na mrożonych owocach.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: sobota, 13 kwie 2019, 23:06
autor: wkg_1
Tylko trzeba najpierw nauczyć się robić rum
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: poniedziałek, 15 kwie 2019, 15:34
autor: Mafiej
Z tą nauką to jest masakra, nim się dojdzie do jakiejś tam "perfekcji" to przy braku czasu minie kilka lat. Ja mam za sobą pierwsze zacierania nie wiem z jakim skutkiem. (Kiedyś o tym napiszę) W moim przypadku, powiedzmy że za kilka miesięcy napełnie pierwszą beczkę. Trzeba czekać 6-12 miesięcy a nawet dłużej nie wiedząc co wyjdzie. Po tym okresie nastawiamy drugą, trzecią i dopiero zaczniemy rozumieć i wprowadzać korekty... Długa droga przed nami.... Dobrze że w miarę młody jestem, to jeszcze coś mi tam dobrego wyjdzie za kilka lat
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: poniedziałek, 15 kwie 2019, 17:16
autor: eldier
Robiłem z szarej renety kilka lat temu na jesień, jakoś nie ma na nią amatora... I tak sobie stoi i czeka aż reszta zapasów się skończy i już nic nie zostanie oprócz jej i wina z ryżu
Jak Cię łapki świerzbią to może smorodinówka? Teraz już czas, a w niektórych rejonach to nawet już może być po czasie.
Później zrobisz sobie nalewkę z kwiatów akacji, gdzieś tam po drodze będą kwiaty czarnego bzu i wreszcie truskawki, a dalej to już z górki
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: poniedziałek, 15 kwie 2019, 18:14
autor: radius
eldier pisze:...to może smorodinówka? Teraz już czas, a w niektórych rejonach to nawet już może być po czasie.
No, po czasie to może jeszcze nie, ale
Cмородина za dwa-trzy tygodnie będzie miała odpowiednio rozwinięte pierwsze listki, odpowiednie na zbiór do listkówki
Potem już tylko czekać na dojrzałe owoce
A co do smaku gotowej smorodiny, to wg mnie jedna z najlepszych nalewek
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: poniedziałek, 15 kwie 2019, 18:27
autor: wawaldek11
U mnie wszystko rozwija się i dojrzewa później
Mógłbyś dać fotkę w jakim stadium rozwoju zbierać najlepiej pączki/listki na cмородинy?
Może przenieść tę prośbę w inne miejsce?
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: poniedziałek, 15 kwie 2019, 19:58
autor: radius
@wawaldek11, ja robię wg tego przepisu -
https://kulinarny.wordpress.com/2010/02 ... sierszuly/
Listki zbieram gdzieś w pierwszej połowie maja
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: poniedziałek, 15 kwie 2019, 22:57
autor: eldier
@radius to powiem Ci, że mam kilka krzaczków porzeczki wzdłuż małego lasku i wydawało mi się, że już za późno, bo w są praktycznie w pełni rozwinięte. Już od dawna słyszałem wiele dobrego o smorodinówce, ale zawsze przegapiłem odpowiedni moment, ale może nie będzie jeszcze za późno.
Jakbyś wrzucił fotkę jak to u Ciebie wygląda to byłbym wdzięczny
wkg jeszcze wracając, ratafia jest to jedna z pierwszych nalewek które robiłem i ma jeden bardzo ważny atut - nawet jak wrzucasz po garści owoców to na koniec sezonu wychodzi jej sporo
Fajnie jest szukać dzikich i leśnych owoców, bo tak jak mówię nie potrzebujesz od razu 5kg czy więcej, tylko wypadasz ma godzinkę do lasu i już masz porcję do dodania, a w lesie można znaleźć na prawdę różne dziwne rzeczy
U mnie np rośnie kilka krzaków agrestu albo jeden krzaczek porzeczki czerwonej czy tez dzika bardzo wcześnie dojrzewająca czereśnia
Nie mówiąc już o ałyczy, która to w sumie rośnie na każdym kroku, ale akurat jej nie dodaje do ratafii.
Teraz jeszcze czekam aż coś wyrośnie z rozrzuconych pestek wiśni
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: wtorek, 16 kwie 2019, 06:26
autor: lesgo58
Zrywasz ledwo co rozwinięte z pączków małe liście, jeszcze nie całkowicie przekształcone w duże liście. Jak się trafi napuchnięty a jeszcze nie całkowicie rozwinięty pączek - to tez nic złego. Jedno jest pewne. Trudno, nie mając doświadczenia trafić z odpowiednim momentem.
Ma być coś takiego jak na zdjęciu. Takie liście to już ostatni moment. Zdjęcie oczywiście nie moje...
liscie.jpg
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 715#p81715
Ważne żeby się nie zagapić i nie zrywać za późno. Zbyt dojrzałe liście dają bardzo dużo "zdrewniałego" taninowego smaku. Mi osobiście to przeszkadza.
Podobnie z listówką z wiśni. Im młodsze liście zerwiemy tym lepiej . Oczywiście możemy używać też liści już dojrzałych, ale wtedy musimy uważać z ich ilością. I raczej tylko jako dodatek do nalewek (bądź zapraw wszelakich)
wzbogacający bukiet.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: wtorek, 16 kwie 2019, 09:13
autor: radius
@eldier, u mnie porzeczka wygląda tak
listki (1).jpg
można by już zrywać, ale ja robię to później, zrywam takie jak na zdjęciu lesgo58. Moim zdaniem dają bardziej wyraziste i lekko taninowe posmaki, które bardzo mi w smorodinówce odpowiadają
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: środa, 17 kwie 2019, 10:57
autor: manowar
wkg_1 pisze:Szara Reneta jest ale boję się, że mi wyjdzie szarlotka : D
Co złego w szarlotce...
Ja robiłem tak - jedna reneta pokrojona w 8/16 zalana w 1l butelce 40-45% wódką z 2-3 goździki, kawałeczek kory cynamonu - stoi miesiąc - zlewasz, zasypujesz niewielką ilością cukru - łączysz. Nalewka lekka, łatwa i przyjemna - niezbyt mocna nie za słodka - ładny kolor.
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
: środa, 17 kwie 2019, 14:53
autor: eldier
Dzięki Panowie za foty, może jednak nie jest jeszcze za późno
W sb pójdę obadać temat i zobaczymy czy to już ten moment.
Może niech moderator przeniesie posty dotyczące smorodinówki do oddzielnego tematu?