Strona 1 z 1

Likier Słony karmel

: wtorek, 9 kwie 2019, 21:30
autor: arTii
Właśnie opracowałem przepis - wykonałem i jak dla mnie jest rewelacja.
Oczywiście ja nie umiem zrobić mało :D

Likier Słony Karmel

Składniki
  • 1kg cukru
  • 1l wody
  • 2l śmietanki 30%
  • Około 25g soli
  • Spirytus 96% - 800ml
Przygotowanie
  • Do garnka wsypać cukier i powoli mieszając na niedużym ogniu skarmelizować go
  • Gdy osiągnie brązowy kolor i rozpuści się w całości dodać powoli wodę ciągle mieszając (uwaga – woda będzie gwałtownie odparowywała!!! Ryzyko poparzenia), gotować jeszcze przez chwilę aż całość karmelu się rozpuści.
  • Dodać śmietankę i sól i gotować jeszcze przez chwilę w celu odparowania części wody
  • Po ostudzeniu powoli dodawać spirytus ciągle mieszając.
Mile widziana konstruktywna modyfikacja przepisu.

Re: Likier Słony karmel

: wtorek, 9 kwie 2019, 21:55
autor: Dwaid
Z chęcią spróbuję, ostatnio miałem okazję spróbować krupnika słony karmel i był całkiem spoko :)
Ale na próbę na pewno zrobię mniej, maksymalnie z połowy przepisu :)

Re: Likier Słony karmel

: wtorek, 9 kwie 2019, 22:30
autor: .Gacek
Cześć.
Bardzo lubię rosyjską / łotewską wódkę Stolichnaya stoli salted caramel. Niestety cena 0,7 to od 59 zł w promocji po 69 zł w cenie regularnej, a to dla mnie niestety drogo. Zacząłem szukać zaprawek ale nigdzie takiej nie znalazłem. Wilton miał w swojej ofercie ten aromat do artykułów spożywczych w cenie ok 40 zł, chyba nr artykułu 604-290 ale w hurtowniach jest go brak. Ja na chwilę obecną wrzucam do garnka cukier i przykrywam go delikatnie wodą aby był delikatnie wilgotny ale nie zalany całkowicie. Podgrzewam delikatnie rondelek ale nie przypalam go bo złapie kolor. Kiedy już mam takie gęściwo niczym klej dorzucam szczyptę soli takiej grubej jak kawałki pokruszonego betonu, himalajskiej lekko różowej. Jest taka w Piotrze i Pawle kosztuje chyba 11 zł za pół kilo. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane biorę kawałeczek na łyżeczkę i rozpuszczam w szklance wody.... jeżeli mi smakuje to ok. Jeżeli nie, dodaje znowu szczyptę soli i próbuję. Trzeba uważać bo bardzo łatwo przesadzić z solą.
Jednak nie jest to ten sam oryginalny smak...
Mieszać z destylatem według własnych upodobań, kolor bezbarwny, lekko opalizujący ☺

Re: Likier Słony karmel

: środa, 10 kwie 2019, 07:48
autor: arTii
@.Gacek - zgadza się - łatwo przesolić :) Ale ja lubię słone
Dwaid pisze: zrobię mniej, maksymalnie z połowy przepisu
Może faktycznie na początek daj mniej soli - ja lubię słone, ale nie każdemu to musi odpowiadać.
Niemniej to jest mój autorski przepis - nie znalazłem "na szybko" przepisu na taki likier, a prawdę mówiąc, to zainspirowała mnie w sklepie butelka Krupniku :D
Po rozlaniu do butelek mój likier dzisiaj wygląda tak:
20190410_074501.jpg
Smakuje tez nieźle, ale tylko łyżkę oblizałem :D Trzeba będzie dzisiaj niestety samochodem jeździć...
A po lewej nieśmiało wyglądają buteleczki ze śmietankówką :mrgreen: którą z kolei zostałem zainspirowany przez kolegę który mi przywiózł "oryginalną" śmietankówkę z Oleśna.

Re: Likier Słony karmel

: niedziela, 25 sie 2019, 10:35
autor: Dwaid
arTii pisze: A po lewej nieśmiało wyglądają buteleczki ze śmietankówką :mrgreen: którą z kolei zostałem zainspirowany przez kolegę który mi przywiózł "oryginalną" śmietankówkę z Oleśna.
Ja jestem bardzo ciekawy jak smakuje ta oryginalna, czasami w pracy przejeżdżam przez Olesno, ale nigdy nie pamiętam o tym by się zatrzymać po nią :)
Nie mniej postanowiłem zrobić własną i wyszła bardzo dobra, dodałem jeszcze odrobinę prawdziwej wanilii, ziarenka dały ładny efekt wizualny w białym likierze, no i podkręciły fajnie smak :)

Re: Likier Słony karmel

: piątek, 10 sty 2020, 11:31
autor: RobertTillett84
O rany, ale znalezisko! Dzięki za przepis - na pewno wypróbuję. Uwielbiam słony karmel, ale o likierze jeszcze nie słyszałem :)

Re: Likier Słony karmel

: piątek, 10 sty 2020, 13:05
autor: arTii
Tylko naprawdę ostrożnie z solą!!!

Re: Likier Słony karmel

: piątek, 10 sty 2020, 17:24
autor: Robert09
A jak długo takie likiery "śmietanowe" mogą sobie stać ? Czy są one do szybkiego spożycia?

Re: Likier Słony karmel

: sobota, 11 sty 2020, 17:25
autor: arTii
W lodówce 2-3 miesiące. W temp. Pokojowej do miesiaca

Re: Likier Słony karmel

: środa, 19 lut 2020, 15:48
autor: adamus1
Czy nie lepiej mleczko skondensowane niesłodzone ? ( nie rozwarstwia się tak)
I czy do nalewek nie lepiej dodawać rozpuszczony już alkohol?

Re: Likier Słony karmel

: czwartek, 20 lut 2020, 16:59
autor: Ikceter
Autor napisał: "rewelacja". Jak najbardziej zgadzam się! :freak:
Wykonałem przepis dokładnie tak jak napisano, z pełną dbałością o szczegóły i fakt, jest rewelacja. Wszystkie 'kupne' likiery mogą się schować. Jest moc :respect:

Re: Likier Słony karmel

: czwartek, 20 lut 2020, 21:48
autor: Erazer
Tak na oko, to ile wychodzi tego likieru w proporcjach z podanego przepisu i jaką ma moc?

Re: Likier Słony karmel

: piątek, 21 lut 2020, 06:17
autor: arTii
Przecież to prosto policzyć...
1kg cukru=0,6l
1l wody = 1l
2l śmietanki = 2l
800ml alkoholu = 0,8l
teraz tylko zsumować i masz gotowe ile wychodzi. Moc tez można łatwo policzyć...

Re: Likier Słony karmel

: niedziela, 19 kwie 2020, 16:36
autor: zaradek
Naszło mnie na 'deserek'. Czekam na wystudzenie mieszanki. Na próbę zrobiłem 1/10 całego przepisu, ale już widzę (po oblizaniu łyżki), że powinienem przygotować więcej ;-)

EDIT: jak bardzo to trzeba zredukować? Z mojej wyliczonej objętości (składniki bez redukowania) 440ml wyszło tego ok 250ml - to tak ma być?
W smaku pyszny, ale ciut za dużo osoliłem (albo za bardzo zredukowałem) - chociaż żonie smakuje.

Re: Likier Słony karmel

: poniedziałek, 20 kwie 2020, 18:25
autor: Mrzon
Witam
Robiłem ostatnio likierek z przepisu z jednego bloga ale finalnie wyszedł mi Baileys o dziwo niezły, po czym zobaczyłem ten przepis i w dn. dzisiejszym wykonałem zmiana jedynie w ilości spirytusu zmniejszyłem do 600ml tak LP stwierdziła że lepiej więc nie będę dyskutował :)
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pi ... 0691342650
Dzięki i Pozdrawiam
Maciej

Re: Likier Słony karmel

: wtorek, 21 kwie 2020, 14:56
autor: organoleptyk
5 groszy ode mnie. Śmietankę dawajcie KONIECZNIE BEZ karagenu (trucizna!). Sól himalajska ewentualnie nasza kamienna, absolutnie kuchenna (ta bardzo, bardzo drobna). Likiery dojrzewają szybko. Smacznego!

Re: Likier Słony karmel

: wtorek, 21 kwie 2020, 18:14
autor: zaradek
arTii pisze:Przecież to prosto policzyć...
1kg cukru=0,6l
1l wody = 1l
2l śmietanki = 2l
800ml alkoholu = 0,8l
teraz tylko zsumować i masz gotowe ile wychodzi. Moc tez można łatwo policzyć...
Ogólnie miałbyś rację, gdybyś założył, że woda Ci nie odparuje - wtedy masz jakieś 4,4l o mocy 17% (objętościowo).
W przepisie napisałeś, że trzeba trochę wspomnianej wody się pozbyć.

Także i ja podbijam pytanie - ile objętości wychodzi z tego przepisu?
Mi na 1/10 przepisu wyszło 0,25l - obstawiam, że za bardzo zredukowałem mieszaninę.

Re: Likier Słony karmel

: wtorek, 21 kwie 2020, 18:28
autor: arTii
Ale to wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz zredukować :)
Ja o prostu chwile pogotowałem i koniec.
Wyszło kilka butelek - jakoś nawet nie przyszło mi do głowy zastanawiać się ile mi tego wyjdzie. Ale wyszło raczej około blisko 4l
Na zdjęciu zresztą widać 4 butelki 0,7 + butelka 0,5 co daje już 3,3l. Nie miałem więcej butelek z luksusowej, a do zdjęcia nie chciałem wystawiać innych (poza tym skoro wszystkie są pełne, to jakies niepełne też musiały być), więc obstawiam minimum 3,8l

Re: Likier Słony karmel

: wtorek, 21 kwie 2020, 19:48
autor: zaradek
Dzięki! Czyli przegiąłem i jest za gęste (a co za tym idzie - i za słone i za mocne (to ostatnie nie jest za dużą przeszkodą :) )).
W weekend pewnie zrobię kolejne podejście, bo smak jest ekstra!

Re: Likier Słony karmel

: wtorek, 21 kwie 2020, 19:57
autor: arTii
Cieszę się że mój autorski przepis się podoba.
Jako wskazówki - spróbuj dać 1/4 soli co w przepisie, a później po trochę dodawać smakując czy już dość. Ja ogólnie lubię słone, ale nie każdy musi :)
Można też zamiast śmietanki dać mleko skondensowane niesłodzone. Też daje dobre rezultaty. Ewentualnie pomieszać pół na pół...

Re: Likier Słony karmel

: piątek, 24 kwie 2020, 11:22
autor: Erazer
Cukier brązowy trzcinowy się nada do skarmelizowania i do nalewki? Czy najlepiej się sprawdzi zwykły biały??

Re: Likier Słony karmel

: piątek, 24 kwie 2020, 16:53
autor: zaradek
arTii pisze: Jako wskazówki - spróbuj dać 1/4 soli co w przepisie, a później po trochę dodawać smakując czy już dość. Ja ogólnie lubię słone, ale nie każdy musi :)
Tak robiłem - ale smakowałem przed redukcją - było idealne. Po redukcji (za dużej) - mega słone ;) (ale nadal dobre).