Śmietankówka by gary1966
: piątek, 29 gru 2017, 18:28
Serwus,
teraz coś dla likierowych łasuchów.
Potrzebne będzie:
-wanilia-szt 2 (najlepsza podobno z Madagaskaru)
-alkohol 70%- 0,7 l (z najlepszego spirytusu na jaki Was stać, może być też destylat owocowy np: malinowy)
-śmietana 30%- 1,3 l (ja użyłem z f-y Zott Polska)
-cukier- 450 ml
-woda- 300 ml
Przekrojoną wzdłuż wanilię macerujemy w 70 % alkoholu przez okres dwóch tygodni.
Przecedzony w/w nalew łączymy z letnim syropem cukrowym powstałym z zagotowania wody z cukrem.
Słodki waniliowy nalew powoli wlewamy do naczynia z śmietaną o temperaturze pokojowej, delikatnie i dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 h i po wymieszaniu przelewamy do butelek.
Tym sposobem otrzymamy ok 2,5 l wyśmienitej śmietankówki o mocy 19%.
Wasze Zdrowie:
teraz coś dla likierowych łasuchów.
Potrzebne będzie:
-wanilia-szt 2 (najlepsza podobno z Madagaskaru)
-alkohol 70%- 0,7 l (z najlepszego spirytusu na jaki Was stać, może być też destylat owocowy np: malinowy)
-śmietana 30%- 1,3 l (ja użyłem z f-y Zott Polska)
-cukier- 450 ml
-woda- 300 ml
Przekrojoną wzdłuż wanilię macerujemy w 70 % alkoholu przez okres dwóch tygodni.
Przecedzony w/w nalew łączymy z letnim syropem cukrowym powstałym z zagotowania wody z cukrem.
Słodki waniliowy nalew powoli wlewamy do naczynia z śmietaną o temperaturze pokojowej, delikatnie i dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 h i po wymieszaniu przelewamy do butelek.
Tym sposobem otrzymamy ok 2,5 l wyśmienitej śmietankówki o mocy 19%.
Wasze Zdrowie: