Strona 1 z 1

Przepisy na nalewki zdrowotne.

: piątek, 30 gru 2016, 11:36
autor: setkanaraz
Cześć, chyba każdy lubi sprawiać przyjemność bliskim - obdarowując ich. Wyobraźcie sobie, że idziecie do babci z pyszną nalewką np na ciśnienie, chyba dla takich chwil się żyje. :lol: No właśnie, ale żeby taką nalewkę komuś dać najpierw trzeba ją zrobić. Wrzucajcie tutaj swoje lub sprawdzone przepisy na nalewki. Propononuję robić to w taki sposób:
Nazwa nalewki:
Składniki i sposób przygotowania:
Stosować na:
(jakie dolegliwości zwalcza)

Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.

: piątek, 30 gru 2016, 18:35
autor: Wald
Jak już jedziesz tak pro zdrowotnie, to koniecznie trzeba opisać dawkowanie.
Taka np. nalewka na orzechach laskowych, w bardzo wielu miejscach opisana jest jako lekarstwo na depresje. :hahaha: Uwierz, nigdzie nie znalazłem jak to podawać tym załamanym. A w końcu każdy alkohol w większej ilości pomaga zapomnieć o smutkach. Jak to zrobić żeby nalewka działała dłużej niż sam alkohol? Spróbujmy być dokładniejsi od przepisów ze stron kulinarnych.

Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.

: piątek, 30 gru 2016, 19:53
autor: JanOkowita
@setkanaraz

To może zacznij temat sensownie od wpisania swojego przepisu?

Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.

: piątek, 30 gru 2016, 20:13
autor: szaman#
Choć robię nalewki nie od dziś, jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na ich moc uzdrawiającą. Rozweselającą i rozgrzewającą to i owszem... Na forum wino.org jest natomiast przepis na nalewkę dla uzależnionych od alkoholu, podejrzewam, że autor wierzył w działanie homeopatii :)

Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.

: sobota, 23 mar 2019, 07:53
autor: wstolar
Na pewno orzechówka ma walory zdrowotne w przypadku kłopotów z trawieniem. Chociaż z mojego, nienaukowego doświadczenia, inne nalewki też mają podobne działanie, ale orzechówka najbardziej efektywne.

Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.

: sobota, 23 mar 2019, 21:12
autor: JasnyPierun
Z tego co czytam najpopularniejsza jest chyba nalewka czosnkowa, opisywana jest też jako eliksir młodości.
Składniki 350 gram czosnku i 300ml spirytusu.
Wykonanie: obrać czosnek i drobno posiekać wsypać do naczynia i zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 10 dni(nie do lodówki). Po 10 dniach odcedzamy i przelewamy do buteleczki (powinno wejść do butelki 100ml), po przelaniu zakręcamy i odstawiamy na 3 dni też w chłodne miejsce.
Dawkowanie: 30 min przed posiłkiem 3 razy dziennie.
1 dzień rozpuszczamy rano 1 krople w pół szklanki mleka, w południe 2 krople a wieczorem 3 krople.
Każdego dnia do każdej dawki dodajemy o jedną kroplę więcej aż dojdziemy do 20, później zmniejszamy ilość kropli tak samo aż dojdziemy do jednej.
Pozostałą resztę wypijamy 25 kropli 3 razy dziennie na pół szklanki mleka 30 min przed jedzeniem.
Link do przepisu