Cześć, chyba każdy lubi sprawiać przyjemność bliskim - obdarowując ich. Wyobraźcie sobie, że idziecie do babci z pyszną nalewką np na ciśnienie, chyba dla takich chwil się żyje. No właśnie, ale żeby taką nalewkę komuś dać najpierw trzeba ją zrobić. Wrzucajcie tutaj swoje lub sprawdzone przepisy na nalewki. Propononuję robić to w taki sposób: Nazwa nalewki:
Składniki i sposób przygotowania:
Stosować na: (jakie dolegliwości zwalcza)
Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.
: piątek, 30 gru 2016, 18:35
autor: Wald
Jak już jedziesz tak pro zdrowotnie, to koniecznie trzeba opisać dawkowanie.
Taka np. nalewka na orzechach laskowych, w bardzo wielu miejscach opisana jest jako lekarstwo na depresje. Uwierz, nigdzie nie znalazłem jak to podawać tym załamanym. A w końcu każdy alkohol w większej ilości pomaga zapomnieć o smutkach. Jak to zrobić żeby nalewka działała dłużej niż sam alkohol? Spróbujmy być dokładniejsi od przepisów ze stron kulinarnych.
Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.
: piątek, 30 gru 2016, 19:53
autor: JanOkowita
@setkanaraz
To może zacznij temat sensownie od wpisania swojego przepisu?
Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.
: piątek, 30 gru 2016, 20:13
autor: szaman#
Choć robię nalewki nie od dziś, jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na ich moc uzdrawiającą. Rozweselającą i rozgrzewającą to i owszem... Na forum wino.org jest natomiast przepis na nalewkę dla uzależnionych od alkoholu, podejrzewam, że autor wierzył w działanie homeopatii
Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.
: sobota, 23 mar 2019, 07:53
autor: wstolar
Na pewno orzechówka ma walory zdrowotne w przypadku kłopotów z trawieniem. Chociaż z mojego, nienaukowego doświadczenia, inne nalewki też mają podobne działanie, ale orzechówka najbardziej efektywne.
Re: Przepisy na nalewki zdrowotne.
: sobota, 23 mar 2019, 21:12
autor: JasnyPierun
Z tego co czytam najpopularniejsza jest chyba nalewka czosnkowa, opisywana jest też jako eliksir młodości.
Składniki 350 gram czosnku i 300ml spirytusu.
Wykonanie: obrać czosnek i drobno posiekać wsypać do naczynia i zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 10 dni(nie do lodówki). Po 10 dniach odcedzamy i przelewamy do buteleczki (powinno wejść do butelki 100ml), po przelaniu zakręcamy i odstawiamy na 3 dni też w chłodne miejsce.
Dawkowanie: 30 min przed posiłkiem 3 razy dziennie.
1 dzień rozpuszczamy rano 1 krople w pół szklanki mleka, w południe 2 krople a wieczorem 3 krople.
Każdego dnia do każdej dawki dodajemy o jedną kroplę więcej aż dojdziemy do 20, później zmniejszamy ilość kropli tak samo aż dojdziemy do jednej.
Pozostałą resztę wypijamy 25 kropli 3 razy dziennie na pół szklanki mleka 30 min przed jedzeniem.
Link do przepisu