Strona 1 z 1

Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: poniedziałek, 8 sie 2016, 14:54
autor: JanOkowita
Obrodziły mi pomidorki koktajlowe i papryczki chili. Czy ktoś dysponuje sprawdzonym przepisem na nalewkę z tych dobroci?
pomidorki-chili-2016-1.JPG

Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: piątek, 12 sie 2016, 13:30
autor: kolpaw
A nie lepiej zrobić ostry sos Sriracha albo przecier do bloody mary? Jak masz dużo papryczek to mogę Ci podać sprawdzony przepis na sos sriracha.

Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: sobota, 13 sie 2016, 00:00
autor: spinacz
Proszę o przepis na sos :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: czwartek, 18 sie 2016, 17:35
autor: kolpaw
Przepis na sos chyba z YT:
150g ostrych papryczek
5-10 ząbków czosnku
1 szklanka octu 5-6 %
1/4 szklanki cukru +- 2 łyżki stołowe
1 łyżeczka soli

Papryczki kroimy w grube plastry (razem z nasionami), zalewamy octem dodajemy czosnek i gotujemy 15-20minut do miękkości czosnku (tak żeby dało się go rozetrzeć łyżką). Kiedy papryka i czosnek będą miękkie blendujemy je a następnie przecieramy tą papkę w sitku tak żeby zostały same nasiona i skórki. Dodajemy cukier i sól.

Ja używałem papryki ostrej cyklon (polska odmiana) i kilku papryczek habanero własnej uprawy.

Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: czwartek, 18 sie 2016, 20:13
autor: spinacz
Podziekować, teraz pozostało tylko czekać na zbiory.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: sobota, 20 sie 2016, 20:48
autor: Kamal
Lepiej użyć habanero. Jak raz ktoś spróbuje, to po chili może nie sięgnie. :-)
K.

Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: piątek, 2 wrz 2016, 22:45
autor: siara76
Witam, na pomidorki nie mam pomysłu do psoty, ale papryczka chili parę ziarenek pieprzu i karmel robią robotę polecam.

Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

: poniedziałek, 26 lut 2018, 18:29
autor: meteor297
Ja swoją pierwszą naleweczkę, zrobiłem w ten sposób, że zalałem habanero spirytusem. Postało to miesiąc i okazało się, że jest super.
Ćwiarteczkę wypiłem ze swoją lubą w ciągu miesiąca.
Stwierdziłem, że zrobię kolejne podejście i przy drugim razie dałem już alkohol 70-cio procentowy, a nie 96 jak przy pierwszym (zrobiłem dwie "próbki", z czerwonego habanero i żółtego "jalapenho").
Smak i działanie się nie zmieniło, a 70% zawsze tańsze niż 96 :)

Ogólnie naleweczka ma wyraźny smak papryki i porządną ostrość - idealna na niskie temperatury zwłaszcza teraz.
Obrazek