Likier śmietankowy lub kawowy
: piątek, 1 kwie 2016, 17:37
Witam wszystkich, byłem niedawno u znajomych i piłem całkiem niezły likierek (moja dziewczyna, która lubi słodkie alkohole uważa, że był pyszny). poprosiłem więc o przepis, przetestowałem go kilka razy i już się nim z wami dzielę
Do wykonania likieru potrzeba:
-500ml śmietanki łaciata (może być jakiś tańszy zamiennik z bezdomki)
-szklanka cukru
-cukier waniliowy (lub aromat waniliowy w płynie)
- ~120ml spirytusu
*opcjonalnie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (polecam)
Sposób wykonania
Likier śmietankowy
Do garnka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy aż cały cukier się rozpuści (można lekko podgrzać lecz nie wolno zagotować). Należy schłodzić posłodzoną śmietankę i dodać spirytus ("do smaku" mi odpowiadało około 120ml jak ktoś woli mocniejsze to więcej a jak słabsze to.. ehh kto by tam chciał pić słabsze... ) , przelewamy do butelki i na przynajmniej 2h wstawiamy do lodówki.
Aby uzyskać likier kawowy postępujemy identycznie jak w powyższym przypadku z tą różnicą, że rozpuszczamy 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wody, schładzamy i dodajemy do garnka (mieszamy) i dopiero wtedy przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.
Polecam zrobienie obu wersji, ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.
SMACZNEGO
Do wykonania likieru potrzeba:
-500ml śmietanki łaciata (może być jakiś tańszy zamiennik z bezdomki)
-szklanka cukru
-cukier waniliowy (lub aromat waniliowy w płynie)
- ~120ml spirytusu
*opcjonalnie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (polecam)
Sposób wykonania
Likier śmietankowy
Do garnka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy aż cały cukier się rozpuści (można lekko podgrzać lecz nie wolno zagotować). Należy schłodzić posłodzoną śmietankę i dodać spirytus ("do smaku" mi odpowiadało około 120ml jak ktoś woli mocniejsze to więcej a jak słabsze to.. ehh kto by tam chciał pić słabsze... ) , przelewamy do butelki i na przynajmniej 2h wstawiamy do lodówki.
Aby uzyskać likier kawowy postępujemy identycznie jak w powyższym przypadku z tą różnicą, że rozpuszczamy 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wody, schładzamy i dodajemy do garnka (mieszamy) i dopiero wtedy przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.
Polecam zrobienie obu wersji, ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.
SMACZNEGO