Strona 1 z 1

Paprykówka??

: sobota, 1 sie 2015, 15:21
autor: Durik
Naszła mnie ochota na dobrą paprykówkę. Dzisiaj nabyłem dwie czerwone papryczki chili. Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na "paprykówkę"?

Re: Paprykówka??

: sobota, 1 sie 2015, 15:55
autor: Szlumf
1szt. 10-15cm ostrej papryczki nakłutej widelcem wepchnięta do 0,7l 45%. Przy mniej ostrych papryczkach zwiększyć ich ilość. Z ciekawostek - moje po 1/2 roku z czerwonych zrobiły się żółte.

Re: Paprykówka??

: sobota, 1 sie 2015, 18:14
autor: gr000by

Re: Paprykówka??

: niedziela, 2 sie 2015, 22:29
autor: bbaarrtt
Polecam wyżej wymieniony przepis, robiłem na cukrówce ze spiralstilla (Czyli w zasadzie na bimbrze) i wyszedł naprawdę smaczny trunek.

Re: Paprykówka??

: wtorek, 4 sie 2015, 21:43
autor: Durik
Czyli jak dam do dwie papryczki zaleje literką spirytusu na kilka tygodni to będzie OK?? Pytanie tylko ile dodać miodu??

Re: Paprykówka??

: wtorek, 4 sie 2015, 21:54
autor: gr000by
Papryki świeżej dodajesz dwa razy więcej niż papryki suszonej. Jak paprykę zalejesz mocniejszym alkoholem to trunek wyjdzie ostrzejszy (kapsaicyna lepiej rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholach niż w wodzie). Miodu dodaj od 30 (słodkawa wódka) do 80 (słodka wódka) ml na litr gotowej wódki/trunku. Według mnie 45-60 ml miodu na litr trunku jest ilością optymalną dla mniej ostrych wódek, jak chcesz zrobić "pogromcę" to dodaj 80 ml miodu na litr trunku, ale licz się z powtórką w formie "wchodzi ostre, wychodzi ostre" ;).

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 08:26
autor: Durik
Czyli sugerujesz żeby świeżą papryczkę najlepiej zalać jakim %??

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 08:36
autor: gr000by
45-50% na wódkę strawną dla śmiertelnika, który nie koniecznie uwielbia ostre żarcie, a 50-70% jak lubisz ostrzejsze potrawy. Jeżeli będziesz chciał zalać nasiona, to pamiętaj, że gniazdo nasienne i nasiona ostrej papryki są najostrzejsze...

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 12:04
autor: Durik
Planowałem zalać dwie całe papryczki...

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 12:16
autor: boxer1981228
@ Durik ja robię tak że 2 całe nie za duże papryczki pakuję w butle wlewam około 70 - 80 gr miodu maceruję max 2 tygodnie potem zlewam z nad osadu i jest gitara a zalewam zwykle 40 % bo i tak nieźle pali. Przepis robię w butelkach 0,7.

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 14:38
autor: marcek10
Ciekawi mnie ten przepis. Lubię ostre potrawy ale alko. nie piłem w tej postaci. Chyba skuszę się na 0.5L z jednej papryczki.
boxer1981228 pisze: 2 całe nie za duże papryczki pakuję w butle
Czyli, że bez rozcinania? A jak by pociąć to chyba odda więcej ostrości?

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 17:00
autor: JanOkowita
Papryk chilli jest całe mnóstwo i różnią się ostrością ogromnie. Warto zapoznać się z tzw. skalą ostrości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%E2%80%99a

A dlaczego ? Podanie kieliszka takiego napitku może zakończyć się nieprzyjemnie dla osoby nieprzyzwyczajonej do ostrości. Zakrztuszenie i gwałtowny wytrzeszcz oczu połączony z napadem duszności niewykluczony.

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 18:19
autor: gr000by
Dla większości społeczeństwa chilli Cayenne lub pepperoni to absolutne maksimum, takie też papryczki można nabyć w polskich sklepach, a na targu można upolować nieraz bardzo ostre odmiany Cayenne, których nie polecam na pierwszy raz.
Pokrojona w paski papryczka odda więcej kapsaicyny niż taka w całości, a jak do tego potłucze się pestki, to już w ogóle będzie oooostroooo :odlot:.

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 18:39
autor: david81z
Ja robię zwykły krupnik zgodnie ze sztuką, wrzucam do środka 0,7 całą papryczkę, zostawiam na tydzień i tak podaję. Moim zdaniem smak jest ciekawszy niż na samym miodzie, a papryczka pełni funkcję bajeru-ozdoby. :ok:

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 18:49
autor: Kula
Ja do paprykówki poza miodem zawsze dodaję kilkanaście ziaren czarnego pieprzu (na 3l trunku). Wzbogacają smak.

Re: Paprykówka??

: środa, 5 sie 2015, 22:06
autor: Durik
Zrobiłem dwie sztuki na próbę. Pierwsza to litr 50% dodana jedna papryczka + 60 g miodu, druga to 0,5 litra 50% + jedna papryczka + 40 g miodu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Re: Paprykówka??

: czwartek, 6 sie 2015, 22:33
autor: Durik
Dostałem jeszcze cztery papryczki. Może teraz by dodać kilka ziaren pieprzu??

Re: Paprykówka??

: czwartek, 6 sie 2015, 23:31
autor: jpiwek
A na zapojkę mleko albo śmietana bo inaczej przy wodzie będzie piekło.

Re: Paprykówka??

: czwartek, 6 sie 2015, 23:55
autor: david81z
Najlepiej nie zapijać :)

Sprawdz to:
1/2 kg miodu
1/2 l wody
1 l spirytusu (95%)
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej
jedna papryczka

Wszystkie składniki oprócz spirytusu pakujesz do gara i mieszając powoli podgrzewasz, aż się zagotuje i utrzymujesz taki stan przez 5 minut, studzisz, dodajesz spiryt, czekasz do wytrącenia osadu, filtrujesz, rozlewasz do butelek i po jednej papryczce do środka.
Po tygodniu pijesz :pije:

Re: Paprykówka??

: czwartek, 26 kwie 2018, 15:14
autor: acurlydrug
Szkoda że tak późno przeczytałam ten temat. Zalałam papryczkę 70%, po 2 tygodniach i rozcieńczeniu do 0,7l jest niepijalne (za ostre). Teraz trzeba coś czystego nagotować by rozcieńczyć.

Re: Paprykówka??

: czwartek, 26 kwie 2018, 20:24
autor: Doody
Słynna rosyjska "Pieriecowka" ;) Kiedyś pracując w Moskwie raczyliśmy się takimi wynalazkami.