Strona 1 z 1

Ozonowanie osprzętu fermentacyjnego

: sobota, 14 lip 2018, 12:57
autor: johnex
Z racji, że w rodzinie posiadam 3 samochody z klimatyzacją, a koszt ozonowania auta to od 30 zł wzwyż postanowiłem kupić własny ozonator. Na początku zastanawiałem się nad "fabrycznym" ale te dostępne za ok. 150 zł to zabawki. Po lekturze różnych forów postanowiłem takie urządzenie sam zbudować. Zakupiłem generator ozonu 10g/h, wentylator, przełącznik, bezpiecznik, trochę kabli i sklejkę na obudowę. Wszystko zamknęło się w kwocie ok. 200 zł. Teraz czeka mnie pracowity weekend.
No ale przejdę do sedna. Działanie bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru. W naszym hobby sterylność, szczególnie przy przygotowywaniu nastawu a szczególnie zacieru ma duże znaczenie. Mi osobiście nie zdarzyło się zakażenie nastawu no ale pracuję głownie z cukrówkami. Teraz przymierzam się do zatarcia kukurydzy enzymami. Z tego co czytałem to przy zacierach zbożowych ryzyko zakażenia jest większe.
Czy przy odkażaniu fermentatora, mieszadeł itp. stosował ktoś z was ozon? Czy w ogóle taki zabieg ma sens?

Re: Ozonowanie osprzętu fermentacyjnego

: środa, 18 lip 2018, 11:55
autor: debros
Hm... a jak długo utrzymuje się na ozonowanych przedmiotach specyficzny zapach? Nie będzie to miało wpływu na aromat / smak nastawu?