Strona 1 z 1

Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: piątek, 21 lis 2008, 21:33
autor: szczub
Ostatnio bardzo zaciekawiło mnie jak moi starsi koledzy bimbrownicy zareagowali na podwyżkę cen cukru po wejściu Polski do unii :cry: . Ciekawi mnie gdzie wtedy byliście jak sie o tym dowiedzieliście? jak zareagowaliście? ile dochodziliście do siebie? i kto was wspomógł w trudnych chwilach. A może wcześniej sie zabezpieczyliście wykopując 100 kilo cukru naraz? co w tamtym okresie było normą.

Re: Unia Europejska

: niedziela, 23 lis 2008, 04:14
autor: Juliusz
Dobry komentarz może nawet nie tyle o cenach ile o samym zjawisku tej paskudnej globalicacji. Teraz wszyscy jakoś cierpimy i płacimy za wyjątkową chytrość i skrajną nieuczciwość kilku skurwieli.

Od momentu 'pojawienia' się problemów finansowych pytam: Gdzie się te pieniądze (nasze, nasze podatki, oszczędności) podziały, KTÓRE kiedyś w bankach i na gieldzie były!!!?

Jest teraz tak ogromny burdel w finansach, że nikt tych złodziei nie znajdzie... albo... sami siebie przecież nie będą siebie szukać.

Ceny będą rosły i nigdy nie zaszkodzi mieć jakis zapasik 'matriałów' na przyszłośći.

Jules

Re: Unia Europejska

: poniedziałek, 7 lut 2011, 22:17
autor: Partyzant
Nasze produkty zawsze będą tañsze :punk: prawdę mówiąc wkurza jak wszystko idzie w górę...

Re: Unia Europejska

: wtorek, 8 lut 2011, 08:22
autor: artaks
Może to nie sprawka UE, ale widzieliście ostatnio ceny mąki ziemniaczanej? Po udanym zacieraniu mąk zbożowych chciałem spróbować kartofelków, ale cena mąki sprawia, że średnio się to opłaca, a z całych kartofli to juz mi sie nei chce ; )

Re: Unia Europejska

: wtorek, 8 lut 2011, 11:16
autor: rozrywek
Ktoś bardzo mądry, nieżle to sobie w główce poukładał,podam przykład: w grudniu mąkę zakupić w hurtowniach graniczyło z cudem, puste półki, a za tydzień? 50 groszy do góry. Przy cenie 1,45zł na półce, w hurtowni nagle zrobiło się 1,60zł, niezle prawda?
Teraz cukier, z 3,15 na 3,60. Po prostu zwyczajne jaja. Szkoda słów.

Re: Unia Europejska

: wtorek, 8 lut 2011, 12:26
autor: artaks
Hmm to może zrobie jeszcze zapasy mąki żytniej, ostatnio jak kupowałem w młynie (1,5 zł na kg razowej, a w sklepach żytnia dużo droższa) to młynarz mówił, że mąka jeszcze pójdzie w górę.

Re: Unia Europejska

: wtorek, 8 lut 2011, 19:43
autor: we125
To nie sprawa uni, tylko z niewiadomych przyczyn przez kilka miesięcy cena podskoczyła o ponad zeta. I według mnie jest gorszej jakości. Zaobserwowałem to na moim cukromierzu.

Re: Unia Europejska

: środa, 11 maja 2011, 14:12
autor: MaszynaDoPiwa
Moim zdaniem nie ma sensu robić zapasów wszystkiego, bo przecież nie wiadomo co może zdrożeć w najbliższej przyszłości. Ja nie robię czegoś takiego, po prostu liczę się z tym, że teraz więcej pieniędzy musi iść na składniki i już.

Re: Unia Europejska

: poniedziałek, 25 lis 2013, 14:12
autor: Bimbel
Ceny dalej rosną a nawet zanosi się, że za 4 lata cena cukru przekroczy 6 zł: http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... cenci.html
Ciekawe czy wtedy też zdrożeje alkohol w sklepach?

Re: Odp: Unia Europejska

: poniedziałek, 25 lis 2013, 14:20
autor: √Urias®√
Już teraz alkohol jest strasznie drogi. Podwyżki na pewno by go dosięgły bo cukier jest przecież jego ważnym składnikiem. No ale może wtedy przybędzie nam bimbrowników. To chyba jedyny plus tej sytuacji.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: poniedziałek, 25 lis 2013, 16:28
autor: gr000by
Skąd się urwałeś, że twierdzisz, iż cukier jest składnikiem do produkcji alkoholu w gorzelniach :o ? Owszem, z cukru robi się alkohol na małą skalę (hobbystycznie), ale gorzelnie przerabiają zboża, owoce, odpady mączne, melasę, itp., ale nie cukier biały...

Re: Odp: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: poniedziałek, 25 lis 2013, 16:37
autor: √Urias®√
Nie interesuje się sklepowym alkoholem (wole swój). Lecz myślałem że gorzelnie mają podobny proces produkcji do produkcji bimbru. Ale przepraszam mój błąd.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: poniedziałek, 25 lis 2013, 16:39
autor: gr000by
Cukier biały jest zbyt drogim surowcem dla gorzelni - jak już to stosuje się melasę, buraki cukrowe lub syrop cukrowy. W końcu rafinacja cukru tania nie jest :/.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: wtorek, 26 lis 2013, 02:12
autor: rumcajs
Gdzie wy kupujecie cukier? U mnie staniał i kosztuje 2,85 zł za kg. W zeszłym roku kosztował 3,50 zł. Za rok znów będzie drogi, bo ziemniaki w tym roku drogie, bo nie urodzaj, to i zapewne wśród braków cukrowych był nieurodzaj, więc ceny produktu pójdą w przyszłym roku do góry.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: wtorek, 26 lis 2013, 07:56
autor: Zygmunt
Nie pójdą, wyprodukujemy i tak więcej cukru, niż będzie można sprzedać. Przynajmniej 100ts ton będzie musiało być wyeksportowane, albo przeznaczone na przemysł.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: wtorek, 26 lis 2013, 10:31
autor: Trener
Gdzie w prawdziwym kapitalizmie obowiązują limity produkcyjne czy sprzedażowe? Toż to czysty socjalizm jest. Co najwyżej w nieco nowocześniejszym wydaniu i pod płaszczykiem kapitalizmu. Niech nam żyje socjalistyczna unia europejska. (sarkazm)

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: wtorek, 26 lis 2013, 17:06
autor: rozrywek
Hey.
Ile by cukier nie kosztował i tak będziemy robić swoje, prawda? Gorzelnie jadą masowo, koszt produkcji 1 L spirytusu jest śmiesznie tani, zdziwilibyście się jak tani. My korzystamy z cukru jak materiału idealnego (wsypać i rozpuścić), ale przecież nikt nikomu nie broni zacierania zbóż, oraz wykorzystywania innych artykułów zawierających jakże pożądane cukry.
Gorzelnia nie przerobi starych dżemów w ambrozję, my potrafimy. My nie jesteśmy nastawieni na zysk,i przez to wyprzedzamy resztę świata o lata świetlne. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: wtorek, 26 lis 2013, 18:31
autor: rumcajs
Jak to nie jesteśmy nastawieni na zysk? Ja jestem i dlatego psocę. Nie robię piwa, bo się finansowo nie opłaca, a psota już tak. Gdybym miał darmowe zboże albo ziemniaki, to też bym pewnie szedł w tym kierunku, a że darmowe mam owoce, to staram się to wykorzystać, cukier jest stosunkowo tani, to i też z niego korzystam. I jak ktoś napisał, to cukier niestety nie jest na wolnym rynku, to i też za niego przepłacamy, myślę że na wolnym rynku to kosztował by jakieś 1-1,5 zł maks.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: wtorek, 10 gru 2013, 22:01
autor: Łiskej
Drodzy Destylatorzy,
Pracowałem kilka lat jako kupiec w pewnym browarze, i był taki sezon 2010-11 (o ile mnie pamięć nie myli) kiedy cukier był po 5 zł za kilogram, robiliśmy wtedy piwa smakowe i dosyć sporo tego szło na warkę. Schemat był taki-3 spółki na rynku polskim z monopolem na zakup buraka i na sprzedaż cukru-dwie spółki to zachodnie koncerny, jedna polska. Zachodnie do stycznia realizowały tylko kontrakty podpisane na więcej niż 100t, polska spółka sprzedawała normalnie, ale podnosiła cenę regularnie-dwa razy w tygodniu, oczywiście w unii embargo na cukier ze wschodu i innych regionów po za Brazylią która produkuje cukier trzcinowy o mniejszej zawartości cukru w cukrze :)
i tak w okolicach stycznia dwie zachodnie spółki uwolniły swe magazyny dla drobnego hurtu i detalu tyle że cena była już mocno powyżej 4 zł, i tak oto fundusze które były w plecy po 2007 roku odrabiały straty na rynku surowców. Równie ciekawa historia jest z folią-produktem nomen omen ropopochodnym-ale to już na inną okazję i chyba inne forum bo do bimbru folii nie dajecie ?!??? :D

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: czwartek, 12 gru 2013, 13:32
autor: lansjer
Ostatnio obesrwuję spadek cen cukru ))

Natomiast związek między UE a ceną cukru jest oczywisty - cukier w UE jest drogi ponieważ UE jest producentem cukru. I to wcale nie jest żart ( Bareja się ze śmiechu w grobie przewraca). Podobnie było z ryżem. Po wstąpieniu do UE jego ceny wzrosły gdyż na nasze nieszczęście w UE uprawia się ryż. To są uroki pewnej odmiany socjalizmu , którą na swój własny użytek nazwałem socjalizmem korporacyjnym. Ta zaraza pleni się w UE oraz doprowadza do upadku tak silną gospodarkę jaka ma USA ( wiem, wiem wmawiają Wam, że w USA jest drapieżny kapitalizm. Rzeczywiście 30 lat temu był tam kapitalizm ale się skończył gdyż demokratyczne rządy prędzej czy później kończą się socjalizmem, długami, dziurą budżetową itd co ładnie widać na przykładzie państw tzw. cywilizacji zachodniej).

Na szczęście koszt cukru w naszym przypadku nie jest bardzo istotnym czynnikiem a pędząc własny alkohol powoli uświadamiamy naszych durnych polityków, że granice gdy społeczeństwo można było strzyc jak te barany dawno już została przekroczona.

Re: Unia Europejska a podwyżka cen cukru

: piątek, 13 gru 2013, 13:28
autor: Łiskej
Kiedyś miałem spotkanie z dyrektorem handlowym jednej ze spółek zagranicznych i powiedział mi że na szczytach przekonuje się że trzeba zwiększać import cukru trzcinowego z krajów 3go świata by wyciągać je z dołka, stąd niby kwoty na produkcję cukru dla Polski, a tak naprawdę chodziło o wprowadzenie limitu dla głównego gracza konkurencyjnego dla Niemiec i Francji.
Mało kto wie, że zaraz po wejściu do Unii, polscy rolnicy produkujący buraka otrzymywali 60% z średniej produkcji z ha za to że ziemia leżała odłogiem-to coś jak złomowanie kutrów nad bałtykiem, czy zamknięcie stoczni-zachęta do zaniechania produkcji za jednorazowe pieniążki, a że rynek nie lubi próżni... Czasami lepiej mniej wiedzieć-lepiej się śpi.