Strona 1 z 1

Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: piątek, 21 gru 2018, 23:50
autor: mes1234
Temat być może kontrowersyjny bo jak tak można smaczny bimber zanieczyszczac sklepowym.
Nie mniej jednak chciałbym się dowiedzieć czy jest w ogóle możliwość i sens dolać czystego sklepowego spirytusu do nalewki na bimbrze?
Zrobiłem 10l pigwówki, proporcje 1:1 i niestety zostałem niemile zaskoczony brakiem mocy. Teoretycznie bimber ze sprawdzonego źródła miał mieć 80%. Założyłem sobie że nalewka będzie mieć moc jak wódka, empirycznie sprawdziłem i na pewno tak nie jest.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 08:28
autor: misiek35
Nie sprawdziłeś wczesniej mocy? Może to tylko takie wrażenie. Ja robię pigwówkę 40 vol i wchodzi jak soczek.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 09:26
autor: zzibii
Dolewanie sklepowego to trochę profanacja naszego hobby. Już lepiej dolać własnego spirytusu (surówki) lub bimbru o wyższej mocy, by moc była odpowiednia :)

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 10:18
autor: Searcher
Po dobrym produkcie niewprawiony język nie określi ile ma % :-) może tu tkwi problem...

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 13:13
autor: kociołek
Lepiej dokupić swojaka i dolać, choć pigwa pięknie zabija smak i moc alkoholu, ja robiłem na 50volt, po roku lezakowanie wchodziła jak woda i mocy nie bylo czuć tylko efekty, jak powiedział kolega misiek35 soczek :D

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 13:34
autor: zzibii
Koledzy może podzielicie się przepisem na pigwówkę.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 13:45
autor: kmarian
Czy o to Ci chodziło post149574.html#p149574, czy o nalew?

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 13:51
autor: misiek35
Ja robię z pigwowca, jest bardziej kwaśny i nie wychodzi ulep. Kroję w ćwiartki i zasypuje cukrem a po tygodniu zlewam i mieszam ze spirytusem.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 13:57
autor: psotamt
Ja sądzę jednak, że koledze chodziło o nalewkę :D
Składniki:
- 2 kg umytych i oczyszczonych z włosków owoców
- 1,0 kg cukru i kilka łyżek miodu do smaku - najlepiej jednak dać połowę tej słodyczy, dosłodzić można później dolewając kolejną porcję syropu do owoców
- zamiast cukru może być sam miód, to kwestia własnych preferencji smakowych
- 1 l spirytusu
- 1 l wódki
- 1/2 litra wody do zrobienia syropu z cukru
Przed zalaniem owoców alkoholem zmieszać obydwie frakcje lub przygotować 2 litry spirytusu nalewkowego ~ 70%.
Owoce pigwy pokroić drobno, świetnie radzi sobie z tym robot tnąc na plasterki, wykroić wcześniej pestki. Wrzucić do słoja i zalać całym alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Po tym czasie zlać płyn do butelek a owoce zalać syropem z cukru rozpuszczonym w 1/2 litra wody, dodać miód. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Potem zlać obydwa płyny razem, wymieszać, przefiltrować, zabutelkować i odstawić na pół roku do sezonowania, a najlepiej na 2 lata.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 14:00
autor: Searcher
Pigwówka z pigwowca:

1kg pigwowca
1kg cukru
1l 70% EtOH

Owoce myję, przekrawam na 4, oczyszczam gniazda i wnętrzności, szatkuję w czymś jak blender na kawałki wielkości 4-8mm, zasypuję cukrem. Po 24h mam tam pełno soku i dolewam alkohol. Całość stoi 8tyg w słoju, po czym zlewam nalew do wysokich butelek, a owoce zalewam EtOH 40% - wychodzi pyszna wódka smakowa. Zalać można 2 krotnie.
Nalewka klaruje się dosyć szybko, zlewam znad osadu i odstawiam na następne minimum 4 miesiące, resztę przesączam i ewentualnie do wódki dodaje.
Nalewka może stać długo, pod warunkiem braku dostępu powietrza. Otwarta, szybko ciemnieje i traci kwas na rzecz gorzkich posmaków.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 14:16
autor: zzibii
Mam u siebie w ogródku 5 krzaków pigwowca. W tym roku zrobiłem trochę soku i go zapasteryzowałem. O ile sok z herbatą smakuje wybornie, to ze swoim alkoholem ok 40% wychodzi mi cierpki w smaku. Nalewka nie jest dosładzana, tylko wlewam słodki sok.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: sobota, 22 gru 2018, 22:41
autor: Zbyszek56
Na mój gust to dobra nalewka musi być 50+.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: poniedziałek, 24 gru 2018, 03:31
autor: mes1234
Sam nie robię bimbru ale chyba będę zmuszony znowu czegoś poszukać w kręgach znajomych żeby dodać trochę mocy.
Tak na oko to tej mojej pigwówce dałbym 35-40%. Wczoraj z narzeczoną zrobiliśmy test, połówka rozpracowana i tylko jedno z nas coś tam odczuło. Gardło grzeje dosyć mocno ale % nie uderzają tak jakbym tego chciał.
Chciałbym uzyskać taki efekt jak nalewki mojej babci. 3 kieliszki i już szumiało w głowie.

Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

: poniedziałek, 7 paź 2019, 09:23
autor: rambom
Chcesz, żeby %ty lepiej uderzały :mrgreen: , to rób mniej słodkie nalewki. Z tego co już nieraz słyszałem i co też wiem sam po sobie, to cukier spowalnia wchłanianie alkoholu, nawet znacznie. Dobra nalewka obroni się smakiem. Proponuję testować smak już po dodaniu połowy słodkiego syropu. I tutaj mała uwaga: nie próbować od razu, bo składowe nalewki muszą się przegryźć - proponuję odczekać co najmniej dobę przed posmakowaniem.