Strona 1 z 1

przeróbka aparatury

: poniedziałek, 12 lut 2018, 09:29
autor: lubomik1
Witam chciałbym rozwiać swoje wątpliwości co do przeróbki mojej aparatury aktualnie pracuje na takim sprzęcie keg 30 w garze 40 litrowym 2 odstojniki słoikowe z denkami ze stali nierdzewnej i szklana chłodnica :coś takiego
2.png

i nie wiem w którą stronę iść
czy lepiej jest krótką kolumnę ok 40 cm z wypełnieniem lub bez ( nie wiem czy przy takiej wysokości będzie znaczenie miało jakieś wypełnienie)
coś takiego
7.jpg

czy
kolumna 2.jpg

oczywiście że w tym drugim przypadku te kolanko będzie przykręcone bezpośrednio do kega bez kolumny a dalej do jednego odstojnika ze spustem syfu.
Dzięki przeróbce chciałbym skorzystać na polepszeniu smaku a nie koniecznie na wydajności czy mocy trunku chociaż jeśli będą jakieś dodatkowe plusy chętnie skorzystam ;)
Nadmieniam że ograniczają mnie koszta ale mam kolegę który pracuje z metalami szlachetnymi i da rade mi coś przerobić.
Przyjmę każdą krytykę z pokorą :poklon;
Dziękuje za wskazówki pozdrawiam.

Re: przeróbka instalaji

: poniedziałek, 12 lut 2018, 09:36
autor: ramzol
Popraw temat, zamień "instalacja" na "aparatury". Instalacja kojarzy sie z elektryką.

Re: przeróbka aparatury

: poniedziałek, 12 lut 2018, 19:01
autor: radius
lubomik1 pisze:Dzięki przeróbce chciałbym skorzystać na polepszeniu smaku a nie koniecznie na wydajności czy mocy trunku

Hmm, w żadnym przypadku nie zyskasz na jakości :? Jeśli ograniczają cię finanse, to niech kolega "wyspawa" ci 80 cm deflegmator i zrezygnuj z odstojnika. Deflegmator wypełnij kilkoma nierdzewnymi zmywakami i... doczytaj na forum jak pracować na pot stillu z takim "ustrojstwem" ;)

Re: przeróbka aparatury

: wtorek, 13 lut 2018, 09:47
autor: lubomik1
Znalazłem w sklepie deflegmator ''Deflegmator z wypełnieniem Raschiga Spiritferm'' ale to jest chyba nie odpowiednia wielkość jak sądzę.
deflegmator.jpg


dodatkowo jeszcze znalazłem podobny ale bez tej dodatkowej rurki

deflegmator allegro.jpg


czyli z z tego co mi kolega podpowiada to muszę zrobić coś podobnego ale w rozmiarze XXL ok 80 cm tak? ale teraz pytanie który wariant?

Re: przeróbka aparatury

: wtorek, 13 lut 2018, 13:03
autor: ramzol
Jezeli chcesz spirytus to abratek i sprężynki pryzmatyczne"SP" lub zmywaki (odbije sie to na jakości)
Bimberek z cukru 95% CM i SP do tego czyste smakówki.
Bimber 60-70 z cukru PS z wypełnieniem.
Cos przypominające bimber60-70%wynalazki z allegro z odstojnikami wypełnione różnościami.

Nim zaczniesz to poczytaj bo zapał jest tylko wiedzy i planu brak. Sprecyzuj co chcesz robić. Poszukaj tematu "trzy gracje każda piękna" przeczytaj.

Re: przeróbka aparatury

: środa, 14 lut 2018, 17:36
autor: lubomik1
Co ja chcę zrobić to jest dobre pytanie chyba chcę coś zmienić ale nie wiem w jakim kierunku pójść.Przeczytałem temat" 3 gracje" i czuję że dla mnie nie tędy droga abratek,jakieś wypełnienia,zimne palce,termometry to chyba jeszcze nie czas na takie zmiany tym bardziej że to co sam na moim sprzęcie ugotuję to jest całkiem smaczne.Nie osiągam może 96% ale ok 87% na początku pędzenia.
Przeanalizowałem powody dla czego i po co chcę zrobić mały lifting i doszedłem do wniosku że straty urobku w odstojniku lub czasem w dwóch (w zależności co przerabiam) są moją piętą Achillesa.
Pozwolę sobie sprecyzować moje zapytanie odnośnie tematu.
W jaki sposób przerobić aparaturę aby pozbyć się odstojników a straty które generują odzyskać?

Re: przeróbka aparatury

: środa, 14 lut 2018, 20:45
autor: masterpaw2
W jaki sposób przerobić aparaturę aby pozbyć się odstojników a straty które generują odzyskać?

Po prostu, najzwyczajniej w świecie je wyciąć, a pary dać bezpośrednio na chłodnicę.

Re: przeróbka aparatury

: czwartek, 15 lut 2018, 09:41
autor: lubomik1
Tak ale nie trzeba będzie 2 razy przepuszczać?

Re: przeróbka aparatury

: czwartek, 15 lut 2018, 18:23
autor: radius
Trzeba będzie aby było w miarę pijalne :D

Re: przeróbka aparatury

: wtorek, 15 maja 2018, 17:30
autor: lubomik1
Decyzja zapadła
Przerobie aparaturę w następujący sposób.
Zrobię mała kolumnę ok 400 mam zostawię jeden odstojnik ze spustem bezpośrednio do kotła i dołożę termometr elektroniczny żeby dokładnie zaobserwować procesy.

Re: przeróbka aparatury

: czwartek, 17 maja 2018, 18:54
autor: johnex
Powiem ci kolego jedno - lepiej zrobić jeden konkretny skok niż wiele małych kroczków. Ja niestety zrobiłem kilka małych. Na początku produkowałem na sprzęcie typu szklany deflegmator + szklana chłodnica. Na dodatek wydawało mi się że to co otrzymywałem przy jednym pędzeniu jest dobre. Niedawno znalazłem butelkę urobku z tamtych czasów i :womit:
Następnie zacząłem przepuszczać dwa razy i już było prawie super. Później zacząłem stosować filtrację węglem aktywnym.
Kolejny krok to aabratek LM wypełniony zmywakami. Już myślałem, że złapałem boga za nogi gdy urobek z kolumny dodatkowo przepuszczony przez węgiel postawiłem na stół.
Następnie zostałem zmuszony po raz kolejny do zmiany aparatury. Kolejny aabratek został maksymalnie wydłużony, doszedł obniżony odbiór OVM, kilkupunktowy pomiar temperatury i wypełnienie by Plipek1. Następnie wypróbowałem metodę 2,5 zaproponowaną przez lesgo58 - no i to dopiero jest TO!!!
Od ciebie zależy czy będziesz "drobił" tak jak ja czy od razu przeskoczysz na kolumnę i będziesz mógł robić naprawdę dobre trunki.

Re: przeróbka aparatury

: poniedziałek, 21 maja 2018, 16:50
autor: lubomik1
Możesz kolego podżucić jakiś link do tej metody lesgo58?

Re: przeróbka aparatury

: poniedziałek, 21 maja 2018, 18:55
autor: johnex
Metoda 2,5 wg lesgo58
a później przeczytaj wszystkie tematy z tego wątku
A poza tym istnieje opcja SZUKAJ

Re: przeróbka aparatury

: poniedziałek, 21 maja 2018, 20:27
autor: Licho
Ja robię smakówkę - rodzynkowicę. 95% od początku, do praktycznie końca (potem po prostu przestaje kapać, zmniejszam grzanie i jeszcze 200 - 300ml do 40%) około 1,2 litra, na 30cm deflegmatorze z wypełnieniem z SPCu i SPKO, 4 palcami i płaszczem z rurki silikonowej posadzonym na szybkowarze 15 litrów (wsad 10-11 litrów). Ludzie mówią, że to najlepsze co pili ever.
Ale odstojnik bym wywaliła.