Strona 1 z 1

Magiczne - 4blg

: środa, 13 gru 2017, 22:08
autor: Lobuziak
Witam wszystkich. Tak jak w tytule, pewnie temat już był ale ciężko mi przekopać miliony stron żeby znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Przechodząc do sedna sprawy... Jak osiągnąć magiczne - 4blg? Robię już któryś z kolej nastaw cukrowy, drożdże moscva style, nastaw na 100l, 30 kg cukru. Zawsze dochodzi do 0 blg i koniec... Przymierzam się puścić w weekend to co mam, stoi już 5 tygodni, kupiłem nawet nowy cukromierz "profesjonalny". I ten też pokazuje 0 blg. Nastaw wyklarowany już.

Re: Magiczne - 4blg

: środa, 13 gru 2017, 22:25
autor: Doody
Ja robię nastawy 50-cio litrowe z 14 kg cukru. Używam Alcotec 48 Pure (1 paczkę na 50l) Zawsze fermentacja kończy się na okolicach -4. Zdarzało się i -5. Latem zajmuje to około 7-10 dni. Zimą w pomieszczeniu gdzie stoją beczki jest około 17-20 stopni zależnie od grzania, proces ten zajmuje około 10-14 dni. Zrobiłem kilkadziesiąt nastawów na tych drożdżach i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby nie wyszło. Wcześniej używałem Double snaków 48C z podobnym skutkiem ale nie podobał mi się zapach fermentacji, więc zmieniłem na Alcoteca. Używałem również w wersji 24 i również przerabiały do -4.

Re: Magiczne - 4blg

: środa, 13 gru 2017, 22:31
autor: Zbynek80
Jaką masz temp w momencie nastawienia i jaką temp otoczenia ?

Re: Magiczne - 4blg

: czwartek, 14 gru 2017, 09:13
autor: prolog1975
Po mojemu na końcówce nie dogrzałeś nastawu (nie ociepliłeś beczki lub brak grzałki) o ile w takiej ilości 100/30 turbo grzyby sobie radzą na początku to u mnie na koniec muszę im zimą pomagać jeśli mam w pomieszczeniu mniej niż 16. U mnie zatrzymywały się Alcoteci zimą na -2 a fermentacja ciągnie się jak glut z nosa bez wspomagania. Zastosuj Alcotec Turbo Pure T48 2 paczki przy np 10 Blg owiń beczkę kocem wcześniej stawiając ją na czymś ciepłym styropian itp. Dobrym wyjściem jest grzałka akwariowa z termostatem 100 lub
150W. Ja staram się utrzymywać w beczce przy powiększonych nastawach 23-25*C. Fermentacja przebiega szybko sprawnie i jeśli nie trwa dłużej niż 7-8 dni klaruję i nie muszę używać miedzi. I to jest wygoda.

Re: Magiczne - 4blg

: czwartek, 14 gru 2017, 17:51
autor: Lobuziak
Nastaw stoi w kotłowni, temp w okolicach 18-23'C. Temp. startowa 30'C, później przez dwa dni pilnuje żeby nie przekroczyło 35, po około 4-5 dniach blog spada do okolic 4 i tu zaczynają się schodki.

Re: Magiczne - 4blg

: czwartek, 14 gru 2017, 19:17
autor: psotamt
Startuj w 23*C i nie przekraczaj w czasie pracy drożdży 30*C. Teraz nie zapewniasz komfortu życia dla nich.

Re: Magiczne - 4blg

: czwartek, 14 gru 2017, 20:00
autor: drgranatt
Lobuziak pisze:...Robię już któryś z kolej nastaw cukrowy, drożdże moscva style...
Rada jest jedna, zmień drożdże i będzie do -4.

Re: Magiczne - 4blg

: piątek, 15 gru 2017, 11:18
autor: prolog1975
Tak jak piszą koledzy wyżej
1. Zmień grzyby
2. Niższa temperatura startu np 24-25*
3. Woda odstana przed zadaniem grzybów ostro mieszana(napowietrzona) mieszadłem np do farb.
4. Po zadaniu grzybów całość spokojnie mieszana przez 1minutę kijkiem leszczynowym ;)
Słuchaj na Alcotec Turbo Pure T 48, Gozdawa 1410 tych 25/100, T48 czerwone przy tem. 18*-20* w pomieszczeniu nie zaliczyłem wtopy procedura startu j.w. Te Moskwy nastaw bardziej pod instrukcję np 11kg na 40l wody i masz wsad na keg 50l. Możesz nastawić na dundrze po destylacji w zmierz blg w nim też jest cukier. Teoretycznie 5-6kg przy 0 blg zostanie w kotle z tych cyrka 118l całości

Re: Magiczne - 4blg

: piątek, 15 gru 2017, 13:28
autor: radius
prolog1975 pisze: Zmień grzyby
Niekoniecznie.
prolog1975 pisze:Niższa temperatura startu np 24-25*
Prawidłowo.
prolog1975 pisze:Woda odstana przed zadaniem grzybów ostro mieszana (napowietrzona)
Niekoniecznie ostro ;)
prolog1975 pisze: Po zadaniu grzybów całość spokojnie mieszana przez 1 minutę
Niekoniecznie.
Napowietrzony nastaw + odpowiednia temperatura + odpowiednie proporcje + grzybki = -4 :)

Re: Magiczne - 4blg

: niedziela, 17 gru 2017, 09:46
autor: MecenasAlkoś
Ja w czwartek o 9 rano zrobiłem nastaw na drożdżach Spirit Ferm T2 48, BLG początkowe 25 (7kg dopełnione do 25 l). Temperatura podczas wsypywania drożdży 27'C, temperatura pomieszczenia, w którym harcują to 24'C. Pół godziny temu mierzyłem blg: 1 ;)
Zasuwają jak szalone, jak na razie najlepsze z testowanych na początku mojej krótkiej drogi z tym hobby.

Re: Magiczne - 4blg

: sobota, 3 lut 2018, 06:59
autor: Lobuziak
Witam ponownie :) zastosowałem się do porad, nawet bym powiedział że małe doświadczenie przeprowadziłem :P temp. Startowa rowniutkie 20'C, proporcje bez zmian, grzybki też bez zmian. Nastaw stoi od 14 stycznia, blg - 4 :respect: , nastaw czysciutki, klarowny, niestety dopiero w następnym weekend pójdzie na rury
Co mogę dodać od siebie... Widać albo raczej czuć różnice w nastawie, brak zapachu typowych drożdży co wcześniej występowało, fermentacji burzliwa przebiegała dużo spokojniej co dla mnie ważne bo echo po kotłowni nieźle niesie na cały dom :odlot: a teraz była cisz(żona nie marudziła :poklon; )
O urobku napisze po procesie, pozdrawiam wszystkich pomocnych

Re: Magiczne - 4blg

: sobota, 3 lut 2018, 09:16
autor: kmarian
Rozumiem, że z nad osadu zlałeś i całość nie leży na gęstwie. :twisted:

Re: Magiczne - 4blg

: sobota, 3 lut 2018, 14:47
autor: Trener
Nastawy na których przerobienie nie miałem czasu często stały w gęstwie grubo ponad miesiąc i im to nie przeszkadzało. Co więcej ładnie się klarowały, a gestwa osiadała tak mocno, że przy zlewaniu nie było problemów z osadami/zmąceniami.
Osobiście bardziej bym się obawiał przechowywania nastawu po zlaniu znad osadu (ze względu na możliwość zainfekowania/zaoctowania), niż pozostawienia go samemu sobie.

Re: Magiczne - 4blg

: niedziela, 4 lut 2018, 07:42
autor: użytkownik usunięty
Lobuziak pisze:drożdże moscva style, nastaw na 100l, 30 kg cukru. Zawsze dochodzi do 0 blg i koniec...
Może powtórzę pytanie do autora:
Ile paczek drożdży Waść sypiesz w nastaw ?

Z tego co wiem, jedna paczka dedykowana jest na nastaw o pojemności 25l. Ewentualnie jak komuś się nie śpieszy, może też z powodzeniem zastosować taką jedną paczkę na nastaw składający się z 50l wody i 15kg cukru, ale zdecydowanie dłużej to potrwa.
118l w beczce z jedna paczką moskwa style. Czy to nie za mało?
Pozdro

Re: Magiczne - 4blg

: poniedziałek, 5 lut 2018, 18:25
autor: Lobuziak
Drożdże stosuje zawsze ze wskazaniami producenta. Na 100 litrów nastawu 4 paczki drożdży, 30 kg cukru, 70 litrów wody.
Obecnie nastaw stoi na gęstwie. Nigdy nie zlewam z beczek, ładnie się klaruje, gęsta zostaje na spodzie. Próbowałem że zlewaniem ale osobiście uważam że to strata czasu. Brak zauważalnej poprawy jakości gotowego produktu

Re: Magiczne - 4blg

: poniedziałek, 5 lut 2018, 20:26
autor: użytkownik usunięty
Dziękuję. O to mi chodziło :ok:
Ps. Długo trzymasz nastawy na gęstwie?

Re: Magiczne - 4blg

: wtorek, 6 lut 2018, 18:26
autor: Lobuziak
Różnie, nie używam żadnej chemii do klarowania, wszystko odbywa się jak matka natura pragnie, więc od nastawienia do procesu rektyfikacji około 3-4 tygodni w zależności jak mam czas żeby na rury puścić. Wynika z tego, że z gęstwą około tygodnia czeka.

Re: Magiczne - 4blg

: środa, 7 lut 2018, 07:54
autor: kmarian
Niech ktoś powie, że człowiek się nie uczy do śmierci.
Nastaw po fermentacji (czy to wino białe, czerwone czy piwo), zawsze zlewam z nad osadu w momencie, kiedy ten osad się pojawia na dnie fermentora a płyn staje się bardziej przezroczysty. Zlany z nad osadu płyn (bez napowietrzania) dofermentowuje i samoistnie się klaruje, teraz może postać nawet kilka tygodni. Na dno opada zdrowa gęstwa drożdżowa do dalszego wykorzystania.
Przetrzymane na osadzie wino "trąci myszką" i nie sądzę, że destylat z takiego wina będzie smaczniejszy.

Z powyższych wypowiedzi wynika jednak, że byłem w błędzie i zlewanie z nad osadu było "robotą głupiego". Magiczne -4blg uzyskać można tak ze zlewaniem jak i bez zlewania z nad osadu. Po co zlewać, jak nie widać różnicy?

Re: Magiczne - 4blg

: środa, 7 lut 2018, 09:09
autor: użytkownik usunięty
Widać, że każdy z nas ma takie, bądź inne podejście do tej sprawy. Jakoś nie widzi mi się współpraca z nastawem długo leżącym na gęstwie. Co to znaczy długo? Dla mnie długo to tydzień. Po zakończeniu fermentacji, wystawiam to w chłodne miejsce na 4doby. PO tym czasie, zlewam i zależnie od potrzeb, przechodzimy lub nie, do dalszego etapu, lub (najczęściej) gdy nam się nie śpieszy, stoi przez następne 2tygodnie. Wtedy czysty, pachnący i nadaje się do użycia.
Pozdro

Re: Magiczne - 4blg

: środa, 7 lut 2018, 15:38
autor: Lobuziak
W weekend będzie koncert, zrobię foto relację wygląd nastawu i gestwy z dna beczki, porównam też urobek z poprzednimi gdyż tak jak mówiłem zawsze na 0 blg się zatrzymywało.

Co do pozostawiania wina z gęstwą to się zgadzam, zawsze kilka razy odcedzam aby jak najmniej pozostawało osadu ale według mnie to całkiem inna bajka, w przypadku nastawu mamy przecież proces rektyfikacji w celu oczyszczenia i wzmocnienia produktu gotowego natomiast wino jest samo w sobie "gotowym" produktem. Moim osobistym sukcesem jest wino z pomarańczy 8-)

Re: Magiczne - 4blg

: piątek, 9 lut 2018, 09:10
autor: użytkownik usunięty
Trener pisze:często stały w gęstwie grubo ponad miesiąc i im to nie przeszkadzało.
Zaintrygował mnie ten wpis i dlatego też pozostawię kiedyś cukróweczkę na pastwę czasu.
Do tego celu wykorzysta się nastawik złożony z alcotek48 turbo pure 22/7 lub alcotec vodka star w takich samych proporcjach.
Sprawdzi się to organoleptycznie, czy faktycznie wpłynie negatywnie na smak.
Pozdro