Strona 1 z 1

Temperatura pedzenia

: wtorek, 19 wrz 2017, 15:42
autor: KAMIL2312
Witam mam takie pytanie pędzę bimber i temperatura na pokrywie mam 100c a na termoetrze termostat w odstojniku mam 70 -80C proszę o poradę pozdrawiam

Re: Temperatura pedzenia

: wtorek, 19 wrz 2017, 16:41
autor: wawaldek11
Zamień termometry ;)
Opisz dokładniej problem. Jak pędzisz, to chyba wszystko O.K.

Re: Temperatura pedzenia

: piątek, 6 paź 2017, 21:05
autor: KozirroPL
Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale u mnie w aabratku na górnym termometrze jest 77,9'C. Dodam, że kombinowałem skręcałem przepływ wody, ale dalej utrzymuję się ta temperatura. Alkohol ładnie pachnie i nie wygląda na to, że jest coś z nim nie tak. Pierwsze 7 destylacji nie było problemu utrzymać 78,2'C. Czy coś się dzieje, czy się nie przejmować?

Re: Temperatura pedzenia

: piątek, 6 paź 2017, 22:02
autor: kmarian
Nie przejmować się. Różnica we wskazaniach termometru może wynikać, pewnikiem wynika z różnicy ciśnienia atmosferycznego. Przy wysokim ciśnieniu atmosferycznym masz wyższą temperaturę wrzenia oparów etanolu, a przy niskim ciśnieniu atmosferycznym ta temperatura będzie niższa. Może się zdarzyć, że w czasie destylacji spadnie lub podniesie się ciśnienie atmosferyczne i zauważysz, że temperatura na termometrze Twojego Aabratka też się zmieni, będzie to około 0,1ºC na około 4 - 5 hPa (jak się nie mylę).

Re: Temperatura pedzenia

: sobota, 6 sty 2018, 11:05
autor: fancy3
Ja myśle ze najlepiej na weęch sie rozpoznaje dobry trunek ;) powąchaj i bedziesz wiedział ze to dobro kapie ;)

Re: Temperatura pedzenia

: sobota, 6 sty 2018, 11:23
autor: Zygmunt
Całe szczęście, że napisałeś, bo Autor od września przy tym odstojniku stoi i czeka...

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 8 sty 2018, 20:06
autor: zlotylexus
Po tytule myślałem, że chodzi o co innego więc skorzystam z okazji i spytam. Jaka powinna być optymalna temperatura w pomieszczeniu podczas pędzenia?

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 8 sty 2018, 20:24
autor: blade1231
No niby im cieplej tym lepiej. Ale jak masz jakąś izolacje na sprzęcie to za dużo ciepła nie powinno uciekać

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Re: Temperatura pedzenia

: czwartek, 11 sty 2018, 13:02
autor: bodek74
Powiedźcie mi proszę na kuchni indukcyjnej jakoś cięzko utrzymać mi temp do 86 stopni, jeżeli zimniejsze palnik np z 7 na 4 (stopniowo) wtedy przestaje mi lecieć. Jest ok jak temp mam 90-92 stopnie wychodzi 50% czy jest to dobrze, czy źle proszę o jakieś porady

Re: Temperatura pedzenia

: czwartek, 11 sty 2018, 15:42
autor: wawaldek11
Jak na 4 nie kapie, to daj 5 lub 6.
Regulujesz mocą. Temperatura jest pochodną mocy.
A jaki sprzęt dosiadasz?

Re: Temperatura pedzenia

: czwartek, 11 sty 2018, 16:01
autor: bodek74
Destylator ze stali nierdzewnej z aparaturą 18L BIOWIN 340118. Jak zwiększę moc wtedy mi skacze do 93 - 95 stopni wtedy jakoś leci. Dopiero się uczę fisiować, ale jak na pierwszy raz chyba poszło nieźle 2,5 l - 50%. Tylko martwi mnie te nie lecenie. Wskaźnik na ganku pokazuje 80 stopni, a wskaźnik na górze 93 - 96 stopni, wtedy leci ale z chwilę przestaję a nie chcę zwiększać żeby nie zrobić wody. Może coś doradzicie

Re: Temperatura pedzenia

: czwartek, 11 sty 2018, 18:13
autor: masterpaw2
Zmień kolego termometr w kotle, bo jeśli na szczycie masz ~95°, a w garze 80° to coś tu nie gra, powinno być odwrotnie.

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 12:54
autor: bodek74
Jeszcze mam jedno pytanko, jak wyżej napisałem ma 18 l zbiornik. Kiedy wleję np 10 litrów zrobi destylację tylko połowę i później koniec kapania i nie ma to znaczenia na jakiej temperaturze. Czy to jest normalny objaw żeby mi zostawało zacieru 5 l w garnku i koniec?

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 13:34
autor: masterpaw2
Bodek74, zadaj Ty to pytanie jakoś po ludzku, bo ciężko skumać o co chodzi?

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 13:49
autor: bodek74
Ok.
Wlałem do gara 10 litrów zacieru zrobiłem destylację i przestało mi lecieć, kiedy wyszło połowę z gara czyli około 5 litrów czy to jest normalne żeby zostało tyle zacieru i echo w kraniku z wodą życia

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 14:07
autor: klepa
Ma odpowiano:
Jak mi pojemniku 18 l i dała 10 l nastawył, to się dla niego alhokol wygotowały i nie kapi. Się skończyli, musi znaczy. Woda zostały, to mu nie kapi, słabo grzane. Gazu? - Poleciało. Podogony! Bumber. Nie - Dumber. Dumder morze?

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 14:10
autor: bodek74
nie kapie przy żadnej temperaturze

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 14:12
autor: masterpaw2
Teraz bodek74 napewno skumie o co loto :D
Klepa'czu :poklon; :respect: :poklon; :respect: :klaszcze:

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 14:28
autor: Doody
Klepa :ok: :hahaha:

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 17:37
autor: MecenasAlkoś
Umarłem ze śmiechu :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech:

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 19:44
autor: radius
:mrgreen: Wy się z kolegi nie nabijajcie, tylko wytłumaczcie mu, że z 10 litrów nastawu (a nie zacieru) o mocy ok. 12%, nie udoi 10 litrów bimbru :odlot: Bo on chyba tak myśli :hahaha:

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 20:20
autor: ramzol
Kolego sporo czytania przed tobą. Najlepiej daj jakąś fotkę tego sprzętu łącznie z tym na czym grzejesz. Musisz pisac składnie i bardziej zrozumiale. W przeciwnym razie niczego sie nie dowiesz a jeszcze łacha z Ciebie pociągną.
Jeżeli już nie j....ś focha ;)

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 21:03
autor: rastro
No przecież napisał, co to on ma za maszynerię. Google pokazuje coś takiego: Obrazek

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 21:51
autor: blade1231
Wy się nabijacie a kolega myśli że mu wyparuje do 0 w garnku.
Po pierwsze większe grzanie nie oznacza że będzie lecieć woda!!! Roztwór wody z etanolem ma temperaturę wrzenia zgodna z wykresem (wykres udostępniony) i jakbyś nie grzał to tej temperatury nie przekroczysz. Tak to już fizyka działa... Dlatego też termometrem w zbiorniku możesz określić zawartość etanolu w roztworze...
A jak już dojdziesz do 100 stopni w kegu czy szybkowarze to tam już nie ma etanolu/alkoholu i cała reszta jest do wyłania.
I na przyszłość polecam poczytać dużo więcej, żeby nie dawać innym powodów do nasmiewania się. Obrazek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 22:04
autor: rastro
Ta... z tym termometrem zegarowym w garze, to jest tak skala co 1C więc błąd odczytu ±1C i do tego producent deklaruje podobną dokładność, ale jak zna życie to trzeba wziąć poprawkę że faktycznie jest to ±5C więc ta rybka... to fajnie o niej wiedzieć ale do tego termometru jest całkowicie nieprzydatna.

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 22:20
autor: blade1231
Bez przesady że termometr ma mniejszą dokładność niż co 1 stopień....

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 15 sty 2018, 23:02
autor: masterpaw2
ramzol pisze:Kolego sporo czytania przed tobą.
Oj zdecydowanie, i jak ten u góry mi świadkiem, złośliwośliwy nie jestem, ale radziłbym od elementarza zacząć :hahaha:

Re: Temperatura pedzenia

: wtorek, 16 sty 2018, 00:51
autor: rastro
blade1231 pisze:Bez przesady że termometr ma mniejszą dokładność niż co 1 stopień....
Ano ma... producent deklaruje że jego dokładność to ±1C do tego podziałka jest co stopień a więc zależy jak spojrzysz co daje kolejne ±1C. jak masz fart to jest dość dokładnie, a jak nie to nawet i dwa stopnie. (Podejrzewam że jednak ta deklarowana dokładność jest mocno naciągana)

Re: Temperatura pedzenia

: wtorek, 16 sty 2018, 09:01
autor: bodek74
ja też :)

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.

Re: Temperatura pedzenia

: wtorek, 16 sty 2018, 10:38
autor: Szlumf
Bodek74.
Sądząc z opisu Twoich perypetii masz ustawioną za niską temperaturę grzania na kuchence. Ustaw na max i wtedy i wodę przedestylujesz.

Re: Temperatura pedzenia

: czwartek, 18 sty 2018, 16:46
autor: bodek74
Dziękuję bardzo za wszystkie rady, na pewno wyciągnę wnioski (przynajmniej bedę się starał). Sam się uśmiałem z niektórych moich wpisów jak i z waszych no ale cóż nikt nie jest doskonały, dlatego trzeba działać a nie pier.... Jeżeli chodzi o destylację do zera z garnka to mam taką świadomość ze tak nie bedzie tylko jestem ciekaw czy jest możliwość aby zeszło tylko połowę. No i zauwarzyłem również że na kuchence indukcyjnej jest trudniej utrzymać temperaturę i to dla mnie juz jest postęp a dla was informacja, bo nie zauważyłem nigdzie takiego zagadnienia.

Re: Temperatura pedzenia

: czwartek, 18 sty 2018, 17:14
autor: Szlumf

Re: Temperatura pedzenia

: czwartek, 18 sty 2018, 17:30
autor: ramzol
Z garnka wyparuje max20% więcej nie da rady. Wlewając 10l przy nastawie 14% wygotujesz tylko 1,4l spirytusu. Jak masz więcej to gotujesz wodę. To co Ci wykapie i tak dzielisz na frakcję. Przedgon minimum setka( z czasem smakowo ogarniesz) serce (przedział 85-55%) i pogon(55-20%). Serce nadaje się do spożycia. Większość gotuje 2razy (tylko serce dzieląc na frakcje jak wyżej).
Sprzęt jaki posiadasz daje coś co do bimbru ma daleko. Można sie tym nawalić ale ja bym tego nie pił ze względu na szacunek do własnego organizmu.
Zacznij czytać i pytać a na pewno będziesz zadowolony.
Jezeli nie przeszkadza ci to że masz mały urobek i szybko sie konczy to zajrzyj tu http://alkohole-domowe.com/forum/topic1 ... =ramzolowe tytranie
Na pewno cos znajdziesz i przerobisz garnek;)

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 22 sty 2018, 05:04
autor: bodek74
Dziękuję, takiej odpowiedzi oczekiwałem, konkretnej i rzeczowej.
Patrząc na niektóre zdjęcia i czytając posty jestem pod wielkim wrażeniem waszej wiedzy. Niestety co do sprzętu nie mam jakoś warunków aby zrobić coś fajnego dlatego kupiłem to co kupiłem, pewnie za chwilę będę tego żałował.

Re: Temperatura pedzenia

: poniedziałek, 22 sty 2018, 18:13
autor: ramzol
Frycowe ....
Płyta też raz grzeje raz nie. Nawet na najwyższym poziomie. Jezeli chcesz pić dobry bimber z cukru to tylko CM. Zrobisz albo kupisz ot cała filozofia. Jak zrobić, gdzie kupić, znajdziesz na forum.